Hondensignalen: begrijp en begeleid je Hond correct

Herken jij de lichaamstaal van je hond? Hoe reageert je hond op andere honden of op kinderen? Het is belangrijk om te begrijpen wat er in het hoofd van je hond omgaat en hoe hij of zij zich voelt in verschillende situaties. In deze blog lees je hoe Esther hiermee omgaat met haar hond Zoë.

Zoë en haar liefde voor kinderen

Zoë, mijn trouwe viervoeter, is een clown en ook bij tijd en wijle een angsthaas, gehuld in een velletje van een, voor sommige mensen, angstaanjagende Mechelse herder. Mijn schat is zo dol op kinderen dat ze bij iedere speeltuin of schoolplein even op haar achterpoten gaat staan om over de heg te kunnen kijken of er écht geen kinderen zijn. Vooral rennende en gillende kinderen zijn favoriet; ze wil heel graag meedoen met rennen en springen. Sommige kinderen vinden Zoë fantastisch en willen haar knuffelen, iets wat Zoë veel minder leuk vindt dan rennen en rondspringen. Dat probeert ze de kinderen duidelijk te maken, maar kinderen interpreteren dat heel anders, dus ik laat ze bij voorbaat al niet met Zoë knuffelen.



Honden en gillende kinderen 

De meeste kinderen vinden die grote “politiehond” juist héééél eng. Dus jammer voor Zoë, maar rennende en gillende kinderen zijn een “no-go” voor haar. Daarvoor in plaats mag ze, wanneer er kinderen in het vizier zijn, met mij spelen, en zie ik de extra harde rukken van haar aan het trekspeeltje voor dit keer door de vingers, tot de kinderen buiten het zicht zijn. Dit lijkt misschien heel logisch voor iedere hondeneigenaar, maar als we de kinderen nu eens vervangen door honden die rondrennen en blaffen, dan is het ineens een heel ander verhaal. Want hondjes lijken altijd met elkaar te moeten spelen of kennis met elkaar te moeten maken, afijn ze moeten elkaar op zijn minst begroeten, want zo hoort het, dat is leuk en gezellig, of in hondenjargon “sociaal”.


Hondensocialisatie: niet alle honden vinden iedereen leuk

Begeleiders staan er soms niet bij stil dat honden, net als wij mensen, echt niet iedereen leuk vinden. Dat komt al tot uiting wanneer ze pup zijn. Tijdens de les “puppyspelen” zie je heel goed welke pups elkaar fantastisch vinden, elkaar opzoeken en meteen samen aan de gang gaan. Welke pups het heel spannend vinden en liever eerst steun bij de begeleider zoeken, en sommige pups hebben helemaal niks met andere pups en gaan liever hun eigen weg of zoeken de aanwezige kinderen op om daarmee te knuffelen. Pups kunnen elkaar ook heel goed vertellen dat ze het gedrag van een andere pup geweldig vinden, maar ook als ze het niet leuk vinden, of zelfs irritant. En heel af en toe is er geen match met de groep en wordt er een hondje uit de groep weggehaald, omdat het voor beide partijen gewoon echt niet leuk is.



Puppylessen en Observaties

Ik ga altijd bij die les kijken, omdat ik niet alleen het spel en de onderlinge taal tussen de pups fascinerend vind, maar ook hoe de begeleiders naar het gedrag van hun eigen hond en het spel van de puppy’s kijken en hoe zij daar vervolgens op reageren. Vooral de mensen met de kleinere rassen vinden het heel spannend; kleine hondjes zijn natuurlijk kwetsbaar, maar juist deze hondjes kunnen vaak heel goed voor zichzelf opkomen en het is geweldig om te zien hoe zij in staat zijn om zelf een situatie op te lossen, zonder tussenkomst van hun begeleider. 

Pup en spel

Mensen met een groot ras vinden juist dat hun pup veel te lomp is en willen graag hun pup weghalen bij de doorgaans kleinere hondjes, bang dat hun hond andere hondjes pijn doet. De instructeur begeleidt, vertelt wat er gebeurt, wat de hondjes laten zien, wat je als begeleider kunt doen of juist beter niet doet. De les wordt als erg leerzaam ervaren. Toch blijft de instructeur er op hameren dat veiligheid altijd voorop staat. Voelt het spel tussen bepaalde hondjes voor een begeleider niet goed, stop dan het spel en haal je hond er weg.



Zoë's lichaamstaal en communicatie

Zoë vindt de meeste honden niet leuk en gezellig; ze vindt sommige honden zelfs best spannend en dat laat ze merken. Staart gaat omlaag, ze doet haar oren in haar nek, ze borstelt (de haren in haar nek gaan omhoog), ze kijkt weg of gaat snuffelen, alle signalen zijn duidelijk. Je merkt het meteen wanneer de begeleider van de tegemoetkomende hond haar lichaamstaal snapt, die wisselt de hond naar de andere kant toe en houdt deze zo dicht mogelijk bij zich, terwijl de begeleider voor ruimte zorgt, zodat wij begeleiders met ruimte tussen ons samen tussen de honden in lopen terwijl we elkaar passeren.

Ruimte nemen

Wanneer de begeleider de lichaamstaal van een hond niet snapt en de tegemoetkomende hond met oren en staart omhoog volop fixeert (dat is het onafgebroken staren van een hond naar een andere hond, wat heel intimiderend lijkt), volgt er een grom vanuit Zoë, zodat ze de hond laat weten dat ze het niet op prijs stelt. Ik snap haar grom, maar gezien haar uiterlijk, wil ik die grom liever voorkomen. Na een aantal jaren rondlopen in het park in de buurt weet ik ondertussen welke begeleiders niet snappen wat Zoë vertelt, en leid ik Zoë af, terwijl ik de ruimte tussen de tegemoetkomende hond en haar zo groot mogelijk maak.




Hond alsjeblieft bijhouden

Soms gebeurt het dat de tegemoetkomende partij direct op Zoë afloopt en ik moet roepen, “Wil je je hond alsjeblieft bij je houden?”, waarna er een verbaasde: “Waarom?” volgt. Ondertussen heb ik geleerd dat een uitleg altijd tot discussie leidt, dus meestal roep ik dan iets in de zin van “ze heeft vlooien”. Deze opmerking is niet de waarheid, maar wel snel en effectief. De hond wordt altijd snel binnen gehengeld en zo ver mogelijk bij Zoë weggehouden. Vindt Zoë alle honden dan spannend? Nee, Zoë is opgegroeid met een aantal honden uit de buurt. Zij hebben van pup af aan met elkaar gespeeld. Dus wanneer we één van deze honden tegenkomen, is begroeten geen probleem en heel soms wordt er even gespeeld. Nou ja, gespeeld…. Zoë is geen leuke speelpartner, want bij haar is spel niet gelijkwaardig, Zoë "wint", punt.

Spelen met bekende honden

De meeste honden zijn dus gauw klaar met haar. Het lijkt er echter op dat één buurhond dit wel prima vindt, want als we hen uit elkaar halen en de verliezende buurhond vervolgens weer loslaten, komt hij Zoë altijd weer opzoeken om met een grote spelboog het spel te hervatten. Dat hervatten laten we één keer toe, zodat het “leuk” blijft tussen beide honden. Daarna worden beide honden aangelijnd en vervolgen we onze weg. In het park zijn er grasveldjes, die zijn omgetoverd tot geïmproviseerde speelveldjes voor honden. Je hoort al van veraf dat er hondjes spelen, ze maken minstens zoveel kabaal als de eerdergenoemde spelende en gillende kinderen. Als je dichterbij komt, zie je de begeleiders bij elkaar op een kluitje staan, kletsend en lachend, terwijl hun hondjes op het veldje los zijn, sommige spelend, sommige snuffelend, het ziet er gezellig uit.



Beloningen en gedragsversterking bij Zoë

Ik heb Zoë ondertussen geleerd dat wanneer ze netjes naast me blijft lopen tijdens dit tafereel, ze haar superbeloning krijgt. En altijd, altijd is daar die ene begeleider die zijn hond naar Zoë toe laat lopen, zijn hond hartstikke los, terwijl Zoë netjes aan de lijn naast me loopt, kortom een oneerlijke situatie. Ik zie Zoë haar signalen, terwijl ze tegelijkertijd ook heel knap haar taak probeert uit te voeren, netjes naast me lopen met aandacht voor mij.  

Vlooien

Nog voordat ik geïrriteerd schreeuw naar diegene of hij zijn hond terug wil roepen, hoor ik vanaf het veld iemand schreeuwen: “Gast! Roep je hond terug! Dat is die hond die altijd vlooien heeft!” Nog voordat de hond bij Zoë is, wordt deze enigszins hysterisch, maar ook luid en duidelijk teruggeroepen door de begeleider, terwijl ik gniffelend doorloop en mijn absoluut vlooivrije lieverd vertel dat ze het voortreffelijk heeft gedaan en haar vervolgens haar superbeloning geef.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming