De Gentle Leader, hoe werkt die?

De Gentle Leader is een hulpmiddel waarmee je je hond kunt leren om te wandelen zonder te trekken. Maar over de Gentle Leader verschillen de meningen nogal.

Waar de een roept dat het erg gevaarlijk, dieronvriendelijk en pijnlijk is, zegt een ander dat je deze gewoon prima kunt gebruiken zonder risico's. Hoe zit het nou echt met een Gentle Leader?


Wat is een Gentle Leader?

Een Gentle Leader is een hoofdhalster voor honden. Deze bestaat als het ware uit 2 lussen, één om de nek van je hond, en één die om de snuit gaat. Beide lussen komen bij elkaar bij de overgang van de onderkaak naar de hals.

Belangrijk is dat beide lussen NIET kunnen slippen: dit halster blijft dus op maat, en gaat niet stroppen en wurgen. Er is ook een methode waarbij een sliplijn in een achtje wordt gedraaid en over de snuit wordt gelegd, dit is dus wel gevaarlijk omdat het kan knijpen en wurgen!


Een hoofdhalster is een hulpmiddel, vooral ideaal voor eigenaren die (tijdelijk) fysiek minder fit zijn


Hoe werkt de Gentle Leader?

Een Gentle Leader werkt doordat je hond geen kracht meer kan zetten met trekken. Heeft hij dus geleerd dat hij jou even alle kanten op mee kan trekken, dan is die optie nu weg.

De werking ervan is het beste te begrijpen als je je wijsvinger in het kuiltje van je neus zet, vlakbij je ogen en probeer dan met je neus je hand weg te duwen. Als je hond dus gaat trekken, voelt hij tegendruk van de Gentle Leader, en als hij niet trekt, voelt hij het niet.


Een hulpmiddel

Een Gentle Leader is uiteraard geen wonder-oplossing. Het is niet zo dat je je hond een Gentle Leader om doet en dat hij dan na één wandeling nooit meer aan de lijn trekt. Een Gentle Leader is een hulpmiddel om ongewenst gedrag (trekken aan de lijn) te voorkomen.

Daardoor krijg je de kans om gewenst gedrag (lopen met een slappe lijn) te kunnen belonen. Een Gentle Leader gebruik je dus samen met trainen, niet in plaats van!

Een Gentle Leader gebruik je in combinatie met trainen


Is een Gentle Leader pijnlijk?

Nee, als je een Gentle Leader goed op maat hebt ingesteld, goed aangeleerd hebt bij je hond, en je gebruikt hem zoals het hoort, is het zeker niet pijnlijk.

Uiteraard doet het zeer aan de nek en kop van je hond als je op een brug loopt en je hond is aangelijnd met een Gentle Leader en hij springt van de brug af. In deze situatie is elke vorm van halsband en lijn pijnlijk.

Bij normaal gebruik dus niet. Of je hond moet een breuk of open wond hebben op zijn neus, dan doe je uiteraard geen halster om maar een tuig.


Is de Gentle Leader gevaarlijk voor de nek?

Ook hier geldt dat als je hem gebruikt zoals het hoort, en je hebt het goed aangeleerd, dan is de kans verwaarloosbaar dat je hond hierdoor een zware nekblessure oploopt.

Theoretisch zou het kunnen als je niet oplet. Als de lijn lang en niet op spanning is, en je hond gaat er ineens met 50 km per uur vandoor en klapt dan aan het einde van de lijn... dan kan er uiteraard wel kans op een blessure zijn. Maar dat geldt in zo'n geval ook voor een gewone halsband.

Dit is GEEN Gentle Leader maar een slecht zittend halster waarvan de neuslus te ver naar voren zit


Een kale neus vanwege de Gentle Leader?


Nee, je hond krijgt meestal geen kale neus van de Gentle Leader, mits de Gentle Leader de juiste maat heeft, goed afgesteld is, en je hond met een losse lijn loopt en jij niet aan de lijn loopt te trekken.

Er zijn honden met een hele gevoelige huid en dunne vacht, waarbij deze kans wel bestaat. Een neus kan ook kale plekken krijgen als je hond met de Gentle Leader om met zijn kop door het zand gaat wroeten. Dan komt er zand tussen de neusriem en de huid. Een kale neus is wel makkelijk te voorkomen door een zacht tunneltje van bijvoorbeeld neopreen of nepbont om de neusriem te plaatsen.


Welke honden kunnen een Gentle Leader gebruiken?

De Gentle Leader is er in verschillende maten, dus zowel een teckel als een Duitse dog kan er een om. Alleen bij honden met een extreem korte snuit is het een probleem.

Om een neusriem om te kunnen hebben, moet je wel een neusrug hebben. Bij een kortsnuit zoals de Engelse bulldog of een mops met een hele platte snuit kan deze dus niet gebruikt worden.


Voor kortsnuiten is de Gentle Leader meestal niet bruikbaar


Voordelen van een Gentle Leader

  • Je kunt je grotere, sterkere hond makkelijker houden
  • Geen pijnprikkel die angst of agressie kan veroorzaken
  • Makkelijk aan te leren aan je hond
  • Je hond kan eten, spelen en hijgen met de Gentle Leader om
  • Meer momenten mogelijk om je hond te belonen


Nadelen van een Gentle Leader

  • Je moet eerst de tijd nemen om je hond er aan te laten wennen
  • Geen wondermiddel, dus je moet alsnog blijven trainen
  • Soms een kale streep op de neus
  • Je hond kan het beste ook een halsband of tuig dragen naast de Gentle Leader
  • Het is vaak even wennen dat je zelf geen rukjes of trekjes mag toevoegen

Geen Gentle Leader, maar een ander hoofdhalster, met een veilige dubbele bevestiging van de lijn!


Kan een hond bijten met een Gentle Leader?

Jazeker! Zoals de Gentle Leader het mogelijk maakt dat je hond kan spelen (bijvoorbeeld een grote knuffel in zijn bek houden), eten en drinken, maakt de Gentle Leader ook bijten mogelijk.

Bij honden die de neiging hebben tot aanvallen, moet je dus ook met de Gentle Leader om goed kijken naar de afstand tot prikkels. Het voordeel van het volledig kunnen openen van de bek is ook dat je hond een speeltje in zijn bek kan dragen tijdens het uitlaten, wat ook stress verlagend kan werken!


Hoe start ik met een Gentle Leader?

De eerste stap is dat je hond moet wennen aan de Gentle Leader. Laat je hond dus snuffelen aan de Gentle Leader, en geef hem lekkere beloninkjes.

Pak nu de Gentle Leader op, en laat de Gentle Leader hangen zodat de neuslus open is. Leer je hond zijn neus er doorheen te steken, beloon hem elke keer als hij zijn neus er doorheen heeft.

Doe rustig de nekband dicht, voer je hond, speel met hem, en doe de Gentle Leader weer af. Herhaal dit meerdere keren per dag. Vaak is het beter om bij het omdoen naast je hond te staan dan er voor!

Geen Gentle Leader, wel een halster waarbij je een toegevoegd zacht stuk onder de neuslus ziet.


Wat als mijn hond de Gentle Leader probeert af te krijgen?

Dan heb je de gewenning zoals hierboven beschreven waarschijnlijk te snel en te haastig gedaan. Ga dan vaker voeren of spelen, en probeer je hond af te leiden van het wegpoetsen.

Als je hond thuis wel oké is met dragen van een Gentle Leader, maar het buiten, als je de lijn er aan hebt, wel lastig vindt, dan kun je ook eerst de Gentle Leader wel omdoen met wandelen, maar de lijn nog steeds aan het tuig of de halsband bevestigen en dus nog niet aan de Gentle Leader.


Wat doe ik met de lijn?

Heel simpel eigenlijk: zo weinig mogelijk. Als je graag wilt dat je hond dichtbij je 'naast' loopt (bijvoorbeeld in heel druk verkeer of met oversteken), dan hou je je hand bij je been en hou je de lijn vast op ongeveer 50 cm van de ring van de Gentle Leader.

Zorg er altijd voor dat je hond weet dat je gaat stoppen of bewegen, dus maak contact met je hond en praat tegen hem. Als je meer lijn geeft of juist weer minder, schuif dan rustig je hand over de lijn.

Dus NOOIT rukjes geven aan de riem. Met andere halsbanden of een tuig uiteraard ook niet, maar met een halster moet je er nog beter op letten.


Een herder met een Gentle Leader waarvan de neuslus iets te strak lijkt te staan. 


Is een Gentle Leader hetzelfde als een Halti?

Nee! Hier zijn veel verschillen tussen. Een Halti heeft een ander model, waardoor de neuslus verder naar voren ligt, en deze kan dus ook knijpen.

Sommige eigenaren geven juist de voorkeur aan een Halti omdat deze een meer corrigerende werking heeft, en omdat je daarmee de richting van de snuit kunt veranderen, dus de kijkrichting van je hond sterker kunt beïnvloeden.

Bij sommige extreme gevallen van uitvallen en fixeren kan dit een goed, tijdelijk hulpmiddel zijn, maar de meeste honden doen het prima met een Gentle Leader.


Wat is een Canny Collar?

Een Canny Collar is ook een halster, maar hier zit de bevestiging voor de riem achter de kop in plaats van er onder. Voor sommige honden en eigenaren werkt een Canny Collar beter.

Met een Canny Collar stuur je de snuit van je hond dus eigenlijk niet, dus als je probleem meer ligt in het fixeren en agressie, dan is de Canny Collar misschien een iets minder handige keuze. Voor slechts het trekken aan de lijn probleem werkt deze wel prima!

Het belangrijkste is dat je je hond de tijd geeft om te wennen aan een Gentle Leader, net zoals hij als pup moest wennen aan een halsband of tuig. 


Checklist voor je Gentle Leader

  • Je neklus is strak genoeg zodat deze niet kan zakken of draaien
  • De neuslus zit voor de ogen, maar achter de mondhoeken
  • Je kunt de snuitlus naar voren trekken tot aan het begin van de neus
  • Als je kijkt van opzij, vormt de Gentle Leader een 'V'
  • Je kunt 1 vinger onder de neklus krijgen
  • Je kunt meerdere vingers onder de neuslus plaatsen
  • De riem zit aan een kant vast aan de Gentle Leader, en aan de andere kant aan de halsband of het tuig


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve  LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming