Hoe leer ik mijn hond zwemmen?
De ene hond gaat zonder enige aanmoediging zo het water in en zwemt als een otter, terwijl een andere hond water ten koste van alles vermijdt. En dan heb je nog de honden die in het water spetteren en tot de buik erin lopen maar zwemmen, ho maar!
Hoe kun je je hond nu leren zwemmen?
Hoe begin ik?
Kijk eerst of je hond achter jou aan het water in wil. Kies een plek waar je makkelijk het water in kunt lopen, en waar het heel geleidelijk dieper wordt.
Beloon elk nat pootje met wat lekkers of met spel. Elk stapje dat je hond verder zet, elke poging tot dieper durven.
Je mag je hond uiteraard steunen, je kunt hem een goed Y-tuig aan doen voor een beetje houvast. Een arm of een poolnoodle onder de buik wil ook wel eens helpen. Bij kleine hondjes is het leren zwemmen met ondersteuning uiteraard iets makkelijker dan bij grote honden!
Iets in het water gooien
Je kunt ook starten door een speeltje in het water te gooien. Eerst heel dichtbij, zodat je hond alleen maar met de pootjes in het water staat, en stapsgewijs ietsje verder als je hond zonder twijfelen mee doet aan het spelletje.
Dus, net als met alles, tien keer een topprestatie, betekent een klein stapje verder! Kies ook hier een plek die geleidelijk afloopt. En vooral met honden die als een dolle het water in knallen... pas op voor takken, palen en stenen die je niet kunt zien!
Kunnen alle honden zwemmen?
Nee, er zijn ook honden die dat echt niet kunnen. Bulldogs en aanverwante rassen zoals bully-XXL-mixen hebben vaak erg veel moeite met zwemmen. Hetzelfde geldt voor teckels.
Met honden die aan de voorkant zwaar gebouwd zijn of honden met een erg lange rug en korte poten is het echt verstandig om een zwemvest te gebruiken.
Sommige rassen, zoals retrievers, Newfoundlanders en waterhonden zijn dan weer vaak natuurtalentjes!
Mogen puppy's zwemmen?
Ja, puppy's mogen ook zwemmen. Maar met puppy's moet je extra op de temperatuur letten (zoals ook met senioren). En natuurlijk hou je met puppy's de zwemsessies kort!
Het voordeel van beginnen met zwemmen als puppy is dat je hond nog klein is. Het is dus makkelijker voor jou om hem daarbij te ondersteunen.
Vaak wordt gezegd dat je puppy eerst zijn puppy-entingen moet hebben gehad. Dat is een beetje raar, want de ziektes Parvo, Hepatitis en Hondenziekte krijg je niet van water of zwemmen.
Een zwemvest voor honden
Een zwemvest kan een heel fijn hulpmiddel zijn om je hond te leren zwemmen. Dit geldt voor alle leeftijden. En dit is één van de redenen waarom het heel handig kan zijn om je hond vanaf pup aan jasjes en dekentjes om zich heen te laten wennen.
Jonge honden en oude honden worden natuurlijk snel moe, en met een zwemvest aan kost het zwemmen minder kracht. Ook bij het zwemmen als onderdeel van revalidatie kan een vest erg handig zijn, totdat je hond zijn spierkracht weer terug heeft.
Is leren zwemmen wel belangrijk?
Ja, allereerst vanwege de veiligheid. Als je hond per ongeluk in het water valt vanaf een boot of vanaf een kade, zal hij sowieso schrikken. Als hij dan ook nog niet kan zwemmen, is dat dubbel zo eng.
Daarbij is zwemmen een van de beste manieren om je hond veilige beweging te geven. Zwemmen is niet belastend voor gewrichten, terwijl het wel de spieren flink aan het werk zet!
Alleen of met een andere hond?
Je kunt je hond alleen meenemen om hem zelf te leren zwemmen, maar het kan ook zo zijn dat als je afspreekt met een paar goede vrienden van je hond, die graag zwemmen, jouw hond vanzelf mee gaat doen.
Ook een mogelijkheid is dat iemand zijn of haar hond laat zwemmen, en jij daarbij je eigen hond begeleidt.
In deze video is onze 'oma' Dappie aan het zwemmen als voorbeeld voor Zipi, die door de zwemjuf wordt begeleid. Omdat Zipi zwemmen erg moeilijk vond, draagt zij ook een goed zwemvest. Misschien leuk om te weten... Zipi was binnen twee lessen dol op water en zwom overal!
Hoelang mag mijn hond achter elkaar zwemmen?
Zwemmen kost heel veel energie. Hoelang je je hond laat zwemmen, is ook afhankelijk van de watertemperatuur, de stroming, de conditie van je hond en zijn leeftijd en zwemervaring.
In een zwembad is het water 38 graden, en zonder stroming (dat kun je in zo'n zwembad aan of uit zetten) konden mijn oudje en de beginnende zwemmer ongeveer een kwartier zwemmen.
Honden met een goede zwemconditie kunnen dan zonder problemen een half uurtje zwemmen. In koud natuurwater heb ik een regel: 5-10 minuten zwemmen, 15-20 minuten lopen, en dan eventueel herhalen.
Wat als het niet wil lukken?
Ook met honden kun je op zwemles, zoals in de video hierboven met Dappie en Zipi. Bij een zwemles kan je hond een zwemvest aan, en er is een professionele, ervaren zwemjuf aanwezig, die je hond op de juiste manier kan ondersteunen.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ondanks alle goede bedoelingen je hond gewoon een hekel heeft aan water, dat kan. Dan is het even wel leren zwemmen met het oog op noodsituaties, maar niet verder pushen.
Wat je NIET moet doen
Wat je uiteraard niet moet doen, is boos worden op je hond als hij het water, of zwemmen op zich, eng vindt. Dus niet je hond met een lijn in of over het water trekken zodat hij moet zwemmen.
Ook niet je hond uit een bootje of van het einde van een steiger gooien. Ja, er zijn honden die dat hebben meegemaakt en er alsnog achter komen dat zwemmen leuk is, maar er zijn veel meer honden die daardoor nooit meer vrijwillig het water in gaan.
Let op:
- Staat er stroming in het water? Dit kan gevaarlijk zijn, zelfs voor de ervaren zwemmer!
- Hoe is de bodem? Controleer op scherpe dingen en of het niet opeens diep wordt
- Doe je hond een Y-tuig aan dat de schouders veel bewegingsvrijheid geeft
- Ondersteun en beloon je hond, dwingen en corrigeren is niet ok!
- Zwemmen in zee? Let op de stroming, en zout water kan diarree veroorzaken
- Bescherm de 'waterratten' tegen overbelasting en watervergiftiging, doseer hun zwempartijtjes
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming