Mijn hond is loops!

Bij honden is het zo dat teven 1 tot 3 keer per jaar loops worden. In de periode dat ze loops zijn, kunnen ze gedekt worden door een reu, en dus drachtig worden.

Loopsheid is dus heel wat anders dan ongesteldheid bij mensen! Waar een vrouw juist tussen haar menstruaties op haar vruchtbaarst is, is een hond dat tijdens een loopsheid.


Wanneer wordt een teef voor het eerst loops?

De meeste teven worden voor het eerst loops tussen de 6 en de 16 maanden. Nogal verschillend dus! Vaak zijn kleine hondjes eerder loops dan grote honden.

Ook verschilt het aantal keren per jaar dat teven loops zijn. Dat kan maar één keer per jaar zijn, of zelfs zo vaak als vier keer. Hierin zien we ook verschillen in rassen. Wat wel belangrijk is; als je teef loops wordt, noteer dit dan zodat je kunt kijken of haar cyclus verandert.



Hoe merk ik dat mijn hond loops wordt?

Je merkt vaak dat je hond iets vaker tijdens het uitlaten kleine plasjes gaat doen. De vulva gaat opzwellen (ja, dat kunnen opmerken, vooral bij langharige honden, is één van de redenen waarom wekelijks een uitgebreide fysieke check bij je hond geen overbodige luxe is!) en je hond gaat zich wat meer wassen.

Je teef gaat dan ook druppeltjes bloed verliezen. Maar sommige dames houden zich zo goed schoon dat je dat best wel kunt missen, vooral als jij nou net een dame hebt met wat minder bloedverlies.


Hoe gaat een loopsheid bij een hond?

Je teef gaat dus druppels bloed verliezen. De ene hond wat meer en de ander wat minder. Op een bepaald moment wordt het bloed lichter van kleur, en daar maken veel baasjes een foutje mee. Want ze denken dat het gevaar van een ongewenste dekking dan voorbij is.

Fout: juist in die periode, na het bloeden, is je hond het meest vruchtbaar.



Hoe lang duurt loopsheid?

Het bloeden duurt 10 tot 16 dagen (ook hierin zijn er verschillen, en waar je bij de ene teef op de eerste dag het bloeden al opmerkt, is dat bij een andere teef weer anders) en daarna heb je dus een lichtere kleur afscheiding. Dat duurt ook meestal een dikke week. Vanaf het begin mag je dus gerust een week of 3 oppassen en je teef niet los laten met intacte reuen....


Kan ik trainen als mijn hond loops is?

Ja, dat kan. Let wel op je teef. Sommige honden voelen zich niet zo lekker tijdens hun loopsheid, dus hou de training kort en gebruik eventueel andere beloningen. En natuurlijk laat je je teef niet los met reutjes.

Vroeger mocht je niet naar de hondenschool als je hond loops was, tegenwoordig mag je ook met wedstrijden meedoen als je teef loops is. Het is ook handig voor de reu-eigenaren om te oefenen in de aanwezigheid van een loopse teef op school.



Moet ik mijn hond wassen tijdens of na de loopsheid?

Nee, dat hoeft niet. Maar als je het na de loopsheid doet, kan dat, in situaties waarbij je teef met reuen in aanraking komt, handig zijn.

Zwemmen mag uiteraard ook!

Heb je bijvoorbeeld een teef die veel bloedt en een lange, zachte vacht heeft en niet gaat zwemmen, dan kan wassen een goede optie zijn. Maar de meeste teven houden zichzelf ook prima schoon. Het is dus geen noodzaak om je hond te wassen tijdens of na de loopsheid.


Loopsheidsbroekjes gebruiken?

Ja, er is een oplossing die mensen hebben bedacht... broekjes. In het broekje kun je dan een inlegkruisje of een dun maandverbandje plakken, dan hoef je niet steeds het broekje te wassen.

Stel, je hebt overal in huis vloerbedekking of een wit bankstel en je hond mag er gewoon op, dan kan een broekje in huis wel een prima idee zijn. Er zijn wel een paar dingen waar je bij stil moet staan met broekjes.


Wen je hond er aan, start dus al als ze een maand of 4 is. Broekje aan, even spelen of eten geven, broekje uit. En als je een broekje gebruikt... laat je hond dan ook vaak genoeg zonder broekje zijn, zodat ze zichzelf kan schoonmaken.



Je loopse teef plast binnen

Tijdelijk binnen plassen komt vaak voor bij loopsheid. Niet boos worden, dit is normaal. Gewoon opruimen, en iets vaker dan je gewend bent je hond uitlaten.

Valt het je misschien op dat je teef ook een beetje anders ruikt tijdens de loopsheid dan wanneer ze niet loops is? Dat is helemaal waar. Dat komt door haar hormonen. Ook haar plasjes ruiken anders.

Dat is een seintje voor reuen in de buurt!


Heeft een hond pijn bij haar loopsheid?

Ja en nee. Sommige teven krijgen ook diarree tijdens een loopsheid. Dus buikpijn is wel mogelijk. Vaak zie je dat in de aanloop naar de loopsheid, tijdens de loopsheid en daarna, je hond een beetje anders is qua gedrag. Vooral met de eerste loopsheden kan je teef zich een beetje onwennig en gestrest voelen, wat dan ook weer op hun buik kan slaan.



Kan ik loopsheid bij een hond voorkomen?

Ja, je kunt je teef laten castreren, en dan wordt ze niet meer loops. Maar, de vraag is of het feit dat jij die bloeddruppels twee keer per jaar vervelend vindt, wel een goede reden is om je hond te laten opereren.

Je kunt een loopsheid ook 'verzetten' door een spuit, maar dit is extreem riskant en resulteert vaak in een acute baarmoederontsteking. Niet doen dus!

Als je geen loopsheden wilt mee maken, dan kun je misschien beter kiezen voor een reu.


Ik wil mijn teef juist laten dekken

Een veelgestelde vraag is bij de hoeveelste loopsheid je je hond dan kunt laten dekken zodat ze puppy's krijgt. Dat doe je natuurlijk alleen als je teef een goed karakter heeft, gezond is, getest op erfelijke afwijkingen bij haar ras (of rassen als je een kruising hebt) en je weet wat je doet (lees ook de blog 'Ik wil een nest puppy's').

De 'zoveelste loopsheid' is geen goede graadmeter, omdat de leeftijd wanneer je hond voor het eerst loops wordt, anders is bij iedere hond. Zoals ook de cyclus. Leeftijd is dus een betere maatstaf. Laat je teef volwassen worden, dus op zijn vroegst rond de 24 maanden een nest, is vroeg genoeg!



Op welke leeftijd wordt een teef niet meer loops?

Teven worden hun hele leven loops. Natuurlijk laat je een teef op hoge leeftijd geen puppy's meer maken! Ze blijven dus vruchtbaar, en hebben geen menopauze zoals mensen.

Loopsheid bij teven is sowieso niet hetzelfde als een menstruatie bij mensen, hoewel dat vaak wordt gedacht. Je hond is dus niet ongesteld!


Nog meer weten over de loopheidsheid van je hond?

 In deze video gaan we nog dieper in de op de loopsheid van honden en veelgestelde vragen:



Ongewenste zwangerschap bij een hond

Je teef kan alleen ongewenst drachtig worden als ze gedekt wordt. Daarom dus niet in contact laten komen met intacte reuen! En denk nou niet 'onze honden luisteren zo goed, als we zeggen dat het niet mag dan doen ze het niet'. Ze doen het echt wel, en voordat je het weet, zitten ze vast aan elkaar. En als dat gebeurt, dan ben je te laat.

Soms dekken gecastreerde reuen ook. Ook hierbij geldt dat als de honden eenmaal aan elkaar vast zitten, je er niet aan moet gaan trekken of moet proberen ze op een andere manier uit elkaar te halen. Dit kan de honden echt serieus beschadigen.



Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming