Ganging up van honden
Ganging Up...misschien heb je deze term ooit gehoord? Of het woord "mobbing" of Meute-agressie"? Misschien (al hoop ik het niet!) heb je er ooit mee te maken gehad. Met Ganging Up wordt een gevecht bedoeld, waarbij een groep honden (twee of meer) zich op een slachtoffer stort. Geen leuk onderwerp, maar wel belangrijk dat jij als hondenbaas dit kan herkennen!
Wat is Ganging Up bij honden?
Ganging Up is gedrag waarbij twee (of meer) honden totaal losgeslagen agressie tonen, omdat ze elkaar versterken. Alle sociale regels worden daardoor weggevaagd. Doel van Ganging Up (oftewel mobbing of meuteagressie) is ook schade toebrengen. Hierdoor neemt de ernst van het geweld toe, totdat het slachtoffer zwaargewond of overleden is. Door het groepsgedrag is het bijten moeilijker te stoppen. Honden die alleen prima communiceren en afremmen in agressie kunnen door steun van andere honden compleet doorslaan.
Najagen, beschermen en "gewoon pesten"
Meuteagressie kan ontstaan uit verschillende gedragssystemen. Waar een hond alleen misschien de schapen in een weiland alleen maar aankijkt, en bij poging tot weiland betreden op jouw "NEE" direct terugkomt, kan dit totaal anders zijn wanneer hij met een andere hond (of honden) gaat jagen. Dan gaan opeens alle remmen los, je hond hoort jouw helemaal niet meer, wat je ook doet.
Bestaat mobbing alleen bij honden?
Nee, mobbing oftewel ganging up komt voor bij meerdere diersoorten. Vogels, apen, wolven... En...ook bij mensen. Er zijn situaties waar ook mensen in een groep alle normale sociale normen en waarden vergeten en doorslaan in agressie en geweld. Dit komt omdat in een groep het risico om zelf gewond te raken (en dus ook de bereidheid tot vluchten of stoppen) veel kleiner is dan alleen. Deze vorm van groepsgedrag heeft zeker zijn nut in de natuur, en het is op zich een normale vorm van gedrag. Maar binnen onze maatschappij echt niet gewenst!
Hoe ontstaat Ganging Up?
Vaak is de trigger een gevecht tussen twee honden, waar anderen zich mee gaan bemoeien. De hele meute richt zich dan juist op degene die lijkt te verliezen. Dit heeft voordeel wat betreft het groepsdynamiek. Niet zo verschillend van kinderen. Meedoen met pesters is makkelijk, tussen de gepeste en de groep gewelddadige pesters is risicovol. Wij mensen zien het opnemen voor de verliezer als gewenst en heldhaftig en dapper, in het dierenrijk wordt het gezien als dom.
De trigger kan ook zijn dat jij als baas een van de honden fysiek gaat corrigeren waardoor de andere honden deze aanvallen.
Tegen wie wordt ganging up gericht?
Ganging Up richt zich (gelukkig) meestal op andere honden, maar er zijn ook situaties waarbij mensen slachtoffer worden van meuteagressie. In Rusland waren er meldingen van groepen honden in bepaalde wijken die mensen aanvielen. Dan heb je dus een groep honden met aanleg voor agressie tegenover mensen in hun territorium. Een andere gevaarlijke situatie kan ontstaan met kinderen. Een voorbeeld hiervan is dat jouw kind stout is geweest en je geeft je kind op zijn kop. Dan kan het gebeuren dat je hond (of honden) zich op het kind storten. Deze trigger kan natuurlijk ook komen omdat een kind ruzie heeft met een hond, en andere hond (of honden) gaan meedoen.
Ganging Up - agressie inzetten
Vaak is de trigger een vreemde hond die binnen een bestaande groep komt. Een voorbeeld hiervan is het betreurenswaardige incident waarbij een klein hondje vanuit de schoot van zijn baas tussen een span husky's sprong. Vreselijke ongeluk met alleen maar verliezers. Afwijkend gedrag binnen een groep kan ook ganging up in gang zetten. Een voorbeeld hiervan is een hond die een epileptische aanval krijgt en daardoor door het hele groep wordt aangevallen.
Meuteagressie voorkomen
Door het risico op meuteagressie kan je beter niet door een groep honden wandelen met jouw alleenstaande hond. En loop je met een groep honden, is het wel verstandig om deze aan te lijnen wanneer je een andere hond passeert. Begeleid een nieuwe hond altijd goed wanneer deze in een bestaande groep komt. "Laat ze het zelf maar uitzoeken" kan echt verkeerd uitpakken. Het is beter om de nieuwe hond eerst apart aan alle anderen voor te stellen, dan de nieuwkomer met twee honden, enzovoort.
Hoe stop je een gevecht met een groep honden?
Korte antwoord: bijna niet. Zeker als er meer dan twee aanvallers zijn, en jij als mens bent alleen. Daarom is begeleiding en groepssamenstelling bij hondenopvangcentra en pensions ontzettend belangrijk. Soms heb je een gevecht tussen honden, en wanneer een mens het gevecht wil gaan stoppen, keren alle honden zich tegen de mens. Dit is uiteraard ontzettend gevaarlijk.
Met ganging up wordt er vaak op verschillende plaatsen gebeten en geschud, waardoor er ontzettend snel enorme schade ontstaat. Zeker met (grote) groepen honden is voorkomen zeker veel beter dan genezen!
Heb je hulp nodig?
Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming