Veranderen als hondentrainer
Veranderen als hondentrainer: Waarom zou je veranderen?
Waarom zou je als trainer veranderen? Waarom zou je opeens een andere methode gaan toepassen? In deze blog kijk ik terug op mijn carrière als hondentrainer, hoe en waarom ik ben veranderd en welke problemen ik ben tegengekomen.
Veranderen als baasje
De meeste hondentrainers beginnen als hondenbaasje. Vanaf daar groeit je interesse in het opvoeden en trainen van je eigen hond, en misschien ook de wens om anderen te helpen. Jouw ervaringen als baasje bepalen (tenminste in het begin) hoe jij jezelf ziet als hondentrainer. Vooral als jij hebt ervaren dat jouw hond problematisch was en je hebt het kunnen oplossen, wil je graag iedereen vertellen hoe ze dat ook kunnen bereiken.
Beginnen als hondentrainer
Als je eenmaal door het trainingsvirus bent getroffen, begin je vol goede moed advies te geven aan anderen. Je denkt dat je ervaring en kennis hebt. Helaas, ervaring met zelf trainen en training geven zijn twee verschillende dingen. Als je zelf traint met een hond, hoef je het alleen maar goed te doen. Als je training geeft, moet je het goed uitleggen zodat de baas het goed kan doen. En er komt nog veel meer bij kijken dan alleen dat...
Staan op Mount Stupid
Wanneer je begint met advies geven aan anderen, twijfel je misschien in het begin. Doe ik het wel goed? Kan ik het wel? Dan heb je een aantal tevreden klanten en je twijfels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat jij doet werkt, want de hond luistert en de baas is tevreden. Wat wil je nog meer! Je staat op de top van Mount Stupid, je gelooft echt dat je heel veel weet en alles kan.
Ik wil meer weten... of niet
Maar dan komt het moment dat je beseft dat wat jij weet, slechts een klein deel is van alle kennis. Je komt in contact met kennis die bevestigt wat jij denkt dat de waarheid is, maar je komt ook kennis tegen die er compleet tegenin gaat. En daar maak je als trainer een keuze: wil ik meer leren en erkennen dat ik toch nog niet zoveel wist, of blijf je denken dat je alles al weet?
Van straf naar balans
Mijn reis als hondentrainer begon eind jaren 80. Ik leerde alles over rangorde, roedelleider zijn, dominantiehandelingen en goed corrigeren. Ik marcheerde als een eersteklas soldaat, na een commando "volg!" in een straffe pas voorwaarts. De hond met zijn slipketting links naast mij sjokkend. En toen kreeg ik een hond waarbij dat averechts werkte. Ik moest mijn kennis en handelingen bijstellen (dat was toen per toeval en uit noodzaak, niet dat ik al zo slim was om bewust de keuze te maken om meer te leren...)
Van balans naar positief
Ik hing de slipketting aan de wilgen, en in plaats daarvan kwamen voertjes en een clicker. Maar ik bleef nog in het "balanced" trainen. Naast click en voer voor gewenst gedrag, deelde ik ook nog regelmatig een flinke correctie uit. Deels omdat oude gewoontes hardnekkig zijn, deels omdat ik nog niet zoveel kennis had en deels omdat ik in deze fase beloond werd door supertevreden cursisten.
Verder ontwikkelen
Vanuit deze fase groeide mijn honger naar kennis. Het werd steeds makkelijker om kennis te filteren. Want laten we eerlijk zijn, nergens is zoveel tegenstrijdige informatie te vinden als over het trainen en opvoeden van honden. En dan moet je eerst de kennis hebben om echte kennis te vinden, in plaats van de kennis van trainers die nog op Mount Stupid staan te roepen. Voor een hondenbaas is het bijna onmogelijk om het verschil te weten.
Wanneer ben je klaar?
Nooit. Je weet nooit alles. Hoe meer je weet, hoe meer je wilt weten. Hoe meer je de diepte in wilt gaan van alles wat je al weet. Er zijn altijd nieuwe ontdekkingen. Sommige daarvan worden onderdeel van je dagelijkse basis, sommige kennis heb je misschien eens in de vijf jaar nodig. Er komt altijd weer een hond-baas combinatie waardoor je diep in je rugzak moet duiken voor de best passende oplossing.
Kennis vs. ervaring
Om een goede trainer te zijn, heb je kennis nodig. Om die kennis goed toe te passen in de praktijk, heb je ervaring nodig. Alleen kennis uit boeken maakt je nog geen goede hondenprofessional. En alleen ervaring ook niet, want als ik niet op zoek was gegaan naar kennis, maar wel door was blijven trainen, had ik nu ook veel ervaring... ervaring in trainen vanuit de verkeerde basis. En dan is er nog het gevoel...
Feeling voor honden
In sommige situaties, waar je op basis van je kennis en ervaring meerdere opties hebt, moet je op je gevoel afgaan. Gevoel is iets wat ons vaak probeert te vertellen dat wat wij doen niet klopt. Ik herinner me nog het gevoel dat ik tientallen jaren geleden had, toen ik een commando "volg" moest brullen en vervolgens een ruk met een slipketting moest uitdelen. Dat voelde niet goed. Als ik dat vergelijk met het gevoel dat zegt "wow, dit is het, we doen het nu goed samen"... dan ben ik blij dat ik steeds meer ben gaan veranderen!
Gevaar van veranderen
Waarom is niet elke trainer dan bezig met meer kennis verzamelen, meer leren en minder straf gebruiken? Waarom zou een trainer in correctiegerichte training blijven hangen? Dat heeft vaak te maken met het feit dat veranderen en toegeven dat je fouten hebt gemaakt, kan voelen als mislukking. Je kunt fans/volgelingen kwijtraken. Je kunt klanten kwijtraken en daardoor ook inkomsten. Ik keek laatst naar een eeuwenoude trainingsvideo en het eerste wat ik dacht was: "Nou, dat lijkt ook echt nergens op." Ik dacht: "Deze video moet ik snel deleten," maar dat heb ik niet gedaan. Waarom? Omdat veranderen niet hetzelfde is als mislukken.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming