Je hond belonen met voer -omkopen of niet?
Je hond belonen met voer, koekjes of snoepjes, daarbij gaan bij menig hondentrainer de nekharen overeind staan.
“Dat is omkopen, je hond moet het gewoon doen omdat jij de roedelleider bent, hij moet gewoon luisteren”
“Met een puppy kan het nog wel even, maar je moet het belonen met voer toch echt zo snel mogelijk afbouwen. Anders luistert je hond niet meer zonder dat je met een biefstuk voor zijn neus gaat zwaaien”
Dus, hoe zit dat nu met dat belonen met lekkers? Is dat echt omkoperij, onmisbaar, of ligt de waarheid ergens in het midden?
Je hond belonen met voer, waar moet je op letten?
- Kan ik wel voer gebruiken om mijn hond te belonen bij de training?
- Is het slecht om te trainen met voer?
- Trainen met voer, is dat effectief?
- Mijn hond luistert inderdaad niet als ik geen voer in mijn hand heb om hem te belonen.
- Hoe beïnvloedt het trainen met voer mijn relatie met mijn hond?
- Wanneer moet ik stoppen met het belonen?
- Wordt mijn hond dan niet echt heel erg dik als ik hem met voer beloon?
- Gaat mijn hond dan niet constant schooien?
De baas-hond relatie
Je geeft je hond eten, en dat maakt jou deels juist ‘de baas’ over hem. Jij voorziet hem in zijn eerste levensbehoefte.
Als beloning geef je ook vaak dingen die net wat lekkerder zijn dan de gewone dagelijkse kost. Dat je relatie met je hond daardoor minder goed zou worden, is eigenlijk precies hetzelfde als zeggen dat je relatie met je partner minder wordt als jij een keer een bosje bloemen of lekkere chocolade krijgt.
Zorgen om je relatie met je hond zijn dus absoluut niet nodig als je voer gebruikt om je hond te belonen.
‘Ik wil niet dat mijn hond het doet voor een koekje’
Op mijn vraag of een bepaalde hond naar een cursus is geweest, wordt meestal volmondig en met trots ‘Ja!’ geantwoord. Als ik dan vraag welke beloning hij het lekkerste vond, krijg ik een beetje een verbaasde blik. De hond had namelijk ‘echte’ training gehad en niet met voer. “Gewoon je stem als beloning.
Want ja… anders doet je hond het toch alleen voor het voer en niet voor jou. En dat kan niet de bedoeling zijn!”
Maar ja, dat hij nu tegen alle andere honden tekeer gaat op straat, kan ook niet de bedoeling zijn. En de rukjes aan de lijn die zouden moeten helpen, helpen dus niet. Nee, het wordt juist alleen maar erger!
Dus, wat is erger, dat je hond uitvalt of toch maar belonen met voer tijdens de training? Ik zou in dit geval mijn hond echt wel gaan belonen met voer.
Training bij andere diersoorten
Waarom hebben we zo’n afkeer van het gebruik van voer bij het trainen van onze honden? Bij andere diersoorten (dolfijnen, zeeleeuwen, tijgers, krokodillen, vogels, konijnen, etc.) is belonen met voer nooit een issue. Het is volledig logisch dat een dolfijn een visje krijgt voor een goed uitgevoerde oefening. Een tijger die aan een bloedafname meewerkt, krijgt een homp vlees. Juist het gebruik van voer maakt een training vaak erg effectief. Zelfs bij mensen is eten een sterke motivatie, want als je niet eet, houdt het een keer op.
Maar bij honden zou je hond het moeten doen uit dankbaarheid, plichtsbesef, of omdat hij zo van zijn baasje houdt? Voor de mens hele begrijpelijke emoties die een motivatie kunnen zijn om een bepaald iets te doen, maar voor een hond is dat echt onbegrijpelijk…
Zelfs wij mensen krijgen een salaris omdat we werken voor een baas en de meeste mensen zouden stoppen met werken als ze aan het eind van de maand alleen een toespraak met complimentjes kregen en geen geld op hun bankrekening.
Waarom doet je hond iets voor jou?
Hoe graag we ook willen geloven in hoogmoedigheid, bovennatuurlijke trouw en liefde van onze hond, uiteindelijk doet een hond iets omdat het hem iets oplevert.
Eten is een eerste levensbehoefte. Jouw stem horen is helemaal geen levensbehoefte. Als jij een maand lang je mond dicht houdt, wordt je hond er niet anders van. Geef je hem een maand lang niets te eten… nou, bedenk maar wat er dan gebeurt.
Je stem is meestal toch al de hele dag beschikbaar voor je hond, ook als je praat aan de telefoon of tegen je kinderen.
Voer altijd beschikbaar hebben
Voor sommige honden staat hun bak voer 24/7 voor ze klaar. Dat is niet zo’n goed idee.
Ten eerste omdat de spijsvertering van een normale hond daar erg van slag van kan raken.
Ten tweede omdat continu een volle bak voer te vergelijken is met wanneer jij elke dag een uitkering van 1000 Euro op je rekening gestort krijgt. Lekker makkelijk. 30.000 Euro per maand. Wow, daar word je blij van! En je hoeft er niks voor te doen!
Ga je dan nog keihard aan het werk voor 10 Euro per uur…? Juist. Dan doe je alleen nog waar je zin in hebt, wanneer je er zin in hebt.
Als je dus je hond wilt belonen met voer, moet je van die continu gevulde voerbak af.
Gebruik voer in je voordeel (en dat van je hond)
Je kunt voer dus beter in je voordeel gebruiken, je hond moet toch eten. Maak van zijn uitkering een salaris.
Betaal zijn salaris tijdens het trainen en opvoeden en laat zijn voerbak in de kast. Met andere woorden; je hond belonen met de hoeveelheid voer die hij normaal gesproken voor niks zou krijgen.
Koop een beloningstasje en vul het met de dagelijkse hoeveelheid eten voor je hond. Voer hem bijvoorbeeld tijdens het wandelen als je hond naar je toe komt, als je iets spannends tegenkomt, wanneer je hond aandacht heeft voor jou.
Geef hem eten voor het uitvoeren van leuke oefeningen, geef hem voer als spel met jou: vangen, zoeken, knikkeren met lekkers.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken over teveel geven of teveel belonen; wat je hem geeft, zou je hem anders ook al hebben gegeven, alleen dan voor niks. Nu hebben jullie er allebei voordeel van.
Heb je een off-day en heb je maar een paar kleine rondjes gelopen waardoor je aan het einde van de dag nog heel veel voer over hebt, dan geef je het voer alsnog gewoon aan je hond. Oh ja, die zorgen over een te dikke hond… Je hond wordt makkelijker dik van constant voer ter beschikking hebben dan van je hond belonen met voer.
Gaat mijn hond dan niet schooien?
Verrassing! Als je voer gebruikt als beloning, als salaris dus, gaat je hond juist niet schooien. In tegendeel zelfs, hij heeft geleerd dat bepaald gewenst gedrag hem eten oplevert.
Je kunt hem dus heel makkelijk leren dat als jullie zelf gaan eten, je hond op zijn eigen plaats gaat, daar blijft en daar wordt beloond met – juist! – voer.
Honden schooien omdat ze graag eten en omdat schooien vaak (of soms) iets oplevert. Soms eten, soms aandacht, soms niks. Een ideaal gokspelletje dus. Het punt is dat belonen met voer dus niet bijdraagt aan schooien.
Voordelen van belonen met voer
- Bij het omtrainen van probleemgedrag heeft voer als voordeel dat je in een korte tijd, snel achter elkaar, veel herhalingen kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld 20x per minuut een stukje gehaktbal aan je hond geven. 20x per minuut een bal gooien bijvoorbeeld, is praktisch niet haalbaar.
- Voer is een eerste levensbehoefte, elke hond heeft eten nodig.
- Eten zorgt voor de aanmaak van dopamine, wat zorgt voor een prettig gevoel bij je hond.
- Wanneer je hond stopt met voer aannemen, is dat een teken dat je hond óf vol zit, óf teveel stress ervaart.
Meteen een makkelijk ‘meetpunt’ dus! - Met voer kun je eindeloos variëren in smaken en manieren van geven.
- Voer is in de praktijk makkelijk mee te nemen.
Vergeet dus alle negatieve opmerkingen over belonen met voer. Wat is nu belangrijker, de mening van je betweterige buurman of het feit dat je hond goed naar je luistert en dat doet met ontzettend veel plezier?
Afbouwen van beloningen
Net zoals je het verschil moet weten tussen een uitkering en een salaris, moet je ook het verschil begrijpen tussen lokken met voer en voer inzetten als beloning. Van het lokken met voer moet je wel zo snel mogelijk af, van het belonen met voer niet.
Heel simpel gezegd is het verschil dat je bij het lokken eerst een snoepje tevoorschijn haalt. Daarmee stuur je je hond naar waar je hem hebben wilt en dan geef je hem het snoepje. Bij belonen vraag jij je hond om te gaan waar je hem hebben wilt en dan pas haal je een snoepje tevoorschijn en geef je het snoepje aan je hond, als beloning dus.
Als je hond gewend is aan lokken, heeft hij dus geleerd om achter het voer aan te lopen. Dat je hond staakt als jij geen voer in je hand hebt, is dus geen teken van een eigenwijze of koppige hond. Jij hebt hem geleerd dat het snoepje in je hand een onderdeel van de oefening is.
Als jij je hond dus beloont voor iets dat hij goed doet, zonder dat je hem gaat lokken, hoef je je dus helemaal geen zorgen te maken over afbouwen.
Tot slot; Houd in je achterhoofd dat de meeste baasjes juist te weinig belonen, terwijl ze zelf denken dat ze het genoeg of zelfs teveel doen.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming