Hoe leer ik mijn hond apporteren?
Hoe leer ik mijn hond apporteren? Apporteren, ook wel bekend als een voorwerp ophalen en naar jou toebrengen op commando, is een leuke oefening waarbij je talloze variaties kunt bedenken. Maar deze oefening is niet voor elke hond en baas even makkelijk om aan te leren. In deze blog kijken we naar veelvoorkomende problemen met apporteren, en je vindt ook een stappenplan voor het aanleren van apporteren.
Waarom zou je je hond leren apporteren?
Apporteren aanleren is nuttig, omdat het een leuke extra mogelijkheid biedt om met je hond te spelen. Apporteren is zowel mentaal als fysiek verrijkend voor je hond. Het stelt je in staat je hond extra beweging te geven, zelfs als je zelf minder mobiel bent. Apporteren daagt je hond ook mentaal uit. Bovendien vormt apporteren de basis voor leuke foto's waarbij je hond iets vasthoudt, en voor verschillende trucjes zoals het brengen van je warme zachte pantoffels als je thuiskomt van werk, of het aanreiken van een tissue wanneer je moet niezen.
Is apporteren slecht voor een hond?
Apporteren is zeker niet slecht voor een hond; integendeel! Door de fysieke en mentale uitdaging levert het juist een aantal voordelen op:
- Je relatie met je hond wordt nog beter.
- Het welzijn van je hond wordt vergroot.
- Je hond gaat beter naar je luisteren.
- Apporteren kan probleemgedrag voorkomen of verminderen.
- Je kunt apporteren gebruiken om je hond te laten helpen in het huishouden.
- Als je hond kan apporteren, kan je hem ook andere leuke trucjes aanleren!
Welke soorten apport zijn er?
Er zijn grofweg drie verschillende vormen van apporteren: spelapport, functioneel apporteren, en apporteren als gehoorzaamheidsoefeningbinnen diverse hondensportprogramma's zoals obedience, IGP en G&G.
Bij alle vormen van apporteren geldt dat je hond een voorwerp naar jou moet brengen en dit moet afgeven. Het verschil ligt in de details. Bij spelapport kan het je doel zijn dat je hond een bal naar je toe brengt en deze bij je voeten neerlegt. Bij functioneel apporteren wil je bijvoorbeeld zien dat een hulphond in een winkel een voorwerp apporteert en bij de kassa neerlegt.
En bij gehoorzaamheidsapport is het belangrijk dat je hond recht naast je zit, zo snel mogelijk met technische precisie het apport oppakt, en dit zo snel mogelijk terugbrengt en daarbij kaarsrecht in eindpositie gaat zitten met het apport in de bek.
Hoe leer ik mijn hond apporteren?
Hier is een stappenplan voor speels apporteren in 12 stappen! Met een obedience-apport is de opbouw net even anders, daar begin je meestal met je hond leren om recht voor je te zitten en het voorwerp vast te houden in de zit-positie.
- Zorg ervoor dat je interesse wekt voor een voorwerp (dit kan door het voorwerp in je hand weg te bewegen van je hond, of door het voorwerp aan een touw te doen en deze een beetje op de grond te laten bewegen).
- Wanneer je hond contact maakt met zijn snuit en het voorwerp, beloningssignaal + belonen.
- Verhoog de criteria; geef het beloningssignaal alleen als je hond met de bek het voorwerp aanraakt.
- Verhoog de criteria verder; nu wil je een open bek om het voorwerp!
- Beloon pas als je hond het voorwerp heel eventjes vasthoudt (dit kan eerst uit de hand zijn, later leg je het voorwerp op de grond).
- Beloon voor steeds langer vasthouden.
- Loop achteruit en beloon voor het meelopen met het voorwerp vasthouden.
- Gooi het voorwerp een metertje naar voren, en wanneer je hond het oppakt, loop je achteruit en nodig je je hond uit om naar jou toe te lopen.
- Vraag nu een handtouch terwijl je hond het voorwerp vast heeft. Beloon de touch, ook al zou je hond eerst het voorwerp laten vallen.
- Beloon alleen wanneer je hond het voorwerp vasthoudt tijdens de handtarget.
- Verleng de afstand dat je hond naar je toe komt lopen.
- Verleng de afstand waarop je het voorwerp van je af gooit.
Hond wil niet apporteren
Wat als je hond helemaal niet wil apporteren? Hij wil niets oppakken of vasthouden. Laat dan altijd eerst het gebit van je hond goed nakijken. Tandpijn kan een reden zijn waarom je hond niets in de bek wil hebben. Als dat niet meespeelt, probeer dan de trainingstapjes te doen met een kluif, of met een hele zachte etui waar je wat lekkers in doet. Kies in dat geval voor speels apporteren in hele kleine, speelse stapjes.
Hond brengt speeltje niet terug
Als je hond het speeltje niet terugbrengt maar er juist mee wegloopt, moet je dat voorkomen door de hond en/of het voorwerp aan te lijnen. Rondrennen met een voorwerp in de bek is voor honden ontzettend leuk; dit kan je natuurlijk wel juist als beloning inzetten wanneer je hond heeft geleerd om iets te apporteren. Bijvoorbeeld, je hond apporteert een dummy, als beloning mag hij rondrennen met de bal in de bek.
Hond laat het apport niet los
Sommige honden vinden het loslaten erg lastig. Onthoud altijd dat je hond niet blijft vasthouden om jou te pesten, baas over jou te spelen, of ruzie te zoeken. Vaak komt het niet loslaten voort uit onzekerheid; iets in de bek hebben is voor een hond stressverlagend. Ruilen kan een optie zijn om "los" aan te leren, maar actief ruilen kan het probleem ook groter maken. Gromt of verstart je hond als hij iets heeft en jij wil dat afpakken? Ga dan niet "doorpakken" want daarmee maak je meestal het probleem erger!
Oefeningen en gehoorzaamheidstraining
"Apport" is natuurlijk maar één handig commando. Wil jij je hond een heleboel commando's en oefeningen aanleren waar jij en je hond echt wat aan hebben? Volg dan samen met je hond een superfijne online gehoorzaamheidstraining zoals de gehoorzaamheidscursus "Basis Bagage". Je leert veel over je hond én aan je hond, waardoor je hem beter begrijpt en hij al snel beter naar jou luistert!
Blijf aanleren
Een andere belangrijke oefening voor elke hond is "blijf" of het nu thuis of buiten tijdens het wandelen is.. Dat je hond op zijn plek blijft als jij het vraagt is wel zo veilig. Wil je jouw hond het commando blijf aan je hond aanleren? Check dan snel het blog over hoe je dat je hond in 10 stappen aanleert.
Je hond moet aandacht voor jou als baasje hebben
Als je wilt dat je hond jou goed begrijpt, moet hij natuurlijk aandacht voor jou hebben. Een andere handige oefening is daarom bijvoorbeeld Kijk! waarbij je jouw hond leert om op commando naar jou te kijken.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming