Honden spel: het belang van spelen met je hond

Wist je dat spelen een van de leukste en meest waardevolle activiteiten voor je hond is? Je hond geniet er niet alleen enorm van, maar het biedt ook veel andere voordelen. In deze blog lees je waarom spelen zo belangrijk is en wat voor verschillende spellen er allemaal zijn die je samen met je hond kunt doen.

Spelen met je hond

Voor honden is spelen een van de leukste dingen op de wereld. Daarmee doel ik niet alleen op spelen met soortgenoten, maar wij baasjes, hondenbegeleiders en gezinsleden vergeten nog wel eens dat honden het ook geweldig vinden om met ons te spelen. Spel heeft verschillende voordelen: het is niet alleen goed voor motoriek, hart en spieren, maar zeker goed voor de unieke onderlinge band tussen jou en je viervoeter, die door spel alleen maar versterkt wordt. 

Daarnaast kun je spel gebruiken als beloning en als afleiding. Tevens kun je je hond door middel van spel grenzen aanleren en het ook nog eens gebruiken voor mentale uitdaging.


Hondenspeeltje 

Tijdens de allereerste les op de hondenschool introduceer ik spelen. De meeste cursisten denken dat ik daarmee samen spelen met andere honden bedoel (“o wat leuk zeg” terwijl er om hen heen naar de andere hondjes wordt gekeken), en kijken altijd heel gek als ik hen vervolgens vraag om het speeltje tevoorschijn te halen, die ze tijdens de lessen mee moeten nemen. We beginnen vervolgens het zogenaamde trekspel: de hond trekt aan de ene kant van het speeltje terwijl de eigenaar aan de andere kant rustig tegendruk geeft. 

Jonge pupjes onderzoeken eerst altijd het speeltje, pakken het, laten het weer los, tot grote frustratie van de begeleiders, want zij willen natuurlijk dat hun pup alles meteen perfect doet en als een volleerde hond meteen vol overgave trekken aan het speeltje.

Het opbouwen van spelvaardigheden 

Spelen moet meestal eerst worden aangeleerd. Ik leer de cursisten hoe ze hun hond kunnen verleiden tot spel en bij les drie kunnen de honden over het algemeen prima “vast”pakken en is er sprake van een (meestal rustig) trekspel. Naarmate de hond ouder wordt, wordt dat trekspel natuurlijk een stuk uitdagender. De hond maakt een spelboog (buiging door de voorpoten), trekt aan het speeltje of het een lieve lust is, gromt (speelgrom), schudt met zijn kop tijdens het trekken, maakt plezier, samen met de begeleider. Door een “los” te vragen, leren de hondjes spelenderwijs los te laten, waarna het spel natuurlijk direct weer wordt gestart, zodat “los” niet altijd betekent dat het speelplezier afgelopen is.


Grenzen stellen tijdens het spelen

Dat is namelijk een vereiste: dat beiden plezier hebben in het spel. Wanneer de hond gaat springen, dwingen, bijten of ander ongewenst gedrag laat zien, kun je, door het subiet stoppen van het spel, je hond aanleren dat er grenzen zijn. Vooral bij pubers is dit een heel fijn gegeven. Daarna wordt in de lessen een nieuwe stap gezet door het loslaten van het speeltje door de eigenaar, terwijl de hond het speeltje nog vast heeft. Terwijl de eigenaar naar achteren loopt, pratend tegen zijn hond, brengt de hond het speeltje terug naar de eigenaar, want in je uppie het trekspel doen, daar is natuurlijk niks aan.

Van trekspel naar apporteerspel

De hond leert dat het terugbrengen van een speeltje heel erg leuk is, want daarna begint het plezier van het trekspel opnieuw. En op deze manier maken we een begin aan het apporteerspel. De volgende stap is dat de begeleider het speeltje weggooit, er samen met de hond naartoe rent en wanneer de hond het oppakt, de begeleider naar achteren loopt, terwijl hij tegen de hond praat. Wanneer de hond het speeltje aanreikt gaat de begeleider het trekspel doen. De volgende stap is dan dat de begeleider het speeltje weggooit en de hond zelf het speeltje gaat ophalen.


Hond laten spelen met de bal 

Sommige eigenaren denken dat een bal gemaakt is om te apporteren, maar niks is minder waar. Doordat je hond als een bezetene achter die bal aanrent, er naartoe omhoog springt, of hard afremt omdat de bal ergens naartoe stuitert, is deze vorm van spel blessuregevoelig  als je verkeerd gooit, of de ondergrond is glad. Het eindeloos gooien met een bal geeft een hond bovendien een boost adrenaline, wat bij sommige honden kan betekenen dat je hond minder rust in zijn lijf heeft, minder goed luistert en snel overprikkeld is. Balgooien is hartstikke leuk voor jou en je hon d, zolang je weet wat je doet. In plaats daarvan kan je natuurlijk ook een aantal keer een speeltje weggooien, welke niet stuitert en wegrolt, of de bal verstoppen in plaats van gooien.

Hond belonen met een bal 

Mijn hond Zoë vindt haar bal overigens het einde, maar deze wordt voornamelijk gebruikt als beloning. Dus wanneer ze complete aandacht voor mij heeft op een moeilijk moment tijdens onze wandeling, krijgt ze deze om een poosje mee te sjouwen in haar bek. Toch gooi ik ook af en toe met een bal. Wanneer ze bijvoorbeeld een parcoursje goed gelopen heeft, dan gooi ik een bal aan een touw (die stuitert niet) een stukje weg. Wanneer ze de bal bij mij terugbrengt, gaan we even het trekspel doen. Zo gebruik ik spel als beloning. 


Hond afleiden met een bal 

De bal wordt ook als afleiding gebruikt. Wanneer die ene hond aan komt lopen, die Zoë echt niet gezellig vindt, haal ik ruim van tevoren de bal met touw eraan tevoorschijn en heeft Zoë enkel aandacht voor die bal. Als we de hond voorbij zijn gelopen, dan gaan we even spelen. Hetzelfde geldt voor voetballende kinderen. Die voetbal en gillende kinderen zijn niet meer interessant wanneer de bal aan het touwtje in het zicht komt en Zoë samen met mij het trekspel doet, terwijl we langs die voetballende gillende kinderen lopen.

Hondenpuzzels 

Een andere spelvorm is hersenwerk. Dit zijn een soort puzzels die je creëert voor je hond. Mensen weten doorgaans niet dat dit soort puzzels belangrijk zijn voor je hond. Hersenwerk biedt mentale uitdaging; je hond ontwikkelt daarmee zelfvertrouwen en zelf oplossend vermogen. Bijkomend voordeel is dat een aantal minuten intensief hersenwerken qua energieniveau gelijk staat aan een wandeling van minstens 30 minuten op flink tempo. Dit biedt een uitkomst tijdens te warm, nat of koud weer, waar buiten wandelen vaak tot het minimum wordt beperkt.


Zelf een hondenpuzzel maken

Je kunt kant-en-klare fancy dure puzzels kopen in de dierenwinkel, maar met wat creativiteit kun je prima een leuke puzzel voor je hond in elkaar fröbelen met wat attributen uit je huis. Puzzels leer je je hond stap voor stap aan, wat betekent dat je het eerst supersimpel maakt voor je hond om de voertjes te vinden. Ze liggen als het ware panklaar in het zicht van de hond op de puzzel. Als dat helemaal goed gaat, maak je het stapje voor stapje steeds moeilijker om de voertjes te vinden, zodat je hond echt flink moet snuffelen om de voertjes te vinden.

Voorbeelden van hersenwerk

Voorbeelden van hersenwerk met spullen uit huis zijn een muffinvorm met wat bekertjes. De voertjes stop je in de muffinvorm en de bekers zet je stap voor stap steeds verder over de vorm heen, of wat doekjes/ballen in een bak en daar voertjes in verstoppen, die je hond kan opzoeken. Ook dat kun je stap voor stap moeilijker maken door meer ballen of doekjes in de bak te stoppen en uiteindelijk kun je zelfs snoepjes in de doekjes verstoppen. Natuurlijk zijn er eindeloos veel andere dingen te bedenken om een puzzel van te maken. Het doel van hersenwerk is de bezigheid zelf, dus niet dat de puzzel perfect wordt opgelost.


Hersenwerk voor hond en baas

Het mooie aan hersenwerken is dat het een samenwerking is tussen begeleider en hond. De begeleider biedt het spel aan (op stroeve ondergrond zodat het spel niet verschuift) en gaat vervolgens in de buurt zitten om de hond te observeren. Je kunt heel mooi kijken naar de lichaamstaal van je hond terwijl hij druk op zoek is naar de voertjes. Als het goed is, zie je de staart en oren zich helemaal ontspannen terwijl je hond bezig is. 

Je kunt ook zien wanneer je hond even hulp nodig heeft, als het even niet lukt. Hij kan dit zelfs aan jou vragen door even naar jou te kijken. Geef die hulp dan ook, want het is zonde als je hond uit frustratie met zijn puzzel gaat schudden waardoor de voertjes in de rondte vliegen en het nut van hersenwerken volledig weg is.

Spel voor hond en kind

Hersenwerk is heel geschikt om je kinderen bij te betrekken. Ze kunnen helpen om de puzzel klaar te maken en je kunt je kinderen ook leren om de hond te helpen wanneer de puzzel ietsje te moeilijk is voor je hond. Wat ook een leuk spel is, is een speurspel. Je verstopt een paar voertjes in bijvoorbeeld de woonkamer en vervolgens mag je hond deze voertjes opzoeken. Ook bij dit spel kun je de hulp van je kinderen inroepen.


Zoë’s liefde voor spelen

Zoë is dol op spelen. Het is een genot om te zien hoe ze zichzelf kan vermaken met een knuffel of doekje. Zodra er iemand bij ons binnenkomt, komt ze meteen met haar trektouw aangesjeesd, gaat netjes met haar touw in haar bek voor de bezoeker zitten om aan te geven dat er, wat haar betreft, echt wel even een trekspelletje kan worden gedaan. Meestal heeft ze succes. Wanneer de bezoeker haar volledig negeert, wil ze ook nog wel het touw even op hun schoot leggen en met haar neus aanwijzen, zodat de bezoeker begrijpt: touw + een hond = trekspel! 

Wanneer we haar vertellen dat er niet wordt gespeeld, druipt ze af, waarbij ze heel subtiel haar touw vlakbij diegene neerlegt en gluurt liggend vanuit haar mand of diegene niet toevallig toch nog even dat touw oppakt om haar te roepen om te gaan spelen.

Honden spelactiviteiten

Mijn volwassen zoon doet dat regelmatig, want die vindt dat geweldig. Mijn bejaarde moeder laat dat touw volledig links liggen. Zij vraagt Zoë daarvoor in de plaats om haar “stok” (een bijtrol) te brengen en gooit deze twee à drie keer weg, waarna Zoë deze maar al te graag bij haar terugbrengt. Ik probeer iedere dag even een hersenwerkje samen met Zoë te doen. Haar favoriet is de snuffelmat, maar een vol met snoepjes gestopt opgerold doekje uit een wc-rol trekken, om vervolgens het doekje op de grond af te rollen, vindt ze ook top! Verder probeer ik iedere keer iets nieuws te verzinnen, bijvoorbeeld verstoppertje, of plastic flessen omgooien met hulp van een bal, of speelgoed opruimen in een mand.


Veilig spelen met je hond

Ik zou iedereen aanraden om iedere dag een paar keer een paar minuutjes vrij te maken om met hun hond te spelen. Van flessenbal (de hond duwt de bal met zijn neus vooruit om een fles om te gooien), tot voertjes speuren, tot hersenwerk, tot het trekspel, er zijn zoveel leuke spellen te bedenken die je je hond kan leren. Je doet je hond er een groot plezier mee en uiteindelijk is spelen een superleuke manier om samen met je hond bezig te zijn. Let op: veiligheid voor alles! Zorg dat de ondergrond er niet voor zorgt dat je hond uitglijdt, de materialen die je gebruikt veilig zijn voor je hond en dat je altijd bij een trekspel met je hond meebeweegt zodat hij niet geblesseerd raakt.

Veilige speelmaterialen voor je hond 

Sommige mensen geven hun hond een tennisbal, maar let daarbij ook goed op. Tennisballen zijn niet per se geschikt voor een hond, de hoektanden kunnen afslijten en eenmaal kapot is het materiaal van de tennisbal ook niet echt veilig voor jouw viervoeter. Er zijn in dierenwinkels of webshops voldoende ballen beschikbaar die wel geschikt zijn voor jouw hondenvriend.

Ik wens jullie veel speelplezier!


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming