Mijn hond jaagt

Het najagen van wild of schapen is natuurlijk een groot probleem. Het najagen van verkeer is, naast dat het ontzettend vervelend is voor de baas, ook gewoon gevaarlijk. Het najagen van joggers en fietsers is vreselijk voor die mensen, vooral als ze al angstig zijn voor honden. Het najagen van vogels en katten vinden sommige baasjes zelfs prima en het najagen van speeltjes vinden we allemaal leuk. Hoe zit het nou met het jagen? Is het echt een probleem? 


Najagen is normaal

Honden hebben een jachtinstinct. Dit instinct vertelt de hond dat het erg nuttig is om achter bewegende dingen aan te jagen. Dit kunnen auto's, fietsen, joggers, andere honden, wild, schapen.... en katten zijn. 

Wild en schapen zijn voor je hond eigenlijk voedsel, dus dat je hond daar achteraan wil jagen is heel normaal en logisch, maar wel ongewenst. Je moet je hond dus gaan leren dat dit niet mag. Achter de andere dingen jagen, is dus ergens een beetje gek, want een auto, fiets of een kat zijn geen prooidieren. 



Waarom jaagt een hond achter dingen aan?

Honden kunnen in het begin niet zo goed weten wat wel en niet nuttig is om achteraan te jagen. Dus jagen ze achter alles aan dat beweegt, in een poging om te ontdekken wat de gevolgen zijn. En raad eens? Het najagen wordt altijd beloond. Misschien gaat je hond zelfs steeds meer dingen najagen. Als puppy jagen ze achter speeltjes aan of achter andere honden en rennen ze achter kinderen en katten aan... 


Maar ik beloon mijn hond niet voor het najagen!

Jij misschien niet (jij geeft je hond trouwens wel de kans om het te doen!), maar de omgeving wel. Je puppy rent achter kinderen aan, het wordt beloond. Ongeacht of je puppy bij het kind kan komen en aan zijn broekspijpen kan happen, het stukje najagen zelf is al enorm belonend. 

Er komen stofjes vrij in het lichaam van je pup, die hem een heel fijn gevoel geven. Dus zal je hond dit gedrag gaan herhalen. De wegloper beloont je hond dus voor het najagen. Ooit een hond een boom zien najagen? Of een gebouw? Natuurlijk niet, omdat die dingen niet bewegen. 




Ik straf mijn hond voor het jagen

... maar hij houdt er niet mee op. Nee, meestal niet. Want die beloning (najagen op zich, het fijne gevoel, de beloning vanuit de gejaagde) heeft je hond al binnen. Als je dat de kop in wilt drukken met straffen, dan moet je straf komen vóórdat je hond echt in de jachtmodus zit, en/of moet je straf behoorlijk hard zijn. 


De timing is hierbij heel lastig, want op het moment dat je hond echt gaat, ben je al te laat. Komt je hond terug bij jou na zijn strooptocht en je gaat hem dan straffen, dan straf je hem voor het terugkomen. 


Jij laat het toe

Je hond kan alleen najagen als hij daar de kans voor krijgt. En daar kom jij in beeld. Als jij je hond los laat lopen terwijl hij dat eigenlijk nog niet kan, dan maak je de kans op fout gedrag aanleren wel heel groot. 

'Ik zie wel wat er gebeurt' is niet de meest handige instelling, want als je hond besluit om toch achter de jogger of mountainbiker aan te vliegen, of een hap uit de schapen te nemen... dan is dat niet alleen vervelend voor dat moment, maar daar heeft je hond ook weer een leermoment te pakken en zal hij een volgende keer dat gedrag herhalen. 



Maar ik kan mijn hond toch niet altijd aan de lijn houden? Dat is zielig!

Weet je wat zielig is? Dat een andere hond bang wordt omdat jouw hond achter dat hondje aan gaat jagen. Of dat een schaap de lammetjes te vroeg werpt door de stress die ze had omdat jouw hond er achteraan ging. Of een gevallen mountainbiker die zijn schouder heeft gebroken. 

En wat kan je hond niet als hij aan de lange lijn van 20 meter zit? Hij kan snuffelen, onderzoeken, met je spelen, bewegen... wat mist hij dan? Ja, het najagen. Het is even wennen voor jou en je hond, maar als je niet zeker weet of je hond zich los goed kan gedragen, is een lange lijn een prima oplossing. 



Trainen, trainen, trainen

Dat je je hond aan een lange lijn doet, kan tijdelijk of blijvend zijn. Hoe dan ook, ga daarnaast wel trainen op het loslopen, omdat je je hond uiteindelijk wel wilt laten loslopen, of voor als je hond een keer per ongeluk los komt.

Oefen het hierkomen echt overal; in huis, op een parkeerplaats, op straat, in het park, in het bos... het moet een soort automatisme worden. 



Jachtinsticht is een voordeel

Ja, je leest het goed. Dat je hond graag wil najagen, is een voordeel voor je training, want je kunt echt geweldige resultaten bereiken als je het najagen gaat gebruiken als beloning. 

Ga maar eens wat meer spel gebruiken als beloning. En dan niet een duf trekspel met een flostouw. Nee, we gaan voor een Flirt Pole met een stukje konijnenvacht eraan, misschien zelfs met een extra geurtje. Gebruik je een voertje, gooi die dan al rollend over de vloer in plaats van zo in de bek stoppen. 


Maak ik zo het jagen niet juist erger?

Nee, want je zorgt er juist voor dat je het onder controle krijgt. Jij wordt degene die je hond voorziet van allerlei leuke jachtspelletjes. Je hond heeft een hoge jachtdrift, daar kun je niks aan doen. Als je je hond helemaal geen kans geeft om zijn jachtdrift te gebruiken, is de kans groot dat je hond enorm gefrustreerd raakt. Ga dus Flirt Pole spelen, apporteren, speuren, coursen... en je kunt dat allemaal koppelen aan dat ene woord... 'Hier!'. 



Najagen voorkomen

Heb je een puppy? Neem je puppy dan mee naar plekken zoals bijvoorbeeld een kinderboerderij. Laat je puppy wennen aan de geuren van andere dieren, houd je pup aan de lijn. Beloon je pup voor het rustig kijken naar de dieren en oefen je 'Hier' met beloningen die voor jouw puppy echt heel erg waardevol zijn. 

Kanaliseer het najagen naar leuke spelletjes en zorg ervoor dat je duidelijk een 'startsignaal' geeft aan je pup om iets na te jagen. En... zorg ervoor dat je je pup ook kunt stoppen! 


Welke honden zijn jagers?

Sommige rassen hebben meer aanleg om achter alles wat beweegt aan te gaan. Elke hond heeft wel jachtinstinct, maar bij sommige honden is dat meer dan bij andere honden. 

Herders (vooral de Mechelse...) hebben heel vaak enorme prooidrift en jagen achter allerlei dingen aan. Ook husky's en staffords kunnen er wat van... Dogachtigen en gezelschapshonden vinden najagen vaak tijdverspilling. Windhonden jagen graag op kleine diertjes zoals katten, maar zelden op auto's en fietsers. 

Ben je van plan een hond aan te schaffen? Verdiep je dan ook in dit punt! 




Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming