Hond trekt aan de lijn
Trekt jouw hond ook altijd aan de lijn? Je bent lekker aan het wandelen met jouw hond, maar hij of zij gaat alle kanten op. In deze blog lees je verschillende tips over hoe je van het getrek af kunt komen. Hoe heerlijk zal het zijn als je weer ontspannen wandelingen kunt maken samen jouw hond, zonder heen en weer gesleurd te worden!
Hond ontspannen uitlaten
Een van de meest besproken, en gevraagde, oefeningen in de hondenopvoedingswereld is het "lekker ontspannen wandelen". Geen wonder, want of het regent, sneeuwt, zonnig is of je uit je broek waait, er moet met de hond worden gewandeld en dan liever op een ontspannen manier, dus zonder getrek aan de lijn (riem).
Als eigenaar van een Mechelse Herder heb ik ruime ervaring in het trainen van deze oefening met mijn hond. Zoë maakte het trekken aan de lijn namelijk meteen al tot een ware sport, en haar talent daarin is enorm.
Methodes voor het trainen van een ontspannen lijn
Er zijn veel verschillende manieren om je hond op een positieve manier te leren om met een ontspannen lijn te wandelen. Positief betekent: zonder zelf te rukken en te trekken aan de lijn of andere correcties. In plaats daarvan beloon je je hond voor wat je van hem of haar vraagt, in dit geval is dat een slappe ontspannen lijn. Ik heb met Zoë meerdere manieren uitgeprobeerd, naast de verschillende challenges en workshops.
Mijn conclusie: zolang je tijd en moeite investeert, werken alle manieren prima, alle aangeleerde technieken worden nog door mij gebruikt in verschillende situaties, als het, heel af en toe, nodig is. Ik ben er achter gekomen dat de sleutelwoorden bij deze oefening "lijnvoering", "consequent" en (héél veel) "geduld" zijn.
Juiste lijnvoering
Het voeren van een juiste lijnvoering zie ik regelmatig voorbij komen in de cursus. Ik vertel de cursisten dat met een lange lijn de hond zijn vrijheid zal pakken, wat bijna een garantie is voor minder spanning op de lijn. Bij een te korte lijn staat er sowieso spanning op de lijn, waardoor de kans op ontspannen wandelen nihil is. Tot zover is het meestal duidelijk.
Wanneer er vervolgens daadwerkelijk wordt begonnen met het uitvoeren van de oefening, blijken veel cursisten een meester te zijn in het sturen van hun hond met de lijn. Hiermee bedoel ik, dat je met je hand aan de lijn je hond dirigeert/ leidt naar de juiste richting, vooral van toepassing wanneer de hond een andere kant op loopt dan jouw bedoeling is.
Hond de juiste richting opsturen
Met een wat grotere zware hond, wordt de hond de juiste kant op gesleept, terwijl zijn koppie nog kijkt naar de kant waar hij eigenlijk naartoe wil. Bij de kleinere, lichtere hondjes is het treurig om te zien hoe ze soms gelanceerd worden van links naar rechts, of andersom, omdat het hondje een andere route kiest dan de begeleider. Mensen zijn zich daar niet van bewust.
Ontspannen lijn
Pas wanneer ik voor doe, met een pluche hond, hoe hun hond wordt rondgeslingerd tijdens sturen d.m.v. de lijn, dan gaan de ogen wagenwijd open. Een hond kan moeilijk leren om met een ontspannen lijn te wandelen als we zelf continu spanning op die lijn zetten, omdat we de hond willen sturen in een bepaalde richting.
In plaats daarvan, doe je jezelf en je hond een groot plezier door je armen en handen rustig en ontspannen te houden tijdens het wandelen. Uitgezonderd het aanreiken van de beloning natuurlijk.
Hoe behaal je het juiste resultaat?
Net als alle oefeningen, die je je hond wilt aanleren, is consequent zijn belangrijk. Een voorbeeld: als je zelf fitter wilt worden, zoals ik graag wil, moet je meer bewegen. Je hebt sneller resultaat als je consequent bent daarin. Maar overdrijf je, dan gaat dat meer bewegen tegenstaan en wordt het een frustratie. Dit geldt dus ook voor het aanleren van lekker ontspannen wandelen.
Blijven oefenen!
Drie keer 5 minuten consequent zijn, met succes, tijdens de wandeling, is meestal constructiever, dan 30 minuten lang consequent zijn, wat frustratie kan opleveren, met name voor jezelf. En je hebt heel veel geduld nodig. Waar je puppy ein-de-lijk heeft geleerd om met een ontspannen lijn te wandelen, kan de hond een paar maanden later als puber ineens weer compleet vergeten te zijn hoe de oefening ook alweer in elkaar steekt.
En dat voertje waar hij eerst bijna een dubbele salto met flikflak voor deed, is plots veel minder interessant dan dat luchtje bij die struik. Hou vol! Blijf oefenen! Het komt goed! Wat je zaait, ga je op een dag echt oogsten.
Hond trekt aan de lijn, zijn er hulpmiddelen?
Er zijn ook hulpmiddelen die helpen om je hond minder te laten trekken zoals gentle leader, halti of antitrektuig waar mensen graag gebruik van maken. Ik snap dat. Mijn puberdame begreep destijds echt niet, dat ik werd gelanceerd als ze plots sprintte naar dat speciale luchtje, bij die ene grasspriet verderop, dus die halti in combinatie met haar halsband vond ik echt een uitkomst.
Wis je dat je met onze online cursus Trekken aan de Lijn dit probleem heel goed kunt oplossen. Klik hier voor meer informatie. https://vanmaanenloca.nl/trekken-aan-de-lijn-training/
Eigen ervaring
Ze liep keurig mee en werd gecorrigeerd door haar eigen gedrag, hoe mooi en simpel kan het zijn. Zoë dacht daar anders over, zij vond die halti vreselijk. Daar waar het voor mij ontspannen werd om te wandelen met mijn hond, vond zij het een noodzakelijk kwaad: als ik de riem pakte om te gaan wandelen, sprintte zij weg, en moest ik hemel en aarde bewegen om haar bij me te krijgen, zodat ik die halti aan kon doen en we konden gaan wandelen.
Let op; een halster zoals Gentle Leader kan een goed hulpmiddel zijn mits goed aangeleerd!
Tuig of halsband?
Wat ik destijds niet wist, is dat het lekker ontspannen wandelen met je hond soms samenhangt met het gebruik van een tuig of halsband. En daar kom je op glad ijs, want één van de eeuwige discussies tussen de hondenkenners is: gebruik je beter een tuig of halsband? En welk halsband of tuig moet je dan gebruiken?
Het antwoord is, als je het mij vraagt, vrij simpel: datgene wat voor jou en je hond veilig, goed passend en comfortabel is tijdens het wandelen. En vervolgens komt weer iets anders om de hoek kijken: sommige eigenaren zien het tuig of halsband voornamelijk als een, al dan niet modieus, stoer of grappig, accessoire.
Comfortabele riem of tuigje voor hond
Niets is minder waar, een tuig of halsband is in beginsel een hulpmiddel om je hond veilig van A naar B te loodsen. De meest bijzondere exemplaren heb ik in mijn lessen voorbij zien komen. Als de vraag komt of het een veilig ding is en/of dat de hond het comfortabel vindt zitten, wordt er af en toe toch wel even op het achterhoofd gekrabbeld.
Zoë heeft altijd een halsband gehad, bij de fokker als Mini Zoë een mooie groene, en later bij ons een stoere leren zwarte. Ik had geen zin in een nekhernia, dus na een aantal keer vliegles te hebben gehad van haar, hebben we gekozen voor de halti erbij.
Het belang van comfortabele tuigen
Toen ik tijdens mijn opleiding leerde dat de halti eigenlijk als een tijdelijk hulpmiddel zou moeten worden gebruikt en mijn hond zichtbaar ongelukkig werd van de halti, ben ik overgestapt op het gebruik van een tuig, in de hoop dat dit voor Zoë en mij een uitkomst zou zijn. Na 3 verschillende soorten tuigen te hebben geprobeerd, zijn we uitgekomen op een verstelbaar Y-tuig met van die pads op strategische plaatsen, zodat het niet snijdt.
Ontspannen wandelen
Vanaf dag 1 wandelt Zoë keurig mee. Na een korte gewenningsperiode is ze er helemaal ontspannen onder. Soms merk ik dat Zoë wat onrustig wordt aan de lijn. Dan laat ik haar, op aanraden van een collega instructeur, iets meedragen tijdens de wandeling. Dat is voor ons beiden fijn, ik vind haar er schattig uitzien als ze iets meedraagt en zij heeft het idee dat ze heel hard aan het werk is. We zijn beiden blij en lopen lekker ontspannen onze wandelingen. En omdat we zo ontspannen wandelen, wandelen we meer, vaker en langer en zo worden we beiden ook op een fijne manier fitter. Win-win wat mij betreft.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming