Hoe word je een hondentrainer
Droom jij over werken als hondentrainer? Vind jij het trainen van honden echt het allerleukste wat er is? Je wilt het natuurlijk wel goed doen, zodat je als een echte professional trainingen kunt verzorgen en niet zomaar wat aanmoddert.
Maar hoe pak je dat nou aan? Hoe weet je of je alle nodige kennis in huis hebt, en hoe zorg je ervoor dat klanten jou weten te vinden?
Hoe word ik een hondentrainer?
Wil jij gaan lesgeven aan baasjes en hun honden? Dan zou je het beste een opleiding tot kynologisch instructeur kunnen doen.
Helaas zijn deze beroepsnamen NIET beschermd, dus iedereen, ongeacht of ze enige opleiding hebben gevolgd, mag zich 'hondentrainer', 'hondeninstructeur', 'hondenspecialist' en zelfs 'hondengedragsdeskundige' of 'hondengedragstherapeut' noemen.
Dit is echt heel erg! Dat je het wel zou kunnen en mogen, wil niet zeggen dat je het moet willen. Je kunt je beter wel goed laten opleiden!
Hondentrainer of mensencoach?
Mensen die hondentrainer willen worden, zijn vaak dol op honden, Dat is prima, als je doel is om aan het werk te gaan als hondentrainer. Dat betekent dat jij honden opleidt voor een bepaalde taak. Denk hierbij aan politiehonden, zoekhonden, beveiligingshonden en blindengeleidehonden. Je bent dus echt bezig om honden te trainen.
Je kunt er ook voor kiezen om als instructeur aan het werk te gaan. Dan leer je mensen hoe ze hun honden kunnen opvoeden of trainen. Je werkt dan eigenlijk met mensen, maar je moet natuurlijk ook veel hondenkennis hebben!
Wat moet je kunnen als hondentrainer?
De werkplekken om honden op te leiden of te trainen zijn schaars, en er wordt nogal wat van je verwacht. Je kunt ook honden trainen in bijvoorbeeld een dierenasiel. Had je daar al eens aan gedacht?
Als hondentrainer moet je natuurlijk ook een enorme kennis hebben van de leerprincipes en hondengedrag, en je moet kunnen laten zien dat je dat ook in de praktijk kunt uitvoeren.
Je moet voor dit vak dus al ervaring hebben, en bijvoorbeeld al een lijst van behaalde resultaten hebben met je eigen hond. Meestal word je alleen aangenomen als hondentrainer als je ook instructeur bent en daarin al enige ervaring hebt opgedaan.
Wat moet je weten als instructeur?
Allereerst moet je kennis hebben over de leerprincipes. Hoe leren honden? Hoe kun je bepaalde gedragingen aanleren? Daarnaast moet je kennis hebben van hondengedrag in het algemeen, je moet de lichaamstaal van honden en mensen kunnen lezen.
Een ander cruciaal onderdeel van succesvol lesgeven? Dat is dat je weet hoe je duidelijk kunt uitleggen wat mensen moeten doen en waarom. Je staat voor een groep, je onderwijst, motiveert en inspireert de eigenaren om het beste uit hun hond te halen. Je moet dus veel meer kunnen dan een hond trainen, belangrijke competenties zijn dan ook communicatie en met mensen om kunnen gaan.
Specialist of alleskunner?
Nadat je als algemeen instructeur genoeg kennis en ervaring hebt opgedaan, merk je misschien dat een bepaalde doelgroep jou het meeste aanspreekt, en je gaat je specialiseren. Denk hierbij aan een carrière als puppy-instructeur, of misschien spreekt het geven van fun-cursussen en creatief lesgeven jou het meeste aan.
Je kunt natuurlijk ook echt alles leuk vinden, en het voordeel van allerlei lessen geven is wel dat je jezelf niet snel zult vervelen!
Beginnen met leren
Als je nu wilt beginnen met leren om instructeur te worden, dan is de eerste stap eigenlijk om zoveel mogelijk ervaring op te gaan doen. Ga met je eigen hond op cursus, ga met de hond van je moeder op een andere cursus bij een andere hondenschool.
Ga kijken bij seminars, workshops, wedstrijden. Vraag bij verschillende hondenscholen of je een avondje of dagdeel mee mag kijken. Stel vragen. Lees goede boeken over hondentraining en gedrag.
Opleidingen hondentrainer
Er zijn talloze instructeursopleidingen, de grootste en door de Raad en SPPD erkende opleidingen voor Kynologisch Instructeur vind je bij DogVision, Annorlunda, Tinley, Kynotrain, Gaus academie en O&O.
Bij deze opleidingen heb je een standaard programma met theorie en praktijk. Ethologie, leerprincipes, didactiek, veiligheid en standaard oefeningen komen er ook aan te pas. Daarmee heb je een basis om verder te kunnen leren... Maar dan ben je er nog lang niet.
Wist je dat wij een speciale LOCA Prof opleiding hebben? Dit is een exclusief jaartraject!
Bijscholingen voor hondentrainers
Het is erg belangrijk om als hondentrainer jaarlijks bijscholingen te volgen. Als je als instructeur erkend bent bij SPPD of de Raad, dan moet je jaarlijks bijscholingspunten halen door congressen, cursussen of opleidingen te volgen.
Jezelf ontwikkelen is natuurlijk niet alleen nuttig voor de punten, maar ook omdat er zoveel te leren is over honden. De motivatie hebben om te willen leren is dus wel belangrijk, want hondentrainer is een vak waarbij je nooit uitgeleerd bent. Er komen steeds nieuwe onderzoeken (op dit moment is bijvoorbeeld het neuro-wetenschappelijk onderzoek bij honden zich erg aan het ontwikkelen, waardoor we steeds meer te weten komen over emoties bij honden) en het is altijd fijn om weer kennis te delen.
Waar werk je als hondentrainer?
Werk je als 'mobiele hondentrainer' of 'instructeur' of werk je misschien op één plek, zoals bij een specifieke hondenschool of een specifieke instantie als je echt alleen met honden werkt?
Pas op dat je niet stil komt te staan. Ga naast bijscholingen ook bij anderen kijken (uiteraard alleen bij hondenscholen / hondentrainers die goed zijn in hun vakgebied!). Het grootste gevaar voor instructeurs is maand in, maand uit hetzelfde programma afdraaien op hetzelfde veldje. Daar word je niet beter van. Zoek altijd nieuwe uitdagingen en maak van elke cursus een feest.
Is lesgeven wel leuk?
Ja! Ik geef nu al meer dan 30 jaar les als instructeur. Ik ben al iets langer hondentrainer. Ik combineer dus beide vakgebieden.
Ik geef les op verschillende hondenscholen, als mobiele instructeur bij LOCA en ook bij de Stichting Dutch Cell Dogs. Elke groep en elke hond-baas combinatie is weer een nieuwe uitdaging.
Ik heb herders en agressieproblemen als specialisatie, maar ik geef allround les in opvoeding, gedrag, gehoorzaamheid, dogdance, pakwerk, agility. fun, pubers.... Dat past bij mij.
Dat kan voor jou natuurlijk anders zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij het gelukkigste bent als je puppylessen geeft bij mensen aan huis. Zolang je er gelukkig van wordt... Ga er voor!
Vandaag nog starten met een opleiding tot hondentrainer?
Als je zelf hondentrainer wilt worden bekijk dan snel de opleiding tot hondentrainer "LOCA teacher"! Na deze training kan je verder gaan met trainen om een echte LOCA prof te worden.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming