Hondenpsychologie

Hondenpsychologie...dat klinkt interessant! Hebben honden echt een psycholoog nodig? En wat doet een hondenpsycholoog dan precies? Krijg je nu zo'n beeld bij...je hond ligt op een bank, de psycholoog zit er naast op een stoel met pen en notitieblok in de aanslag. Af en toe knikt hij begrijpend en krabbelt wat op zijn blok, als je hond gromt of piept...

Wat is hondenpsychologie?

Misschien heb je deze vraag al aan Google gesteld. Psychologie is simpel gezegd (volgens De dikke Van Dale) de ‘wetenschap van de bewustzijnsverschijnselen, van de belevingen en gedragingen’.

Bij honden zou dit dus de wetenschap zijn van de bewustzijnsverschijnselen, belevingen en gedragingen van een hond.

Vaak wordt het woord "psychologie" misleidend gebruikt, en heeft "hondenpsycholoog" geen enkele opleiding genoten. Want anders dan bij een psycholoog voor mensen, kan en mag iedereen zich een "hondenpsycholoog" noemen. Best gek, hè?


Wat is een hondenpsycholoog?

Eigenlijk gebruiken vakmensen nooit deze term, maar praten over een gedragstherapeut voor honden. Dit heeft meerdere redenen. Eén ervan is dat hoewel we het gedrag van honden zeer gedetailleerd kunnen observeren, de interpretatie van bewustzijn en beleving altijd onze interpretatie is. We kunnen de hond niet vragen "vind jij dat deze stelling op jou van toepassing is", en ook niet "welke herinneringen heb je aan je tijd in het nest"?

Een andere reden waarom deze term niet door vakmensen wordt gebruikt, is dat juist deze term heel vaak wordt gebruikt door mensen die niet over de vakkennis beschikken. Een bekend voorbeeld hiervan is Cesar Millan (bekend van TV) met zijn complete Dog Psychology Center.


Wat doet een hondenpsycholoog?

Een hondenpsycholoog zou dus wetenschappelijk moeten kijken naar bewustzijnsverschijnselen, belevingen en gedragingen van honden. Gelukkig is er wel steeds meer onderzoek naar het bewustzijn van honden, hun cognitieve vermogens, emoties en gedrag. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door gedragswetenschappers, neurobiologen, ethologen en andere vakmensen op het gebied van wetenschap.

Dit ligt ver van wat de meeste mensen die zich "hondenpsycholoog" noemen, daadwerkelijk doen. Meestal wordt er gedrag afgeleerd door straffen.

Een opgeleide gedragstherapeut kijkt wel verder, namelijk naar motivatiefactoren en het gedrag, met als doel het gedrag te verklaren en, indien mogelijk, te veranderen.


Kan een hond een psychische stoornis hebben?

Honden kunnen zeker ook psychische stoornissen hebben. Denk aan dementie, vormen van OCD, pathologische agressie of angst. Sommige psychische stoornissen kunnen behandeld worden door een combinatie van gedragstherapie en medicatie, maar soms is er geen oplossing.

Gedrag zoals katten najagen, gaten graven, trekken aan de lijn, blaffen en uitvallen zijn GEEN gestoord gedrag. Vaak is iets wat wij mensen niet normaal vinden, toch echt helemaal logisch hondengedrag.

Het kan echter wel ongewenst gedrag zijn voor ons mensen.



Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming