Hoe beloon je je hond tijdens trainen?

Beloon jij je hond op de manier die bij hem past?

Beloon jij je hond tijdens het trainen? Train jij beloningsgericht?

Op deze vraag krijg ik vaak het antwoord: ik zou mijn hond wel willen belonen tijdens het trainen, maar mijn hond is niet zo gek op koekjes.  Het woord “beloning” betekent volgens velen hetzelfde als een koekje.

Natuurlijk is het superfijn als je je hond vaak kunt belonen met iets lekkers, maar soms moet je net even anders denken! Er zijn nog veel meer manieren om je hond op een fijne manier een beloning te geven.

Wat is een goede beloning voor mijn hond?

Vaak belonen we onze hond(en) inderdaad wel met voer. Denk dan niet alleen aan een koekje, maar een stukje worst, kaas of kipfilet (in kleine stukjes natuurlijk) kan ook.

Waarom is voer handig als beloning?

  • Natuurlijk omdat het makkelijk is;
  • Ook omdat je het in een korte tijd in veel herhalingen kunt gebruiken;
  • En omdat het een eerste levensbehoefte is.

Je hond moet toch eten, dus waarom zou je de noodzaak om te eten niet in je voordeel gebruiken? In plaats van 2x per dag een gratis maaltijd in zijn voerbak te doen, kun je dezelfde voeding ook gebruiken om je hond nuttige dingen aan te leren.

Maar zijn beloning kan ook iets heel anders zijn:

  • Een speeltje
  • Een bal
  • Een touwtje
  • Een frisbee

Voor sommige honden is contact met een andere hond bijvoorbeeld een grote beloning. Of los mogen rennen, snuffelen, door een tunnel mogen, uit de auto mogen bij een uitlaatgebied, zwemmen, tegen je opspringen.

Nog een andere manier van belonen kan zijn om datgene dat je hond niet fijn vindt, weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je hond geen fan is van bezoekers. Als hij in plaats van te grommen en te blaffen naar zijn mand gaat, gaat de ‘enge’ visite weg.

Je hond belonen zonder koekjes of voer

Wij vinden het helemaal prima als je jouw hond beloont met snoepjes, koekjes of een stukje worst of kaas, maar als je hond hier wat minder enthousiast over is, dan moet je een andere beloning verzinnen.

Waarom wil de ene hond dan wel snoepjes als beloning en de andere niet?

  • Misschien heeft je hond geen trek;
  • Het snoepje is niet aantrekkelijk genoeg qua smaak of geur;
  • Je hond is te gespannen om te eten;
  • Het snoepje wordt misschien aangeboden op een manier die op dat moment niet ideaal is;
  • Wellicht ziet, ruikt of hoort je hond net op dat moment iets dat nog belangrijker is. Reuen vinden bepaalde teefjes vaak net wat lekkerder ruiken dan een stukje kaas…

Positieve alternatieven om je hond te belonen

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je hond te belonen zonder een koekje of voer te gebruiken. Geuren zijn bijvoorbeeld prima in te zetten als beloning. Je moet alleen wel creatief kunnen denken:

  • Snuffelen als beloning voor aandacht voor jou;
  • Rennen als beloning voor wandelen zonder trekken;
  • Vrij geven en de bal gooien als beloning voor het blijven zitten;
  • Blaffen als beloning voor “hier” komen;
  • Graven als beloning voor liggen;
  • De deur open doen als je hond naar buiten wil en je hond blijft rustig zitten als jij je jas aantrekt….

Deze opties kun je allemaal gebruiken om je hond te belonen!

Neem de tijd om te bedenken wat jouw hond OP DIT MOMENT wil! Natuurlijk zijn er grenzen! Als je hond bijvoorbeeld achter een hardloper aan wil rennen of de kat van de buren op wil eten, kun je dat natuurlijk niet laten gebeuren.  Maar je kunt wel iets anders inzetten, bijvoorbeeld een jachtspel met een zogenaamde “Flirt Pole”.

Waarom het zinvol is om je hond op verschillende manieren te belonen?

Wanneer je met je hond gaat wandelen als hij thuis net zijn buikje rond heeft gegeten en hij ziet een kat… tja, dan is dat koekje natuurlijk helemaal niet meer interessant! Als je hond net 10 km naast je fiets heeft gelopen, is het koekje misschien minder interessant dan een koele vijver waarin je hond lekker kan plonsen.

Als je hond thuis lekker ontspannen is, dan kun je hem waarschijnlijk makkelijk belonen met een simpel koekje. Komt je hond daarentegen in een nieuwe, spannende omgeving, dan kan het zijn dat hij helemaal niks meer van je aanneemt, maar bijvoorbeeld een kleine massage wel kan waarderen.

Dus kijk goed naar je hond! Wat wil je hond nu, op dit moment? Kun je dat gebruiken? En zo ja, waar ga je je hond mee belonen? Wees creatief, luister naar je hond, beloon hem veel en vaak wanneer hij iets goeds doet en beloon met veel afwisseling. Geef een stukje worst, ren met hem, ga samen graven, gooi een bal, geef de hond een massage, laat hem snuffelen, strooi of gooi snoepjes, maak er een feestje van!

‘Honden belonen elkaar onderling toch ook niet met koekjes?!’

Klopt, dat is helemaal waar. Maar ze gaan ook niet aangelijnd met elkaar wandelen, vragen elkaar niet om een ‘zit’, ‘hier’ of ‘blijf’. En, wij mensen zijn mensen en geen honden.

Als je daadwerkelijk wilt leven met je hond als ‘honden onder elkaar’, dan moet je jezelf ook gaan gedragen als een hond. Je geeft je hond dan geen koekjes, maar ook geen bak met brokken. Ook praat je dan niet tegen je hond, maar je rent samen met je hond rond. Of je doet een trekspel met een vies flostouw tussen jullie tanden, jullie slapen allebei op een kleedje op de grond, enzovoort. Niet echt haalbare kaart, toch?

Uit het hond-hond contact kun je wel bepaalde eigenschappen gebruiken, namelijk het spel. Natuurlijk blijft het een hond-mens spel (probeer inderdaad maar eens een touwtrek-wedstrijd te winnen met je zwakke gebitje, of net zo hard door de bossen rennen als je hond…), maar een spelletje is ontspannend, versterkt de onderlinge band en er zijn 100 verschillende spellen die je kunt doen met je hond. Dus als je hond niet achter een bal aan rent en niet in is voor een trekspel, dan blijven er nog tig mogelijkheden over! (Meer over verschillende spelvormen in het boekje “Spelen!”)

‘Maar mijn hond moet toch naar mij luisteren zonder dat ik hem omkoop?’

Helaas, het maakt niet uit waarmee je je hond beloont of straft, de hond doet het niet voor jou maar voor zichzelf. Een hond (of welk andere dier dan ook) herhaalt gedrag dat hem iets oplevert en vermijdt gedrag dat hem niks oplevert. Zelfs al train je met correcties en kruipt je hond voor je door het stof, dan nog doet hij het alleen om de correctie te ontwijken, dus voor zichzelf.

Het gedrag, wenselijk of juist niet wenselijk gedrag, is sterk afhankelijk van de beloning of straf die je er tegenover zet.
Je kunt het vergelijken met je eigen werk; wanneer je salaris goed is, werk je heel hard, en als je ook nog eens een baan hebt die je leuk vindt en een aardige baas hebt, is het nog fijner en werk je nog harder!

Heb je daarentegen wel een aardige baas, maar je salaris is niet hoog genoeg om van rond te komen, dan zoek je toch ander werk. Dat wil echter niet zeggen dat je je baas niet aardig vindt.

Heb je een topsalaris, maar je vindt je werk maar niks, je collega’s zijn niet fijn om mee te werken en je baas is een ettertje… tja, dan ga je ook elders verder, of je komt in een depressie of burnout terecht.

Beloningen….verras je hond met veel afwisseling

In de auto blijven zitten terwijl de klep open gaat? Beloon hem een keer met vrij geven, een andere keer met een handjevol kaas in de kofferbak, de keer er op door een trekspel, dan weer met een massage.

Probeer per situatie te kijken wat je hond op dat moment graag wil. Ergens naar toe, of juist weg, ergens aan snuffelen, wil hij rennen, naar buiten? Wil hij dat iemand weg gaat of meer afstand neemt?

Wees creatief. Sommige honden houden van spelen met een ballon door die elke keer in de lucht te stoten, sommige andere honden zijn er doodsbang voor.

Voor sommige honden is speuren een beloning. Als je bijvoorbeeld aan behendigheid doet, kan het favoriete toestel een beloning zijn. Bijvoorbeeld als je hond gek is op tunnels, maar heel slecht kan wachten bij de start:
Zit-blijf-door!

De belonen-zonder-koekjes-test

Doe deze test 5 dagen lang en kijk of het gevraagde gedrag (kijk, zit, hier) beter of slechter wordt!

  1. Loop naar de deur, wacht tot je hond oogcontact maakt, markeer met je beloningssignaal en open de deur als beloning. Dit kan dus wanneer je hond naar de tuin gaat, of wanneer je samen gaat wandelen.
  2. Doe je hond aan een lange lijn en vraag iemand (iemand die je hond leuk vindt, iemand met een hond die jouw hond leuk vindt) op een afstandje te gaan staan waar je hond niet bij kan komen met de lange lijn. Roep “Hieerr” en als je hond bij jou is geef je het beloningssignaal en beloon je je hond door hem los te laten en naar de persoon/hond te laten rennen.
    Met honden die speeltjes leuk vinden, kun je deze test ook doen met een speeltje.
  3. Open je auto, vraag een handtouch (met de snuit je hand aanraken), wanneer je hond dat doet, laat je hem als beloning uit de auto.
  4. Je hond wil graag bij jou op de bank maar stuur hem eerst naar zijn mandje/kleedje en als hij daar is, geef je het beloningssignaal en als beloning mag je hond bij jou op de bank.
  5. Tijdens het wandelen, beloon je oogcontact met rennen en springen met je hond.
  6. Met aangelijnd wandelen, beloon je een slappe lijn met samen snuffelen of stoeien met een speeltje, of afwisselend met beiden.

Belonen kan dus prima zonder koekjes…

… maar heb je een hond die koekjes wel mega fijn vindt als beloning: vooral gebruiken. Let wel op dat je hond niet te dik wordt, dus trek alle beloning af van zijn dagelijkse hoeveelheid eten.

Als je nou echt denkt; mijn hond vindt niks leuk, observeer hem dan een paar dagen extra oplettend. Als hij mag doen wat hij wil, wat doet hij dan? Slapen? Waar het liefste? Wat doet hij liefste buiten? Omgeving scannen op katten? Snuffelen? Zo ja, waar?

Elke hond vindt wel iets leuk. Kun je echt niks bedenken? Stuur ons een filmpje van jou en je hond, en wij helpen je graag!
(Zorg er wel voor dat je eerst langs gaat bij de dierenarts, soms is er een medische oorzaak als een hond geen interesse heeft in voer, spelen, etc.)

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming