Mijn hond is wagenziek. Een vervelend probleem!
Als je hond wagenziek is (ook reisziekte genoemd), kan dit het leven van je hond en dat van jou behoorlijk beperken. Een auto vol slijm en kots is nu niet bepaald fijn om schoon te maken. Waarom is je hond eigenlijk wagenziek? En kun je er iets aan doen, zodat je hond toch lekker mee kan op vakantie, of een dagje uit, of naar een cursus waarvoor hij een half uurtje in de auto moet zitten?
Symptomen van wagenziekte
Symptomen van wagenziekte bij je hond kunnen zijn; onrustig zijn, piepen, kwijlen, braken, trillen, overgeven, plassen of poepen. Blaft je hond zonder een duidelijke prikkel, dus bijvoorbeeld tegen een hond die hij vanuit het raam van de auto ziet, dan is dat natuurlijk geen wagenziekte.
Soms begint het met hele subtiele spanningssignalen zoals zichtbaarheid van het oogwit en bij de reuen kan zijn piemel eruit hangen. Misschien wil je hond niet graag in de auto, maar merk je weinig van de symptomen. Daarom is het niet altijd direct duidelijk of je hond wagenziek is.
Waarom wordt je hond wagenziek?
Dit kan fysiek, psychisch of een combinatie van beide zijn. Meestal eindigt het als een combinatie van fysieke en psychische oorzaken.
Als je hond door een fysieke reden bij elke autorit misselijk wordt, dan gaat hij autorijden niet fijn vinden omdat hij elke keer de misselijkheid gaat verwachten. Door de spanning die je hond ervaart vanaf het moment dat hij denkt de auto in te moeten, reageert zijn lichaam dan ook weer fysiek door het produceren van kwijl, misselijkheid en soms met het laten lopen van zijn urine. Je hond komt dus in een vicieuze cirkel terecht.
Een fysieke reden voor wagenziekte bij je hond
Jonge honden hebben een nog niet volledig ontwikkeld evenwichtsorgaan. Door de bewegingen van de auto worden ze misselijk. Bij sommige aandoeningen is het ook heel normaal dat je hond wagenziek wordt. Bijvoorbeeld bij een vestibulair syndroom, dit is een syndroom dat vaker bij oudere honden voorkomt waarbij hun evenwicht wordt beïnvloed.
Soms is epilepsie ook iets dat speelt bij een hond, waardoor hij wagenziek wordt. En een heel logische fysieke oorzaak is een maag vol met eten of juist een hele lege maag, waardoor je hond misselijk wordt in de auto.
Een bezoek aan de dierenarts is altijd aan te raden als je hond niet reageert op training.
Uit het nest halen en wagenziekte
Sommige fokkers wennen hun pups niet aan autoritten en al helemaal niet om alleen in de auto mee te gaan. Als je het dus belangrijk vindt dat je pup goed gewend is om mee te kunnen gaan in de auto, vraag dit dan aan de fokker!
Er zijn zelfs fokkers die met elke pupje apart een blokje om gaan rijden. Waarom is dit belangrijk? Omdat, wanneer jij je pup ophaalt bij een fokker, dat op zich al een behoorlijk spannend moment is. Je pup wordt bij zijn moeder weggehaald, uit zijn vertrouwde nest en zijn eerste ervaring is dan… juist, de auto!
Is je hond wagenziek door trauma?
Soms begint wagenziekte door een traumatische ervaring, zoals een botsing met een andere auto of als er een berg bagage op je hond valt tijdens een vakantiereisje. Dit veroorzaakt uiteraard stress en je hond is bang geworden voor een nieuw trauma zodra hij in de auto zit.
Zorg er dus altijd voor dat je hond veilig is in de auto, vervoer je hond in een fatsoenlijke autokennel of reisbench! Netten, rekken, gordels of je hond los in de auto, dat zijn geen veilige opties.
Andere onprettige ervaringen in de auto
Stel, je hond gaat alleen maar mee in de auto als jullie naar de dierenarts gaan, of naar tante Marie, die vier vervelende kinderen heeft die je hond de hele tijd achterna zitten. Dan krijgt je auto de status ‘er gaat iets ergs gebeuren’.
Soms moet je met je hond naar de dierenarts, maar als je 30 keer naar het bos of strand rijdt en één keer naar de dierenarts, dan legt je hond toch de link met naar de dierenarts gaan en dat is niet leuk.
Ruzie maken met je partner in de auto, kinderen die gillen, of een ruziënde broer en zus die krap zitten… door allerlei situaties kan je hond stress gaan ervaren in de auto. En dit kan zich ontwikkelen tot een hond met wagenziekte, hij is dan misselijk van de stress.
Hoe kun je een hond met wagenziekte helpen?
In alle gevallen is training een onderdeel van de oplossing.
Naast de training zijn er ook andere mogelijkheden, zoals:
– medicatie
– de plaats in de auto veranderen (bij kleinere honden kun je de bench voorin de auto zetten in plaats van achterin)
– zorg voor meer frisse lucht in de auto (dus ook al heb je het koud, raampje open)
– beperk het zicht of zorg dat je juist meer zicht creëert
– kies voor een ander soort reisbench (een kleinere bench stabiliseert de bewegingen meer)
– bekijk het voedingspatroon (is de maag van je hond misschien te vol of te leeg)
Medicatie
Laten we even kijken naar medicatie. Ga nooit zelf experimenteren met medicijnen voor mensen!
Vrij verkrijgbare middelen voor je hond zijn o.a.:
– Adaptil (feromonen die rust geven)
– Adaptil Transport
– PUUR Tour (homeopathisch middel)
– Beaphar Reisfit tabletten
– Pet Rescue spray (niet te verwarren met Bach Rescue Remedy, dat is iets anders).
Persoonlijk heb ik enorm goede ervaringen met Pet Rescue Spray.
Helpt dit niet in combinatie met training, dan kun je je dierenarts pillen laten voorschrijven tegen wagenziekte.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming