Bezitsagressie
Wat is bezitsagressie en waardoor ontstaat het? Hoe kan je bezitsagressie voorkomen? Wat kun je het beste doen als je hond bezitsagressie vertoont? In deze blog vind je antwoorden op al deze vragen!
Wat is bezitsagressie?
Bezitsagressie, ook wel "resource guarding" genoemd, treedt op wanneer je hond veel waarde hecht aan bepaalde bronnen (resources) zoals voer, speelgoed of zelfs aan jou als eigenaar. In deze gevallen kan je hond agressief gedrag vertonen om te voorkomen dat iemand die waardevolle bron van hem afneemt. Blijf je proberen om het object van je hond af te pakken, dan wordt het probleem vaak alleen maar erger.
Is bezitsagressie normaal gedrag?
Ja, dat is het zeker. Sterker nog, een dier dat alles zomaar afgeeft aan anderen zou in de natuur niet lang overleven. Ook wij mensen vertonen bezitsagressie op jonge leeftijd. Geef een jong kind een stuk speelgoed of iets lekkers en zie wat er gebeurt als een ander kind het zomaar probeert af te pakken. Waarschijnlijk gaat het kind het voorwerp stevig vasthouden, een boos gezicht trekken en geluid maken. Naarmate we ouder worden, leren we kinderen dat delen sociaal gedrag is, maar zelfs bij mensen is dit aangeleerd en niet aangeboren.
Bezitten versus beschermen
Wanneer je hond uitvalt naar andere honden of mensen die jou benaderen, denken we graag dat hij dat doet om jou te beschermen. Hoewel sommige honden echt hun baas verdedigen, is het vaak een kwestie van resource guarding. Je hond wil jou (en de aandacht, koekjes en knuffels die je geeft) niet delen met anderen!
Oorzaken van resource guarding
Waarom vertonen sommige honden dan bezitsagressie? De onderliggende emotie kan angst zijn, namelijk de vrees om iets waardevols kwijt te raken. Maar bezitsagressie is niet altijd gebaseerd op angst. Sommige honden zijn heel stabiel en niet angstig, maar verdedigen toch hun "bezittingen". Ervaringen kunnen deze agressie verergeren of juist ervoor zorgen dat je hond beter om kan gaan met andere honden of mensen in de buurt van zijn waardevolle bronnen.
Kan je bezitsagressie belonen?
Ja, dat kan, en het is iets wat je absoluut wilt vermijden. Toch kun je wel superlekkere hapjes naar een hond gooien die zijn voerbak bewaakt of gromt bij zijn kluif. Het trucje is om dit zo snel en van zo'n afstand te doen dat de hond nog niet uitvalt. Je doel is namelijk niet om het grommen of verstijven te belonen, maar om een positieve associatie te creëren met jouw aanwezigheid wanneer de hond een kluif of speeltje heeft. Schrik niet en ren niet weg, maar zorg dat de situatie veilig blijft door goed management!
Hoe zorg ik voor veiligheid wanneer mijn hond bezitsagressie laat zien?
Het beste is om gebruik te maken van traphekjes of puppyrennen wanneer er sprake is van bezitsagressie over voer of speeltjes. Met een traphekje ertussen kun je veilig trainen en lekkernijen of extra speelgoed eroverheen gooien. Als je hond dreigt naar mensen die bij jou willen komen zitten, is aanlijnen de veiligste optie. Zo kun je je hond uit de situatie halen en kan de ander blijven staan.
Hoe maak je bezitsagressie erger?
Je kunt de situatie verergeren door:
- Zomaar dingen van je hond af te pakken (kluif, voerbak, speeltje).
- Je hond fysiek te straffen als hij gromt of verstijft.
- Tekort aan bronnen aan te bieden (te weinig speelgoed, geen kluifjes).
- Je hond belonen als hij bezitsagressie vertoont.
Bezitsagressie bij puppy's
Er wordt vaak gezegd dat bezitsagressie ontstaat als puppy's bij de fokker allemaal uit één bak eten en dat apart voeren dit voorkomt. Dit klopt niet helemaal en is zeker geen doorslaggevende factor bij het kiezen van een fokker. Sommige honden die apart zijn gevoerd vertonen toch heftige bezitsagressie, terwijl andere honden die uit één bakje aten dit probleem helemaal niet hebben.
Het probleem ontstaat vaak ook in puppytijd omdat pups "verboden" dingen (schoenen, vuilnis) in hun bek pakken en wij mensen dat zomaar afpakken.
Kan je resource guarding voorkomen?
Bij een hond die van nature sterk geneigd is tot resource guarding, kun je het niet volledig voorkomen. Je kunt er echter prima mee omgaan en deze eigenschap zelfs in je voordeel gebruiken bij bepaalde hondensporten. Je kunt voorkomen dat de bezitsagressie erger wordt door je hond te leren dat niemand zomaar iets van hem afpakt, waardoor de reden om agressie te vertonen vermindert.
Wat kun je doen als je hond bezitsagressie laat zien?
Stel, je zit op de bank en je hond ligt gezellig tegen je aan. Iemand wil naast je komen zitten en je hond begint te staren en te grommen. Jouw hond ziet jou als een belangrijke bron en wil jouw aandacht en nabijheid niet delen. Vraag dan degene die bij je wil komen stil te staan en de hond niet aan te kijken. Sta zelf op, loop weg en haal je hond bij de bank vandaan. Zoek vervolgens hulp bij een hondengedragsdeskundige!
Wat moet je doen als je hond gromt bij de voerbak of kluif?
Als je hond bezitsagressie vertoont bij zijn voerbak of kluif, is het belangrijk dat je zijn waarschuwingen niet negeert. Anders loop je het risico gebeten te worden en kan het gedrag later erger terugkomen. Bezitsagressie is goed te trainen, vooral als het om voedsel gaat. Zorg ervoor dat je hond op een rustige en veilige plek (zoals zijn bench, bijkeuken of een andere kamer) zijn eten krijgt totdat je hulp hebt ingeschakeld.
Wat moet je doen als je hond een speeltje niet loslaat?
Sommige honden zijn erg bezitterig als het op speelgoed aankomt. Veel eigenaren maken dan de volgende fouten:
Het speeltje koste wat kost afpakken en er een hele strijd van maken.
De hond geen speeltjes meer geven.
Beide fouten zorgen ervoor dat het gedrag intenser wordt. Het beste is om je hond op dat moment het speeltje te laten houden (tenzij het gevaarlijk is!) en goed na te denken over wat er aan de hand is. Is je hond bang dat hij het speeltje kwijtraakt als hij het loslaat? Heeft hij geleerd dat er vaak dingen van hem worden afgepakt? Vaak is het het beste om juist zoveel speelgoed neer te leggen dat het niet meer zo extreem waardevol is voor de hond.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming