Een DAI Hulphond of coach hond, wat is dat?

Een (werklijn) mechelaar als coach hond, kan dat?

Het wordt een steeds meer bekender fenomeen, werken met je hond in de zorg. Oftewel Dier Ondersteunde Activiteiten. Je kent dit misschien al met paarden, de afgelopen jaren heeft de inzet van de hond op dit vlak, een enorme toevlucht genomen. Echter zien we in dit werkgebied niet vaak een Mechelse herder. Dit blog gaat over Unai, mijn collega op 4 poten.


Dog assisted interventions, wat is dat eigenlijk?

Dog assisted interventions ( afgekort DAI) is een verzamelnaam voor alle vormen van therapie, coaching, counseling, educatie en scholing, waarbij er doelmatig wordt gewerkt met de hond als hulpmiddel. Denk hierbij aan voorleeshonden, speltherapie met honden, coaching met honden, etc. Een heleboel dus!



Is iedere hond geschikt om als coach hond binnen de DAI te werken?

Nee, niet iedere hond is voor DAI geschikt. Het is belangrijk dat de hond plezier heeft in zijn werk, fysiek en geestelijk in staat is om dit werk te doen, er geen tot weinig stress van ervaart ( stress is niet perse negatief, maar teveel stress voor de hond is iets wat we niet willen) en dat de hond zich veilig voelt.

Je moet als begeleider je hond dus erg goed kennen. Vooral als je met een ras zoals mechelaar aan het werk gaat moet je echt veel kennis in huis hebben. Veiligheid staat voor alles!


Je hond laten testen voor DAI

Om een goede professionele basis te hebben, is het raadzaam om je hond te laten testen, dit kan bijvoorbeeld door een PADA (gedrags)test. Dit doe je wanneer de hond volwassen is en zo krijg je een goed beeld of je hond wel of niet geschikt is voor dit werk.

Zelf vind ik dat een goede basis hondentaal niet mag ontbreken op je c.v. wanneer je met je hond aan het werk gaat. Wil je meer weten over het werken met je hond? Check dan eens de pagina van de DAI Academy: www.daiacademy.nl of www.doktersnuffel.nl



Waarom de keuze voor een mechelaar?

Ik heb altijd gedroomd van een mechelaar. Toen ik startte met mijn carrière in de honden heb ik een klein jaar stage gelopen op een kennel waar deze honden getraind werden. Ik zag de veelzijdigheid, hoe grappig ze waren, mega intelligent en scherp.

Het zijn echte werkhonden en je doet ze ook echt tekort als je er niets mee doet. Het is niet voor niets dat menigeen problemen ervaart met deze honden.


Wat zijn de nadelen van een mechelaar als hulphond?

Het nadeel van een mechelaar is dat ze super gevoelig en snel overpikkeld zijn. Ze kunnen ook heel snel en scherp zijn. Unai hoort en ziet alles en kan daardoor op prikkels reageren wat niet handig is tijdens een sessie. Wij werken daarom vooralsnog binnen en niet buiten. Wij zijn hard aan het werken dat hij prikkels komt melden in plaats van blaffen.



Mechelaar naast labradors

In 2021 kwam mijn droom uit en kwam Unai in mijn leven. Met mijn 2 labradors had ik al wat stappen gezet in de DAI en voor mij lag er een uitdaging om dit ook te kunnen doen met Unai.

Unai is heel bewust en doelmatig gesocialiseerd. Mee geweest naar de groepen waar ik werk, wandelingen met cliënten, etc. Unai is echt een 'mensenhond', houdt van de spelletjes binnen het werk en vindt het super leuk om met mij aan het werk te zijn.


Werk van een coach hond

De komende tijd zullen Unai en ik ervaring gaan opdoen als team. We gaan ons richten op jong volwassenen met uiteenlopende hulpvragen. Ook blijven wij ons bijscholen op het gebied van dog assisted interventions. In ons volgende blog schrijf ik specifiek over de level 1 opleiding van de DAI die ik samen met Unai gevolgd heb.



Wat doet een coach hond dan precies?

Unai is mijn co-cach en hij is ontzettend goed in spiegelen. Wanneer een deelnemer bijvoorbeeld heel druk is, is Unai dat ook. Wanneer de deelnemer (en ik) weer rustig worden, ze je dat Unai dat ook wordt. Tijdens een sessie worden er 2-3 korte spelletjes met Unai gedaan. Bijvoorbeeld het vullen van een snuffelmat door de deelnemer.

De deelnemer moet dan heel duidelijk zijn naar Unai, dat hij moet wachten en pas mag gaan snuffelen als de deelnemer het zegt. Dit is een hele mooie oefening voor iemand die moeite heeft met grenzen aangeven.


Hoe vaak en hoe lang werkt een DAI hond?

Het is per individu verschillend hoe vaak en hoelang een hond ingezet kan worden. Ook zijn er verschillende taken binnen DAI werk. Met Unai doe ik echt coaching (DAC Dog assisted coaching) en dat doen we nu maximaal 3 uur per week, verdeeld over het hele week. Tijdens een sessie ligt Unai in de bench en is hij gemiddeld 20 minuten aan het werk.



Waar vind ik meer info over coaching met honden?

Wil je meer weten over onze avonturen? Volg dan onze fb pagina Inge Aarts coaching en training of onze website www.ingeaarts.nl


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve  LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming