De 10 leukste spellen met je hond
29 maart 2022 
8 min. leestijd

De 10 leukste spellen met je hond

Spelen met je hond is erg belangrijk voor een goede band tussen baas en hond! In deze blog de tien leukste (en makkelijkste!) spelletjes om met je hond (elke hond!) te spelen. 

De meeste spelletjes kan je hond ook prima spelen met je kinderen (wel altijd erbij blijven als volwassene!). Vertel ons in de reacties welke spelletje jouw hond het leukste vond om samen met jou te spelen! En misschien heb je zelf een leuke variant ontdekt...


Pak maar!

Iedereen geeft zijn hond wel eens wat lekkers. En vaak gaat het als volgt: zit, poot, wachten, goed zo... en de snack wordt in de bek van de hond gegeven. Leuk! Voor een keer.

Weet je wat leuker is? Elke keer wat anders vragen! Kent je hond nog niks anders... dan is een leuke cursus misschien wel aan te raden ;-)! Waar je altijd mee af kunt wisselen, is hoe je het lekkers aan je hond geeft.

Laat je hond je hand najagen waar de snack in zit. Verstop de snack en laat je hond deze opzoeken. Gooi de snack en laat je hond hem vangen. Rol de snack over de grond, ren ermee weg, doe er een trekspel mee (alleen als je hond geen bezitsagressie heeft en netjes de regels van het spel kent) en laat je hond dan ook winnen.

zoekspel in huis


Huiszoeking

Pak een handjevol lekkers (dat kan ook zijn maaltijd of een deel ervan zijn), sluit je hond even op in een andere ruimte en ga de voertjes in de kamer verstoppen. Begin makkelijk, op de vloer of net iets hoger, achter een stoelpoot, op een randje van een kast, achter de hondenmand. 

Alles verstopt? Laat je hond de voertjes dan gaan zoeken. En laat je hond rustig zoeken, ga er niet achteraan lopen met 'zoek, zoek... zoek... zoek, toe nou, kijk daar...'. Als je hond echt niet 'aan het werk' gaat, loop dan rond alsof jij iets kwijt bent, en maak wat snuffelgeluiden. 

Waarschijnlijk krijgt je hond medelijden met jou en je waardeloze neus en schiet hij jou te hulp. Dit spel is ideaal om samen te doen met kinderen. Kinderen verzinnen vaak hele leuke verstop plekjes! 


Marshmallow

Nee, nee, je geeft je hond geen echte marshmallows! Wat heb je nodig voor dit spelletje: een takje van ongeveer anderhalve meter en een zacht, plakkerig hompje lekkers, zoals hondenworst, leverworst, geitenkaas... en ja, natuurlijk moet je hond dat lekker vinden. 

Haal alle zijtakjes van je marhmallow-takje af, en prik het hompje lekkers aan het uiteinde vast. Laat je hond er aan ruiken, beweeg het lekkers tien centimeter van je hond af, en laat je hond het pakken. 

Prik nou een nieuw stukje aan je stok, laat je hond er aan snuffelen, beweeg het iets verder van je hond af, en laat hem het pakken. En dan, stapje voor stapje, meer afstand, meer snelheid, draaien...

Let op dat je niet te hoog gaat. Je hond moet er wel bij kunnen, dus rug/neus hoogte is het beste. 

hond moe van het spelen


Flirt Pole 

Ook een leuk najaag-spelletje, maar dan met een flirt pole. Je kent waarschijnlijk de hengels voor katten wel, met veren of kattenkruid aan het einde? Nou, dit is dus zo'n hengel voor honden! Die kun je uiteraard kant en klaar kopen, maar zelf maken is goedkoper en leuker. 

Een oude longeer-zweep voor paarden is echt ideaal. Aan het uiteinde knoop je iets wat je hond leuk vindt, een etui met lekkers, reepjes fleece, een stukje bont, een toefje veren. 

Beweeg de flirt pole in schokkerige bewegingen over de grond. In het begin mag je hond snel succes hebben. Later kan hij echt 30 seconden 'jagen'. Let er ook hier op dat de 'prooi' niet te hoog gaat. Je wilt niet dat je hond hoog gaat springen, een klein hupje mag wel. 


Snuffelmat

Een snuffelmat kun je makkelijk zelf maken. Je kunt een deel van de maaltijden van je hond geven uit een snuffelmat, of iets extra's na een trainingssessie. Snuffelen en zoeken is rustgevend en het houdt je hond bezig.

Bij kleinere hondjes kun je een gootsteenmatje gebruiken, bij de grotere exemplaren is een rubberen deurmat geschikt. Naast een matje heb je fleece reepjes nodig. Ja, die kun je kant en klaar kopen, maar zelf maken is leuker en dan kun je je favoriete kleuren uitkiezen, en de lengte van de reepjes. Ik vind het leuk als alle reepjes een beetje afwisselend zijn in lengte. 

Vervolgens knoop je de reepjes in hun middelpunt aan het matje. Ik start altijd vanuit het midden, dan kun je er bijvoorbeeld een spiraal-achtig motief in verwerken. Voor je hond maakt het natuurlijk niets uit. 

Na een snuffelsessie ruim je de snuffelmat op, zodat je hond deze niet gaat gebruiken voor andere doelen... (zie foto) zoals ermee rondrennen, slopen, schudden en een pak-me-dan-spelletje! 

hond snuffelmat 


Voedselcircuit 

Een voedselcircuit is een leuk spelletje, maar ook een hele goede motivatie-opwekker voor honden die wel wat meer actie mogen tonen tijdens het trainen. En... ik gebruik hem echt heel vaak als beloning voor het hierkomen

Hoe gaat dit spelletje dan? Je pakt een handjevol lekkers, en het liefst snoepjes die goed zichtbaar zijn. Dus geen stukjes gedroogd hart op een donkerbruine vloer, of geitenkaas op een lichte ondergrond. 

Pak een voertje, en gooi het onderlangs, zodat het eigenlijk over de grond rolt. Op het moment dat je hond het voertje heeft doorgeslikt (daarom dus altijd gladde hap-slik-weg beloningen!) maak je een klein geluidje (zoals Yiip!) en als je hond richting jou draait, dan pas gooi je het volgende voertje in tegenovergestelde richting. 

En zo gaat je hond dus als een pingpongbal heen en weer! Ook prima voor extra beweging als je zelf minder mobiel bent! Balletje Balletje

Balletje Balletje is een superleuk zoekspel, waarmee je echt heel veel kunt variëren. Wat heb je dan nodig? Een balletje uiteraard, en wat bakjes/potjes waar het balletje onder past. Geeft je hond helemaal niets om een bal? Gebruik dan een voerbal waar je lekkers in kunt stoppen, of een gahaktbal(letje).

Laat je hond zien dat je de bal onder één van de potjes gaat verstoppen, en verwissel het potje meerdere keren met een tweede potje. Laat je hond zoeken, en als hij bij het juiste potje blijft snuffelen of hij zet zijn pootje erop... potje weghalen en je hond mag het balletje hebben. 

Stapje voor stapje kun je meer potjes gebruiken. Dit spel is ook erg geschikt om samen met je kinderen te doen. Jij kunt je hond vasthouden terwijl je kind het balletje verstopt. 

spel waar is balletje


Touwtrekken

Voor sommige honden, zoals terriërs en herders, is een trekspel vaak een hemelse ervaring. Het is dan ook erg jammer dat er een aantal hardnekkige fabels worden verspreid over trekspellen. Er wordt gezegd dat je het beter helemaal niet kunt doen want je hond zou er agressief van worden (dit is dus niet waar) en dat jij altijd het spel moet winnen (niet echt leuk voor je hond...). 

Maar goed, hoe moet het dan wel? Zorg voor een fijn trektouw dat dik genoeg en zacht genoeg is. Fleece vlechtjes zijn echt ideaal (en makkelijk zelf te maken!). Trek altijd op rughoogte van je hond, in rustige, grote bewegingen, en van links naar rechts. 

Laat je hond winnen, juich hem toe als hij ererondjes rent met het flosje in zijn bek. Roep hem weer bij je, weer een korte touwtreksessie, zelf loslaten, en herhalen. Af en toe vraag je een los, en als beloning voor het loslaten ga je verder met het spel. Zoekbroek

Iedereen heeft een zoekbroek in de kast! De spijkerbroek die een jaar geleden nog prima paste maar nu opeens ernstig gekrompen is, de broek die er in een folder prachtig uit zag maar die jouw figuur geenszins flatteert, de broek met een kekke kleur, die toch een mislukte impulsaankoop bleek te zijn...

Nou, die mag nu uit de kast komen! Leg de broek op tafel, pak wat lekkers, leg het lekkers op de broek en ga de broek opvouwen. Geef je hond duidelijk een cue als 'zoek koekjes' als je de broek op de grond legt. Dit zorgt ervoor dat je hond niet elke broek die je laat slingeren als een puzzel gaat zien! 

leukste hondenspelletjes


Rollades rollen

Naast de miskoop-broeken heb je allerlei ander leuk spel-materiaal in huis. Oude handdoeken bijvoorbeeld. Maak daar een rollade van! Leg wat lekkers op de handdoek en rol hem op. Als je hond dan met zijn snuitje het doekje open gaat rollen, komt hij elke keer wat lekkers tegen. 

Je kunt een handdoek ook om een lege keukenrol wrappen. De keukenrol vul je ook met lekkers, bijvoorbeeld een kluifje, zoals een runderkophuid reepje. Dan heeft je hond op het einde ook nog een dikke jackpot gewonnen! 

Als je het duwen met de neus ook nog eens op cue kunt zetten, kun je je hond makkelijk leren om bijvoorbeeld een strandbal te duwen met zijn neus. Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen