Mijn honden vechten met elkaar
Honden die met elkaar vechten, dat is sowieso iets waar je niet op zit te wachten. Als de vechters toch samen met elkaar moeten leven, wordt het natuurlijk nog een stuk ingewikkelder.
Wat moet je doen als baas als je honden elkaar niet mogen? En waarom gaan ze vechten, terwijl ze juist heel sociaal zijn met andere honden?
Verschillen in huishoudens met meerdere honden
De honden kiezen er natuurlijk niet zelf voor om te gaan samenwonen. Meestal heeft een baas één hond, en besluit hij of zij op een bepaald moment om er toch een tweede hond bij te nemen. Vaak juist om het 'leuker' of 'gezelliger' te maken voor de eerste hond.
Dit kan goed gaan, de honden wennen snel aan elkaar en krijgen een goede relatie met elkaar. Maar het kan ook minder goed gaan. Misschien leren de honden elkaar wel te tolereren... en misschien is zelfs dat te veel gevraagd!
Wat zijn de risicofactoren?
Waarom gaat het dan de ene keer goed en andere keer fout? De meeste gevechten vinden plaats tussen twee teven. Als deze twee teven dan ook nog eens van het ras/type honden zijn met meer aanleg voor hond-hond agressie, is het risico nog groter.
Heeft één van de honden, of beiden, ook nog eens aanleg voor bezitsagressie, dan sta je al met 3-0 achter. Bezitsagressie en is minimaal één van de honden een teef, dan geeft dat ook een hogere kans op gevechten.
Twee honden van hetzelfde geslacht in één huis
Twee teven is dus het grootste risico, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat reuen niet vechten. Ook bij twee reuen kunnen er heftige ruzies optreden, meestal ook doordat een of beide heren aanleg hebben voor bezitsagressie.
Wat bij reuen ook vaak mee speelt, is de aanwezigheid van teefjes. Twee reuen die normaal gesproken dikke vrienden zijn, kunnen wel agressie inzetten als ze in de buurt van een loopse teef komen.
Waarom gaat het mis?
Meestal gaat het mis door de aanwezigheid van 'iets' in de omgeving dat veel waarde heeft voor een of beide honden. Dit kan eten zijn, zoals een lekker bot, leuk speelgoed, een ligplaats of aandacht van het baasje. Of, zoals bij de twee reuen, een derde hond. Vaak is de jongere of kleinere hond de agressor en de oudere of grotere hond verdedigt zichzelf.
Mijn honden zijn opeens begonnen met vechten
Als je honden altijd prima, op een vriendelijke manier met elkaar om gingen en opeens zijn er dikke problemen... dan is de eerste stap om eventuele fysieke oorzaken uit te sluiten!
Is een van de honden ziek geworden? Soms, als een oudere hond ziek wordt, heeft de jongere hond dit sneller door dan de eigenaren... en gaat hij in de aanval. Heeft een van de honden misschien pijn? Pijn is vaak de oorzaak van agressie, vooral als het opeens begint.
Is er iets veranderd in de leefsituatie, heeft een of beide honden stress? Zijn er veranderingen in de hormoonhuishouding?
Honden die vechten om...
Als je honden alleen vechten wanneer er eten of een bot in het spel is, dan heb je geluk, want dit kun je natuurlijk makkelijk begeleiden en gevechten voorkomen. Je honden dan lekker op hun eigen plek eten en een botje geven.
Zijn het twee reuen die vechten om een teef, dan kun je uit de buurt van de loopse teef blijven of de reuen (chemisch) castreren. Let wel op dat de situatie dan de eerste paar weken eerst verergert!
Vechten de honden om jou? Dan kun je je aandacht duidelijker gaan verdelen en management toepassen.
Je honden zijn jaloers op elkaar
Dit is een veel voorkomende vraag of opmerking... je honden zijn misschien wel jaloers op elkaar. Het is echter nog niet echt bewezen of honden jaloezie net zo ervaren als mensen.
We weten wel dat als een hond ziet dat een andere hond wél iets krijgt voor een bepaalde taak, en hij zelf krijgt het niet, dat dat het stressniveau verhoogt. En een hoger stresslevel betekent een grotere kans op vechten.
Honden zijn toch roedeldieren?
Wij mensen hebben soms het idee dat een hond een roedeldier is, net als een wolf. We denken dat ze graag samen zijn, lekker alles delen, en dat ze gelukkiger zijn met een andere hond in huis.
Dat er honden zijn die een viervoetige vriend in huis superleuk vinden, dat klopt. Maar er zijn ook honden die veel liever hun huis, baasje en speeltjes niet delen met een andere hond. Er zomaar van uitgaan dat elke hond in een groepje wil leven of een hele 'roedel' fijn vindt, is niet eerlijk tegenover je honden.
Wat moet ik doen als mijn honden vechten?
Natuurlijk moet je allereerst het gevecht zo snel mogelijk stoppen. Daarna laat je natuurlijk je honden niet meteen weer in dezelfde situatie komen. Dus, management toepassen is stap één.
Je gaat ook uitzoeken waarom je honden met elkaar vechten. Dit kan soms simpel zijn. Bijvoorbeeld als ze alleen vechten wanneer ze een bot krijgen. Soms kom je er gewoon niet achter. Dan kan een gedragstherapeut jou helpen om de oorzaak te achterhalen.
Roedeltherapie
Soms wordt zogenaamde roedeltherapie aangeraden voor honden die vechten met een andere hond in huis. Hier is een waarschuwing op zijn plaats! In een grote groep honden zullen de meeste honden proberen geen ruzie te krijgen, want de kans dat je door de grote groep ernstig verwond raakt, is groot.
Hoe je hond is in een grote groep vreemde honden, zegt dus niets over hoe hij zich gedraagt in je huis met je andere hond. Als jij op een groot personeelsfeest lekker sociaal kunt babbelen met collega's, wil dat niet zeggen dat je thuis geen ruzie kunt hebben met je partner.
Moet ik ze niet gewoon zelf laten uitzoeken wie de baas is?
Soms zijn er situaties waarin je je honden een beetje vrijheid moet geven om het zelf uit te zoeken. Dit zijn situaties waarbij je zeker weet dat beide honden goede sociale vaardigheden hebben. Ze hebben een prima bijt-rem, er is geen extreem grootte-verschil en geen van de honden is oud of gehandicapt.
Als je nieuwe puppy dus je volwassen hond irriteert, dan mag je volwassen hond best even duidelijk maken dat hij dat niet ok vindt. En nee, dit heeft er niet zozeer mee te maken dat ze willen uitzoeken wie de baas is, alleen even een bevestiging van hoe de regels ook alweer waren.
Kunnen honden elkaar dood maken?
Ja. Hoe erg het ook klinkt, dat kan. En het gebeurt. Het grootste risico op overlijden heb je uiteraard als een van de vechtende honden klein en kwetsbaar is, en de andere juist groot en sterk. Dan kan de grote sterke hond met één beet een einde maken aan het leven van het kleintje. Bij teven zie je dit soort extreme gevechten vaker dan bij reuen.
Met lange kaken en veel bijtkracht heb je ook sneller serieuze schade dan met bijvoorbeeld een mopshond of een Chinese naakthond. Een korte bek of bijna geen tanden betekent dus minder schade.
Management
Als het allemaal niet zo geweldig gaat tussen je honden, moet je dus maatregelen nemen. Om te beginnen ga je vechtpartijen voorkomen. Zoals al gezegd, je kunt voeren in aparte ruimtes, bijvoorbeeld in hun benches.
Traphekjes om controle te hebben over de omgang met elkaar, of een puppy-ren, is ook een deel van het management. Veiligheid is belangrijk. Hoe vaker je honden met elkaar vechten, hoe minder kans je hebt dat het (weer) goed komt.
Aan elkaar laten wennen
Naast het management kun je je honden (opnieuw) aan elkaar laten wennen, door juist prettige dingen toe te voegen wanneer je honden elkaar zien, horen of ruiken. Parallel wandelen met beide honden aangelijnd en met genoeg ruimte er tussen is ook een prima manier om weer samen te kunnen functioneren.
Wanneer er meerdere gevechten zijn geweest waarbij ook serieuze wonden zijn aangebracht en het betreft ook nog eens teefjes, dan is de kans dat het weer goed komt wel erg klein.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming