Samenwerken met je hond

Dat klinkt zo mooi, met je hond samenwerken. Je hond kijkt je aan, luistert naar jou, je bent blij. Je doet samen allerlei leuke dingen; wandelen, je gooit een bal, je hond brengt hem terug. Je geniet van de ontspanning die het hebben van een hond met zich meebrengt. 

En nu denk jij... ja, zo had ik het me inderdaad voorgesteld. Maar het is even heel anders. Het lijkt wel alsof je alleen maar ruzie en onenigheid hebt met je hond. Ontspanning? Laat me niet lachen! 


Aan wie ligt het?

De meest gelezen commentaren op social media...
- Ja, het ligt aan de opvoeding, het is maar net hoe je je hond opvoedt
- Nou, je had dan ook nooit aan een hond moeten beginnen
- Je moet je hond dan maar weg doen
- Aanpakken die hond, hij moet weten dat jij de roedelleider bent

En zo kan ik hier nog wel 200 misplaatste opmerkingen neerzetten. Ja, natuurlijk zijn er ook situaties waarbij een hond (of tenminste, juist desbetreffende hond) nemen niet slim is geweest, en/of waar herplaatsen inderdaad de enige goede oplossing is. Maar dit kan iedereen overkomen. IEDEREEN!



Hoe maak je de relatie met je hond beter?

Het goede nieuws is dat jij je relatie met je hond beter kunt maken. Je hond kan dat niet. Jij moet het dus zelf doen. En wil je dat niet, dan is herplaatsen inderdaad wel beter. 

Maar omdat je deze blog aan het lezen bent, denk ik dat je liever je hond houdt en leert hoe je bepaalde dingen kunt veranderen! En nee, je ziet het verschil niet binnen twee dagen. Misschien ook niet in twee weken. Maar zeker wel binnen twee maanden!


De relatie met je hond

Relaties tussen honden en mensen zijn niet zo heel anders dan relaties tussen mensen. Negativiteit zorgt voor een neerwaartse spiraal, positiviteit zorgt voor positieve gevoelens

Dat klinkt heel wazig en gemakkelijk, want als je hond zich de hele dag alleen maar misdraagt, blaft, sloopt, niet luistert, hapt en wegloopt... hoe kun je daar dan positieve gevoelens over hebben? Gewoon, heel eerlijk... niet. 

Je moet dus eerst gaan kijken naar de momenten dat je hond niet vervelend is. En die kun je ook creëren als die er anders bijna niet zijn. 



Boodschappenlijstjes

Allereerst begin je met het maken van lijstjes over het gedrag van je hond. Welk vervelend gedrag laat hij zien en wat is daar de aanleiding voor? Kun je deze aanleiding tijdelijk vermijden? 

Stel, je hond blaft tegen jou als je telefoneert. Hij blijft je aankijken, happen, blaffen. Kun je tijdelijk, als de telefoon gaat, in een andere ruimte gaan? Met de deur dicht?

Hapt je hond naar jou als je zijn halsband om wilt doen? Misschien kun je de halsband continu om laten. Als je je ergert aan het feit dat je hond buiten steeds niet komt als je roept, een lange lijn er aan.


Jezelf waardevol maken

Jezelf meer waardevol maken voor je hond, dat doe je niet door je hond te domineren of hem aan te pakken of te laten zien wie de baas is, hoewel dit vaak wordt geroepen door sommige 'experts'. Hoe doe je dat dan wel? 

Maak maar eens een lijst van dingen die je hond belangrijk en leuk vindt. Zoals eten, speelgoed, naar buiten gaan, snuffelen aan bosjes, spelen met een andere hond... en dan ga je bedenken hoe JIJ de sleutel wordt voor al deze activiteiten. Dit doe je met wat wij 'sleutelspelletjes' noemen. 



Sleutelspellen

Eén van de sleutelspellen is dat jij de voerbak wordt. Je hond eet dus uit je hand, gedurende de dag. Niks geen bak voer op de keukenvloer omdat het 18.00 is. Nee, je hond gedraagt zich goed (hij ligt rustig in zijn mand, of hij trekt een keer niet aan de riem, of hij gaat zitten of liggen als je er om vraagt, of hij kijkt naar jou), hoppa, voer er in. 

En nu denk je 'oh jee... maar krijgt mijn hond dan wel genoeg te eten!'. Ja hoor, als jij maar genoeg let op die momenten dat je hond niet vervelend, ongehoorzaam en irritant doet. 

Als je hond bijvoorbeeld heel graag naar buiten wil... vraag hem om iets simpels, zoals een aandachtsoefening of een handtouch, en als beloning gaat de deur open. Wees creatief!


Samenwerken met je hond

Belangrijk is ook dat je leuke dingen samen gaat doen met je hond. Wat vindt hij leuk? De meeste honden vinden het werken met hun neus echt het einde. Nee, je hoeft niet naar een dure speurles 100 kilometer verderop, drie keer per week. Begin gewoon simpel. 

Laat je hond zien dat je zijn speeltje (of iets lekkers!) verstopt in een kamer. Laat hem dat zoeken. Maak het stapsgewijs iets moeilijker. Je hond steeds meer uit het zicht, en de verstopplek steeds moeilijker. Ga zoeken in de tuin. In het park. In het bos. 

Heb je een sportieve hond? Ga hardlopen, of een parcours doen met je hond. Samen iets leuks doen, komt je relatie met je hond zeker ten goede! 



Je hond begrijpen

Wat echt heel erg belangrijk is, is het begrip dat je hond je niet tegenwerkt omdat hij jou wil pesten, of omdat hij de baas wil spelen, of omdat hij jou niet mag. Je hond doet wat hij kan, met de kennis die JIJ (of de vorige eigenaar als het een herplaatser betreft) aan hem hebt overgedragen. 

En... wij mensen maken nogal snel foutjes in het trainen en opvoeden van honden. Ook mensen die al tientallen jaren honden hebben. Dus, heb je een fout gemaakt, geen drama, streep er door en maak een frisse start! 


Je hond jou leren begrijpen

Honden begrijpen niet uit zichzelf wat woorden zoals nee, hier, laat dat, volg, foei, let op, enzovoort betekenen. Je hond weet ook niet van nature dat een vuilnisbak in huis er niet staat als uitdagende voerpuzzel voor hem. Gehoorzaamheid is niet aangeboren bij honden. 

Soms vraag ik mensen 'waarom zou je hond dit nou voor je doen?' en is hun antwoord 'omdat ik de baas ben'. Ja, voor jou als mens is dat misschien heel logisch, maar je hond denkt niet zo. Je hond begrijpt jouw motivaties vaak niet. 



Samen beleven

Samen spannende dingen beleven, zoals trektochten, workshops, trainingen, lange wandelingen, spelletjes... daar wordt jullie band ook sterker van. En nee, dat gaat in het begin niet allemaal perfect. Daar is ook niks mis mee. 

Zowel de hond als de baas moeten echt leren samen te werken. Je krijgt waarschijnlijk (goedbedoelde) adviezen van de buitenwereld, of ronduit onbeschofte opmerkingen. En dat is echt heel erg jammer, maar geloof me, als je op een leuke manier met je hond blijft omgaan, zal dat op een bepaald moment omslaan in bewondering vanuit de buitenwereld. 


Elkaar aanvoelen

Hoe meer je met elkaar omgaat op een bewuste manier, hoe beter je kunt zien hoe je hond zich voelt en ook de momenten ziet aankomen waar je je 'vroeger' aan ging ergeren. Nu, door de samenwerking, herken je dat eerder en kun je op tijd kiezen voor oplossingen, waardoor je hond ander gedrag laat zien. 

Wordt je hond gespannen op straat wanneer hij een andere hond ziet? Nu kun je op tijd omdraaien of een leuk spel gaan doen met je hond. Gaat je hond door het dolle bij de deurbel? Je kunt hem nu met jou het geweldige plaats-spel laten doen in plaats van blaffen en opspringen



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming