Dogdance is belachelijk, of niet?

Dogdance, een sport waar de meeste hondenmensen wel een beeld bij hebben... maar dat beeld klopt vaak helemaal niet. Op social media worden volop filmpjes gedeeld van honden die in fleurige jurkjes op hun achterpoten huppelen, of van baasjes die verkleed als een gans rondwaggelen met een hond die vooral bezig is met snuffelen.

Is dat nou wat het is, of moet zijn... of is het toch anders? 


Wat is Dogdance?

Dogdance is een sport waarbij een hond en zijn handler samen oefeningen laten zien op muziek. Het is een combinatie van gehoorzaamheid, trucjes, door de ruimte bewegen in afwisselend tempo en in patronen die de hond het beste naar voren brengen. Een routine maken met oefeningen die bij de muziek en de hond passen, stelt de creativiteit van de handler op de proef. 

Ik vind het persoonlijk de moeilijkste hondensport die er is. Door de muziek is er geen ruimte voor haperingen. Je hond moet uiteindelijk (in de hoogste wedstrijdklasses) een oefening van 3-4 minuten vloeiend uitvoeren. 



Twee vormen van dogdance

Bij dogdance zijn er twee verschillende categorieën, namelijk Freestyle (daarom heet dogdance in andere landen ook Canine Freestyle) en Heelwork To Music (ook de internationaal gebruikte term). Wat is dan het verschil? 

Bij Freestyle mag eigenlijk alles, zolang het geen gevaar oplevert voor de hond (of baas). Bij Heelwork moet de hond precies volgwerk laten zien met de baas (oftewel handler, zoals deze in de sport wordt genoemd). Alleen is dat niet alleen links volgen zoals bij gehoorzaamheid, maar in maar liefst 10-16 verschillende posities, zoals links, rechts, voor, achter, tussen je benen....


Welke honden zijn geschikt voor dogdance?

Het leuke van dogdance is dat het echt kan met elk ras! Op wedstrijden zie je wel veel werkhondenrassen zoals border collies, Australian shepherds en diverse herdersoorten. Maar als je bedenkt dat rassen zoals Newfoundlanders en Alaskan malamutes ook erg hoog hebben gescoord op onder andere Europese kampioenschappen, kun je wel bedenken dat elk ras het wel kan. 




Welke oefeningen zijn verplicht bij dogdance?

Bij Freestyle zijn er geen verplichte oefeningen. Je kunt dus precies datgene laten zien waar jij en je hond in uitblinken! Dat kan zijn flitsend volgwerk, of misschien is je hond heel athletisch en kan hij prachtige sprongen over je armen of benen laten zien. 


Bij freestyle geldt dus dat niks moet en alles mag (zolang het maar veilig is), maar bij Heelwork moet je hond zo dicht mogelijk bij jou volgwerk laten zien. En dat in verschillende posities, en je hond moet zowel voorwaarts, achterwaarts als zijwaarts kunnen bewegen. 



Dogdance training

Op een dogdance training werk je eerst aan aandacht en teamwork tussen jou en je hond. Target training, zoals werken met targetstick, platforms en attributen, is ook heel erg belangrijk. Het grootste deel van de training bestaat uit samen bewegen en leren om op de maat van de muziek te bewegen met je hond. 

Daarnaast leert je hond allerlei oefeningen zoals slalommen door je benen, achteruit lopen, omrollen, draaien, buigen, springen... juist de veelzijdigheid maakt dogdance zo leuk! 



Dogdance wedstrijden

Net als bij andere sporten, kun je bij dogdance ook meedoen aan wedstrijden. Je start in een beginnersklasse en je kunt door promotiepunten steeds hoger op, tot de Champions klasse. 

Bij een wedstrijd beoordeelt een jury je routine op een technisch en artistiek gedeelte. Waar krijg je punten voor? Voor een originele routine die vloeiend van de ene oefening naar andere overloopt, en waarbij de muziek past bij het tempo van je hond terwijl je de ruimte van de ring goed gebruikt met een vrolijke hond


Je hond aankleden

Wat bij dogdance absoluut niet mag, is je hond aankleden. Het enige dat is toegestaan, is een halsband die past óf bij het thema van de routine, óf bij de kleding van de handler. Maar jurkjes, hoedjes of rompertjes mogen dus echt niet. Zie je dus een filmpje voorbij komen op social media met een hond in een jurkje... dan is dat GEEN dogdance.

De handler moet kleding dragen die past bij de muziekstijl, het thema van de routine en bij de hond. Deze mag niet de aandacht afleiden van je hond.




Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming