De eerste dagen (en nachten) met een pup in huis
>
p>Eindelijk is de langverwachte puppy er! Veel nieuwe puppy baasjes lopen rond met een heleboel vragen. Wat moet je doen als je pup niet wil eten? Wat als je pup 's nachts de hele buurt wakker houdt met huilen? Hoe vaak moet je met je pup naar buiten, en hoe lang kun je dan met hem lopen? Overal lees je "geef genoeg rust"... Maar wat betekent genoeg rust? Heb jij dit soort vragen over je pup? Mooi ;) Want in dit blog lees je alles over de eerste dagen en nachten met je pup!
Wanneer kan je het beste je pup ophalen bij de fokker?
Je bent al eerder bij de fokker geweest voor een kennismaking, en nu is het moment gekomen dat je je pup mag gaan ophalen! Dit is een behoorlijke verandering voor de pup, aangezien hij weggaat bij zijn moeder en nestgenoten. Het is dus goed om even stil te staan bij hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Haal je pup bij voorkeur 's ochtends op, zodat hij de hele dag kan wennen aan zijn nieuwe thuis voordat hij de eerste nacht ingaat.
4 Tips bij het ophalen van je puppy bij de fokker:
1. Zorg ervoor dat je huis echt puppy-safe is gemaakt voordat je vertrekt, zodat je bij thuiskomst niet van alles hoeft te gaan verplaatsen en weghalen.
2. Heb je alles in huis wat je pup nodig heeft? Top! Want op die manier hoef je je pup niet gelijk alleen te laten, omdat je bijvoorbeeld vergeten bent om puppy-voer te kopen....
3. Vergeet niet om alle papieren in orde te maken bij de fokker, zoals het paspoort van de puppy mee te nemen en te controleren.
4. Neem een stuk deken of iets anders mee met de geur van het nest (soms kan een fokker dit ook vergeten, meestal zit het in het puppypakket).
Hoe moet je een puppy vervoeren met de auto?
Je pup kan natuurlijk nog niet zomaar rustig op de achterbank gaan liggen (en dat is ook niet echt veilig), dus denk even na over waar je je pup laat tijdens het vervoer. Je kunt een tweede persoon meenemen die de pup op schoot houdt, of in een box naast deze "hulp" op de achterbank.
Een goede, stevige transportbox is uiteraard het veiligste vervoermiddel, vooral als je deze ook veilig vastmaakt in de auto. Ga je niet met je eigen auto maar met het openbaar vervoer? Hondjes die op schoot passen, mogen gratis meereizen in de trein en bus! Zorg wel voor een veilig tuigje en een lijn!
Wat is de beste manier om je puppy naar huis te brengen? (na de autorit)
Laat je puppy plassen na de autorit (of tijdens de reis in het openbaar vervoer) en neem hem op de arm mee naar binnen (als dat mogelijk is, sommige puppies zijn al te zwaar daarvoor) en ga rustig in een kamer zitten, op de bank of op de grond.
Als je pup van je schoot af wil, laat hem dan gaan. Hij zal waarschijnlijk op onderzoek uitgaan, dit is een geweldige gelegenheid om te zien hoe je pup het doet.
Hoe laat je jouw puppy het huis verkennen?
Gaat je puppy alle kanten op, of bekijkt hij heel rustig alle hoekjes en plekjes? Als je pup tussendoor naar jou komt, mag je hem uiteraard even aaien en laten weten dat jij er voor hem bent.
Als je pup dus zelf de omgeving gaat verkennen, prima. Als hij dan een ruimte heeft gehad, ga je rustig in de andere ruimte zitten. Zo leert je pup de woonkamer, keuken, badkamer, toilet, enzovoort kennen.
Laat je pup ook de ruimtes verkennen waar je hem NIET (standaard) wilt hebben; het is belangrijk dat hij weet hoe zijn omgeving in elkaar steekt. Zorg ervoor dat je pup weet waar de waterbak staat en zijn eigen plek (waar hij uiteraard gelijk allerlei lekkers vindt!).
Na een verkentocht van een half uur/uur neem je je pup weer mee naar buiten, want vaak moeten ze sneller plassen door nieuwe indrukken. Let op, je puppy kan ook een beetje bang zijn in zijn nieuwe omgeving.
Wat te doen bij een bange pup? (als je pup net nieuw in huis komt)
Soms kan het gebeuren dat een pup op schoot blijft zitten en het liefst wegkruipt in je oksel. Wat dan? Sowieso niet dwingen en negeren; je pup geeft aan dat hij nog niet alleen kan zijn. Je kunt rustig in huis gaan lopen met je pup op je arm. Je kunt ook je pup een beetje aanmoedigen door hem op de grond te zetten en zelf een meter verderop te gaan zitten.
Normaal gesproken zou de pup jou die ene meter wel volgen. Kijk ook of je pup alle ruimtes even spannend vindt of dat er een ruimte is waar hij wel meer op zijn gemak is. Zorg er sowieso voor dat het echt rustig is in huis!
Hoe laat je jouw puppy kennismaken met andere gezinsleden?
Je menselijke gezinsleden zijn vast allemaal mee geweest naar de fokker om kennis te maken, maar misschien heeft iemand nog geen kennis kunnen maken met je pup. Of je hebt andere soorten gezinsleden, zoals een konijn, een pony of een geitje. Of... een andere hond.
Denk nu niet "ik laat ze het zelf uitzoeken, het komt vast wel goed". Puppy's kunnen namelijk ook konijnen najagen en je eerste hond kan de pup behandelen als een ongewenste indringer. Begeleid beide partijen en zorg voor rust en veiligheid!
Tips bij een eigen plekje voor je nieuwe puppy creëren
Een eigen plek waar de pup 100% met rust gelaten wordt, is heel belangrijk, vooral in een huis met kinderen. Ga voor jezelf na waar je een rustig plekje kunt creëren, een waar de pup niet helemaal geïsoleerd wordt, maar wel rust kan nemen zonder dat er constant prikkels voorbij komen. Aan wat voor plekken in het huis kan je denken? Bijvoorbeeld een rustig hoekje in de woonkamer, maar ook bijvoorbeeld de bijkeuken of een slaapkamer. Een eigen plek kan een mand, een bench of een puppyren zijn.
Veiligheid voor je pup en de omgeving
Met een veilige eigen plek zoals een puppyren of een bench zorg je ervoor dat je pup veilig is (hij kan niet voor je voeten lopen als jij net een pan met heet water in je handen hebt) en je omgeving is veilig (je pup kan geen kaarsen, kussens, planten en schoenen slopen).
Dat geeft jou de rust om te kunnen douchen, koken en andere noodzakelijke bezigheden te kunnen doen zonder te hoeven stressen over je puppy. Want vaak denk je als baasje "wat is hij aan het doen..." en dat is natuurlijk alleen maar goed, maar op deze manier dus niet altijd nodig ;)
Wat doe je op de eerste dag dat je puppy er is?
Helemaal niets, behalve het huis verkennen, kennismaken met de familie en je pup 20 keer laten plassen. Lekker samen spelen is natuurlijk ook fijn!
En verder rust; samen een dutje doen, gewoon samen zijn. Eten geven, knuffelen. GEEN druk bezoek (ja, ik begrijp dat iedereen je pup wil ontmoeten, maar het is belangrijk om eerst een team te worden met jou!), geen uitjes naar het winkelcentrum. Dat komt allemaal wel, maar dat hoeft niet op de eerste dag!
En geen zorgen.. Op dag twee kan je al wat meer met je puppy gaan doen, maar eerst is een goede nachtrust belangrijk.
Eerste nacht met je puppy: hoe zorg je voor een goede nachtrust?
Lekker slapen, want de eerste dag met je pup is best vermoeiend. Je kunt hulpmiddelen gebruiken om je puppy beter te laten slapen, zoals RelaxoPet of een Adaptil-verdamper, of een knuffel met jouw gedragen trui die je hartslag nabootst. Gebruik geen sok, omdat kleine kledingstukken door honden kunnen worden ingeslikt.
Doe ongeveer een half uur voor het slapengaan de laatste wandeling. Speel na de wandeling nog even met je pup en breng hem dan langzaam tot rust door snuffelspelletjes.
Als laatste (misschien toch nog even een plasje doen?) leg je een kauwspeeltje en een doekje met nestgeur op zijn veilige slaapplek. Soms kan het helpen om zachtjes muziek aan te zetten. Op YouTube kun je speciale slaapmuziek voor puppies vinden. Ga zelf nog even rustig iets doen en wanneer je pup lekker rustig is, ga jij naar bed.