Brokken of vlees?

Brokken of vlees, wat kan ik het beste voeren? Hierover zijn de meningen vaak sterk verdeeld en ongenuanceerd. Want zo simpel ligt het niet.

Een hond is natuurlijk van nature een carnivoor en als je zowel een hond als een wolf open maakt en het spijsverteringssysteem bekijkt van de mond naar de kont, zit er weinig verschil tussen een hond en een wolf. En toch kan niet elke hond zo goed tegen vlees...



De voordelen van brokken

  • Makkelijk in gebruik
  • Handig om mee te nemen
  • Kan in je jaszak om buiten te voeren als beloning
  • Geen ruimte in de vriezer nodig

De nadelen van brokken

  • Meer ontlasting
  • Minder variatie in smaak
  • Niet elke hond vindt het lekker
  • Altijd dezelfde structuur
  • Meer tandplak mogelijk
  • Meer drinken



De voordelen van vlees

  • Minder ontlasting
  • De meeste honden eten het graag
  • Afwisselende smaken
  • Afwisselende structuur
  • Minder tandplak
  • Overal verkrijgbaar
  • Goed inzetbaar voor een eliminatiedieet bij allergieën

De nadelen van vlees

  • Vriesruimte nodig
  • Je moet het vlees er op tijd uithalen om te ontdooien
  • Minder praktisch mee te nemen
  • Let op; deze nadelen zijn er niet met gestoomd vlees
  • Je moet extra opletten met hygiëne (handen wassen, het aanrecht schoonmaken)


Welke voeding kies je voor je hond?

Je hond moet eigenlijk de beslissende factor zijn voor de keuze van voer. Is je hond bijvoorbeeld allergisch voor kip of rund, dan moet je heel goed uitzoeken of in het voer van je keuze deze diersoorten al dan niet worden gebruikt.

Is je hond heel actief en sportief? Dan heeft hij een meer energierijke voeding nodig. Heb je een puppy of een jonge hond? Dan is gezonde voeding extra belangrijk voor een gezonde groei!


Is het wel compleet?

Dit is één van de vragen die veel wordt gesteld over vlees. Alleen vlees, zoals biefstuk of kipfilet geven, is NIET compleet. Een hond heeft alle onderdelen van een 'prooi' nodig; vlees, botten en organen.

Als je dus nieuw bent in vers vlees voeren, start dan altijd veilig met een goede kwaliteit kant en klaar vers vlees (KVV) met het label 'compleet', dan is het net zo compleet als brok en hoef je echt niets toe te voegen.

Je kunt ook starten met vers vlees voeren in samenwerking met een goed opgeleide voedingsdeskundige.



In vlees zitten toch bacteriën?

Ja, dat klopt. Maar die zitten dus overal in. Salmonella bijvoorbeeld, wordt ook vaak gevonden in brok. En niet alle bacteriën zijn slecht. Goede bacteriën zijn juist nuttig voor de darmflora en spijsvertering!

Een gezonde hond kan trouwens heel wat hebben. Vergeet niet dat hun spijsvertering ook bedoeld is om oude kadavers op te eten...

Een hond met een niet gezond spijsverteringssysteem (dit kan ook tijdelijk zijn door bijvoorbeeld antibiotica, parasieten of een wond aan de darmwand) kan dus erg ziek worden van het opeten van een dood vogeltje of konijntje.


Wat is goedkoper, vlees of brok?

Kwaliteit is altijd duur, maar niet alles wat duur is, is van hoge kwaliteit. De prijs zegt dus niet altijd iets over de kwaliteit van een product. Je kunt wel bedenken dat als vlees gemiddeld vier Euro per kilo kost, gestoomd vlees verkopen van 1 Euro per kilo gewoon niet kan.

Mensen denken vaak dat vlees veel duurder is dan brok, maar in de praktijk kan dit zelfs andersom zijn. Met brok betaal je soms de hoofdprijs voor granen, marketing en een super-de-luxe, aantrekkelijke verpakking.



Mijn hond is allergisch

Allergie is een veel (steeds meer) voorkomend probleem bij honden. Wanneer er een vermoeden bestaat van voedselallergie, is vlees echt heel handig om een eliminatiedieet (één diersoort en niets anders in alle voeding, 10-12 weken lang) te kunnen samenstellen.

Veel brokken die in de schappen staan als 'hypo-allergeen' zijn dat namelijk helemaal niet. Als je hond echt werkelijk allergisch is voor alle dierlijke eiwitten (of deze allemaal al heeft gegeten), dan kan ook voer op basis van insecten een oplossing zijn.


Dus... waar kies ik nou voor?

Bij een gezonde hond kies je idealiter voor vers vlees of voor brok die kwalitatief echt heel goed is, met een hoog vleespercentage. Dit is dus wel duurder dan vers vlees! Denk hierbij aan merken zoals Orijen, Acana en Carnilove.

Heb je kennis van het zelf samenstellen, of hulp bij het zelf samenstellen, dan kan dat het vlees voeren behoorlijk goedkoper maken. Is je hond allergisch, dan kies je bij voorkeur voor een eliminatiedieet op basis van vers vlees, en bij extreme problematiek voor hypo-allergene voeding via de dierenarts.



Welk voer kies ik als mijn hond moet afvallen?

Voor afvallen is vers vlees vaak beter, omdat de vulmiddelen, zoals rijst of aardappel, in brok juist dikmakers zijn. Minder voeren, eventueel extra vezels toevoegen om de spijsvertering te helpen, afwisselen met voedingstijden en het formaat van de maaltijd zijn ook prima tips voor het afvallen.

Met gezonde honden kun je ook prima één of twee vastendagen per week invoeren. En uiteraard naast de voeding, ook op het bewegingspatroon letten!



Verschillende brok voor pup, puber, senior, teckel, labrador...

Wat in de laatste jaren opvalt, is dat er steeds meer brokken op de markt komen voor een specifiek ras of een specifieke leeftijd. Als je logisch nadenkt, is dit in het algemeen eigenlijk helemaal niet erg logisch.

Denk eens aan de situatie in de natuur. Er zijn geen specifieke 'konijn-voor-puppy' prooien, of aparte prooidieren voor verschillende hond-achtigen. Een ree is geschikt voor wolven, vossen en honden.

Met vers vlees zie je deze trend niet zo, omdat daar minder focus ligt op de marketing. Je hebt hooguit puppy-KVV die fijner gemalen is en waar extra aandacht is voor het calciumgehalte. Betaal dus niet extra omdat er een afbeelding van jouw ras op een zak staat te pronken.



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming