Hondentraining; 10 snelle en makkelijke Top Tips voor je hond!
Hondentraining; de 10 beste hondentrainingstips op een rij! Wil jij snel en makkelijk samen met je hond resultaat zien?
Een vrolijke hond die goed luistert, dat lijkt je wel wat? Lees dan snel verder! Of kies via deze link direct voor de beste online hondentraining die bij jouw hond past, van puppy training en gehoorzaamheidscursus tot trainen om een gedragsprobleem op te lossen.
De enige fout die je kunt maken in hondentraining, is niet trainen.
Maak gewoon een voorraad beloningen in handige porties en zorg voor superleuk speelgoed dat je op elk moment makkelijk binnen handbereik hebt.
Dat maakt de drempel om te beginnen lager dan wanneer je eerst alles bij elkaar moet gaan zoeken.
Tip 1: Zorg voor motivatie
Waar wil je hond voor werken? Beloningsgericht trainen maakt hondentraining leuker, effectiever, sneller en makkelijker! Maar, wat is nu een goede beloning voor je hond tijdens de training? Dat ligt natuurlijk helemaal aan je hond! En, daar heb jij (helaas) weinig over te zeggen.
Waar de hond van je buren misschien alles wil doen voor een stuk komkommer of zijn eigen brokje, kan het zomaar zijn dat jouw hond daar helemaal niks aan vindt. Dan kun je dat dus niet inzetten als beloning tijdens het trainen.
Misschien wil jouw hond graag werken voor gekookte kip? Of is hij meer een fan van speelgoed en is een bal een betere optie.
Leer dus eerst de voorkeuren van je hond kennen!
Tip 2: Gebruik een beloningssignaal
Een duidelijke communicatie met je hond is super belangrijk! Met een duidelijk beloningssignaal kun je je hond precies vertellen wanneer hij het goed doet.
Honden kunnen geen gedachten lezen en als je hond niet weet wat jij wilt, wordt het voor hem erg moeilijk om te luisteren. Hij gaat dan waarschijnlijk gokken en soms gokt hij goed, de andere keer niet. Het probleem daarbij is, dat jij misschien denkt dat hij wel weet wat je bedoelt, omdat hij een ‘juiste gok’ deed en je wordt boos of gefrustreerd als je hond het niet goed doet, want ‘net deed hij het wel goed’.
Met een duidelijk, kort beloningssignaal dat je goed leert te gebruiken, wordt hondentraining echt veel makkelijker, zowel voor jou als voor je hond.
Tip 3: Hondentraining, speel er mee
Spelen versterkt je band met je hond en zorgt voor meer plezier tijdens het trainen met je hond. Daardoor leert je hond sneller en beter.
Rennen, stoeien, een bal gooien, een snuffelspel, tikkertje, een trekspel… elke hond vindt wel een vorm van spelen leuk. Mijn voorkeur: even trainen, bijvoorbeeld 10 minuten lang de basis oefeningen (aandacht, handtouch, name game) doen en daarna is er een speelmoment. Na het spelen ga ik een nieuwe oefening aanleren en dan weer spelen.
Het geheim van succesvolle hondentraining is dat je leuk kunt spelen met je hond!
Wil jij hét systeem leren om je hond heel makkelijk alles te kunnen leren?
Dan is onze Big 6 Challenge echt wat voor jou! En nu met een super aantrekkelijke tijdelijke aanbieding...geen 57 maar slechts 6 euro.
Klik hier voor meer info
Tip 4: De basis van hondentraining: het begin
Zonder een goede basis zal niks echt goed lukken. Een basis waar je altijd op terug kunt vallen is echt onmisbaar in de training met je hond. Deze basis is ook de fundering van de relatie met je hond. Als je begint met de basisoefeningen, heeft je hond ook makkelijker kans op succes.
Hoe meer succes je boekt, hoe meer je je hond kunt belonen. Hoe meer je beloont, des te beter de motivatie. De betere motivatie zorgt dan weer voor beter leren. Ook als je hond al verder gevorderd is in de trainingen, is het herhalen van de basis geen overbodige luxe.
En nee, de basis is niet alleen zit, af, naast, blijf. De basis is juist leuk, afwisselend, actief; superleuke, makkelijke oefeningen zoals aandacht, handtouch en name game!
Wist je dat we een superleuke LOCA hondentraining "basis bagage". Klik op de link als je graag direct wilt bekijken en misschien zelfs beginnen? :)
Tip 5: Eerst denken, dan doen
Bedenk eerst wat je je hond wilt aanleren. Wat zijn de onderdelen van de oefening? Welke basis heeft je hond nodig om dit te leren? Hoe begin je? Wanneer beloon je en hoe beloon je? Waarmee beloon je?
Tussen het begin- en het einddoel zitten misschien tientallen stapjes. Dat zijn allemaal kleine overwinningen waarmee je de vooruitgang van jullie training goed kunt volgen.
Plak in het begin van de week 3 briefjes op je koelkast, met 3 oefeningen die je met je hond wilt doen in die week. Denken, doen, bedenken wat beter of anders kon en herhalen, herhalen, herhalen!
Tip 6: Wanneer ga je trainen met je hond?
Maak een plan: wanneer ga je trainen en wat ga je trainen? Dat hoeft echt geen ingewikkeld professioneel trainingsplan te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij besluit dat je vandaag met je hond wilt werken aan de oefening ‘liggen’. Als je dan besluit dat je dit gaat doen tijdens het koken en tijdens de reclamepauzes van de film die vanavond op TV komt, is de kans groter dat je het daadwerkelijk gaat doen dan wanneer je denkt ‘ik wil mijn hond het liggen binnenkort wel een keer aan gaan leren’.
Vertel ons in de reacties, wat is de favoriete oefening van jouw hond?
Tip 7: Zorg voor afwisseling
Elke keer hetzelfde doen is gewoon saai. Als je elke dag dezelfde oefeningen herhaalt, is de motivatie bij de meeste honden snel over. Hetzelfde geldt voor de meeste baasjes. En heel veel hondentrainingen zijn gewoon… saai! Dat is dus jammer, want het hoeft helemaal niet saai te zijn om met je hond te trainen!
Van elke oefening heb je ontelbare variaties, zelfs met een simpele zit kun je zo 20 verschillende oefeningen maken. Denk aan het doen van de oefening in alle verschillende kamers in je huis, de oefening vragen als je op een stoel of huishoudtrapje staat.
Of juist het commando geven terwijl je plat op de bank ligt. Je hond kan voor je, naast je of achter je zijn als je dat doet.
Beloon dan eens met wat lekkers, dan een keer met spel, dan eens met iets anders lekkers en weer een andere keer met een ander soort spel.
Tip 8: Koppie, neus, lijf = de beste hondentraining
Mijn ideale trainingssessie binnen de hondentraining bestaat uit het uitdagen van de hersenen (dus de hond laten nadenken), zoek-oefeningen, dus gebruik van de neus en iets fysieks doen, zoals balansoefeningen, agility of body awareness.
Ik noem dat drie-gangen-menu trainingen. Dit voorkomt ook weer dat het saai gaat worden. Ook je hond zal blij zijn als elke training iets anders van hem vraagt dan alleen maar gehoorzamen.
Voorbeelden van de drie-gangen-menu trainingen kunnen zijn;
Voorbeeld 1:
- Voorgerecht: links en rechts volgen (nadenken)
- Hoofdgerecht: een zoekoefening op zolder naar een geurbron, verstopt in een hoge verstopplek, dus moeilijk (neus)
- Nagerecht: balansoefening, over een ladder lopen (lijf)
Voorbeeld 2:
- Voorgerecht: voorpoten op een krukje, 10 push-ups van buig/sta, achterpoten op krukje en 10 push-ups van zit/sta (lijf)
- Hoofdgerecht: oefening naar je plaats, op afstand van 15 meter, in combinatie met hierkomen (nadenken)
- Nagerecht: snoepjes zoeken in een snuffelmat (neus)
Tip 9: KISS (Keep It Short & Simple)
Keep It Short & Simple (KISS): hou het kort en simpel. Zet je hond op voor succes. Als de oefening te moeilijk is en niet lukt, heb je niks om te belonen, je hond haakt dan af en de lol is er dan ook wel vanaf.
Begin dus altijd op een niveau waarvan je zeker weet dat het gaat lukken, zodat je in het begin van de training snel achterelkaar kunt belonen.
Je hond voelt zich dan happy en jij ook. Daarna leg je de lat stap voor stap iets hoger!
Ook wat tijd betreft is het makkelijker om 10 keer per dag 2 minuten te trainen, dan elke dag een uur vrij te maken. De mooie hondentrainings-momenten kunnen zijn;
- In de ochtend tijdens of na de eerste uitlaatronde
- ’s Middags, als je aan het wachten bent totdat de koffie klaar is
- Tijdens het koken
- Voor de avondwandeling
- Benut de reclamepauzes op TV; een prima lengte voor een trainingssessie!
Tip 10: Maak er een feest van!
Lukt iets niet? Heb je een fout gemaakt? Dat kan en mag. Speel even met je hond of maak een wandelingetje, doe iets leuks en bedenk daarna hoe je datgene wat niet goed ging, anders kunt doen.
Waarom lukte iets niet? Omdat je de basis misschien nog niet helemaal goed beheerst? Of maakte je te grote stappen in het aanleren van de oefening? Bedenk in dat geval hoe je de stapjes nog ietsje kleiner kunt maken. Had je wat minder interessante beloningen bij je, waardoor je hond wat minder gemotiveerd is? Doe dan nog een poging met andere beloningen! Was je hond afgeleid door iets in de omgeving? Probeer deze oefening dan op een andere plaats.
‘Mijn hond kan dat niet’ bestaat niet, ‘mijn hond kan dat NOG niet maar ik kan het hem leren’ bestaat wel!
Wil jij je hond uitdagen om op het allerleukste manier samen te leren? Check dan onze Big Six Challenge, dat is 1 groot feest!
Hondentraining volgen
De beste manier om een hond wat aan te leren is natuurlijk een (online) hondentraining te volgen. Je krijgt dan alle handvatten, inzichten, adviezen en duidelijke uitleg die je nodig hebt om je hond te trainen. Zo kan je jouw hond elke dag helpen om beter te luisteren, een lieve gehoorzame hond te worden en te blijven natuurlijk.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming