Mijn hond wassen, hoe doe ik dat?
Je hond wassen... heb je daar wel eens over nagedacht? Jij stapt zelf elke ochtend (of avond) onder de douche of je gaat lekker in bad. Maar hoe vaak moet je hond nou gewassen worden? En waarmee? En wat als je hond er helemaal geen zin in heeft om gewassen te worden...?
Zelfreinigend
Vaak wordt er geroepen dat je je hond niet moet wassen omdat het slecht is voor zijn vacht en slecht voor de zelfreinigende werking van de hondenvacht. Dit is deels waar bij honden met een gewone vacht.
Te veel wassen, zeker als je daarbij ook shampoo gebruikt, kan inderdaad de vachtstructuur veranderen, waardoor je hond minder bescherming heeft tegen kou, hitte en regen. Bij de rassen waar wassen niet noodzakelijk is, zou ik zeggen: zo min mogelijk wassen.
Maar ik vind dat mijn hond zo stinkt!
Als je hond echt stinkt, kan dit komen door een verkeerde voeding, door maag-/darmproblemen of een huidprobleem, zoals een schimmel.
Een gezonde hond ruikt gewoon 'honds', maar dat mag absoluut niet een stank zijn. Ook niet wanneer hij nat is na het zwemmen of van het in de regen wandelen! Stank kan ook komen uit de oren, of uit de bek van je hond.
Vind je dus dat je hond stinkt, dan is het tijd voor een dierenarts-onderzoek en een kritische blik naar zijn voer...
Afhankelijk van het ras
Wij mensen hebben ook hondenrassen gefokt waarbij de vacht niet heel erg natuurlijk meer is. Bij deze rassen is wassen, knippen, plukken en andere verzorging erg belangrijk. Terwijl je een Mechelse herder bijvoorbeeld nooit hoeft te wassen (behalve als hij echt vies is), moet een poedel wel regelmatig in bad en vervolgens op de trimtafel.
Verdiep je dus in het verzorgen van je ras, want huidproblemen beginnen vaak met vachtproblemen.
Als je hond echt vies is
Ooit een hond gehad die in een dode vis gerold had? En dan een vis die door de vissers al een week geleden is achtergelaten bij zomerse temperaturen?
Geloof me, dan wil je je hond wel graag wassen want dan stinkt hij echt letterlijk een uur in de wind. Heeft je hond zich in mensenpoep gewenteld? Dan is wassen ook geen overbodige luxe. Verse koeienmest geeft ook een zeer interessant aroma... hop in bad!
Zwemmen
Zwemmen is een natuurlijke schoonmaak voor een hondenvacht. En ja, voor de meeste honden is dit echt genoeg om ze fris en fruitig te houden. Uiteraard ligt dit ook aan het zwemwater.
In de zee, in een helder meertje, of in een bosven of een boerensloot, dat is nogal een verschil. Probeer bij voorkeur je hond te laten zwemmen in helder, schoon, niet stilstaand water. Dat honden vaak de voorkeur geven aan stinkende bosvennetjes... tja, dan thuis nog maar eens afspoelen, vooral als je hond niet van die zelfreinigende vacht heeft.
Welke producten kan ik gebruiken?
Gebruik altijd een goede hondenshampoo. Omdat honden zulke verschillende vachtsoorten hebben (ruw, kort, glad, lang...), zijn er ook verschillende shampoo's. Vraag eventueel advies bij een goede trimsalon, en soms is het ook handig om een keer je hond daar samen te wassen. Dan kan de trimster jou helpen en handig advies geven, zowel over producten als de techniek.
Hoe was ik mijn hond?
Maak eerst de vacht helemaal door en door nat. Het water mag lauwwarm zijn, zeker niet heet of echt ijskoud. Als de vacht helemaal nat is, verdeel je de shampoo over je hond. Het is het makkelijkste om je hond van achteren naar voren en van onderen naar boven te wassen.
Masseer de shampoo goed in de vacht, dat gaat vaak makkelijker als je de shampoo eerst verdunt met water. Ik doe het water-shampoo mengsel altijd in een lege sportdrank fles met zo'n tuitje.
Afspoelen is echt heel belangrijk, dus spoel af met veel water, totdat je geen shampoorestjes kunt zien of voelen.
Je hond afdrogen na het wassen
En dan afdrogen, dit moet echt goed gebeuren om huidirritaties zoals hotspots te voorkomen! Laat je hond eerst het ergste nat eraf schudden. Vervolgens kun je met handdoeken drogen, je hond zich droog laten lopen, of drogen met een haardroger, dat kan natuurlijk ook.
Daarmee kom je ook het beste bij de huid, dus zeker bij honden met veel haar of een hele dikke ondervacht is föhnen of een waterblazer geen overbodige luxe.
Vanaf puppy er aan wennen
Het mooiste is natuurlijk als je met een pup begint met het wassen aan te leren, ook bij rassen die je niet altijd hoeft te wassen. Mocht het een keer echt dringend nodig zijn (weet je nog, die rotte vis...?) dan weet je hond al wat het is en spartelt hij niet tegen.
Neem je pup dus mee naar de badkamer, speel daar met je pup, en dat was het dan. De volgende keer zet je tijdens het spelen de kraan of douche aan. Als je pup helemaal op zijn gemak is in de badkamer, zet je hem voorzichtig in een bad (let op dat je antislip op de bodem hebt!) waar al een laagje lauw water in staat. En zo, stapje voor stapje, kun je je pup wennen aan het wassen.
Wassen aanleren
Heb je een volwassen hond (of een puber) die nog niet heeft geleerd om gewassen te worden? Volg dan dezelfde kleine stapjes als met een pup.
Heb je een hond die al eens een slechte ervaring heeft gehad met wassen en die je met geen tien paarden in je badkamer krijgt? Dan is het verstandig om te kijken of je het wassen kunt opbouwen in een andere ruimte, bijvoorbeeld in je tuin wanneer het warm genoeg is.
Checklist hond wassen
- Aanleren in kleine stapjes voordat het noodzakelijk is
- Alleen shampoo gebruiken die voor honden is bedoeld
- Geen wasverzachter op de vacht smeren na het wassen (deze tip werd op TV gegeven, NIET DOEN!)
- Gebruik geen hondenparfums
- Gebruik lauwwarm water, geen heet of ijskoud water
- Goed afdrogen om huidirritaties zoals hotspots te voorkomen!
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming