Hierkomen, mijn hond komt niet als ik hem roep

Mijn hond komt niet als ik hem roep... hij reageert niet op zijn naam... mijn hond luistert niet als hij los loopt... en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Problemen met hierkomen heeft bijna iedereen. Soms luistert je hond heel goed, behalve als hij een andere hond, een kat, water of een konijn ziet of ruikt. Of als hij net aan het snuffelen is, of als hij speelt met andere honden. Dan kun je roepen tot je een ons weegt... maar nee, hij komt gewoon niet.


Mijn hond luistert niet

Misschien luistert je hond in het algemeen wat minder goed en is hierkomen één van de oefeningen waarbij je soms denkt 'hij neemt mij in de maling' of 'hij is zo ongehoorzaam'.

Ongehoorzaamheid kan 2 oorzaken hebben; of je hebt hem niet geleerd wat je graag wilt, of je hebt hem dat wel geleerd, maar op een manier die niet voor je hond werkt. Misschien heb je beloningen gebruikt die hij niet echt geweldig vond. Of legde je de lat te snel te hoog en was dat de reden waarom de oefeningen niet lukten.

Geen zorgen, je kunt altijd opnieuw beginnen!



Mijn hond komt niet als ik roep

De belangrijkste vraag is: wanneer komt hij wel? Lukt de oefening 'hier!' in huis wel? Of lukt het buiten wel als er geen afleiding is?

Probeer het eerst eens in situaties waar je hond het wel kan, om zo een stevige basis op te bouwen. Zoek uit wat zijn nummer 1 beloning is (een hompje geitenkaas? Een soepballetje? Een knuffelspeeltje met piepje gooien? Een trekspel met fleeceflosje?).

Gebruik die superbeloning veelvuldig alleen bij de oefening 'hier!'.



Waarom komt je hond niet als je roept?

Meestal is het antwoord: omdat je hond op dat moment iets beters te doen heeft. Gaten graven, spelen met een andere hond, snuffelen in de bosjes... als 'hier!' dan betekent dat je hond dan 1 brokje krijgt, maar daarna wordt hij aangelijnd en ga je naar huis... nou ja, ik denk dat je hond deze keuze vrij makkelijk maakt.

Maar stel dat 'hier!' betekent 'je mag lekker spelen met je vriend en gaten graven in de hoop zand'... nou, dan wordt hierkomen toch stukken leuker!



Hoe leer je je hond loslopen

Stapsgewijs oefenen is echt mega belangrijk! Dus, eerst in huis en elke keer als je hond komt, zijn nummer 1 beloning inzetten. Daarna in de tuin (als je een tuin hebt) of buiten op rustige plekken aan de lijn.

Je kunt je hond pas los laten lopen als hij komt wanneer je roept, dit geldt ook in losloopgebieden. De regel is: je hond mag los, mits onder appèl.

Soms kan het gebeuren dat je hond al heel goed was met hierkomen, maar dat het tijdens de puberteit gewoon weg is. Foetsie. Hij kijkt niet eens. Dan kan je hond dus tijdelijk niet loslopen. Je moet dan wel de 'hier!' blijven oefenen, in en om je huis.


Hoe leer ik mijn hond komen als ik roep

Belonen, belonen, belonen! Met die nummer 1 beloning. En heel veel herhalen. Hierkomen moet elke keer weer een geweldig feest zijn! Belangrijk punt is dat het feest niet binnen 2 seconden voorbij is. Dat is een domper!

Roep je hond en als hij richting jou draait, ren van hem weg. Als hij bij je komt, beloon, gooi wat lekkers op de grond, ren weer weg, roep hem weer, als hij bij je is, spelen.

Sommige honden (ik denk wel de helft van alle honden...) vinden spel nog veel leuker dan iets lekkers. 'Braaf' zeggen en 1 brokje geven is geen feest... dus gebruik je fantasie.



Hierkomen leren

Je hond moet leren dat 'hier!' altijd 'feest bij de baas' betekent. Doe dit echt vaak tijdens een wandeling. Lijn je hond ook af en toe aan, loop een paar meter aangelijnd, al spelend. Doe dan weer de 'hier!'. Ja, dat kan zelfs gewoon aan de lijn, je stapt gewoon achteruit en roept je hond, speel met je hond (of geef hem een paar soepballetjes op een speelse manier) en laat hem weer 'vrij'.



Een ander woord gebruiken

Soms heeft je hond minder leuke ervaringen met het woord 'hier'. Dit woord is bijvoorbeeld streng of heel luid gebruikt, of na het woord 'hier', als je hond dan terug kwam, was je toch boos of geïrriteerd.

Heb je een herplaatser, dan kan het zijn dat hij in het verleden na het commando 'hier!' alsnog is bestraft omdat hij niet snel genoeg kwam, of omdat hij daarvoor iets fout deed.

Als je 'hier!' dus al vaker dan 3 keer niet perfect is geweest... kies dan een ander woord, zoals 'kom' of 'bij mij' of gebruik een fluitje.



Wat is hierkomen?

Net als met alles aanleren is het eerste stapje dat jij (ja, jij als baasje van je hond) weet wat je nou precies verwacht van je hond. Als jij geen duidelijk beeld hebt van wat je wilt zien, wordt het aanleren erg lastig. Zorg er dus voor dat jij een duidelijk beeld in je hoofd hebt over wat 'hier' voor jou betekent.

Bij je komen en dat jij de halsband of het tuig vast pakt? Of naast je komen zitten? Voor je komen staan? Bij je komen en je hand aanraken met zijn neus? In het allereerste begin kan het genoeg zijn dat je hond überhaupt in je buurt komt, maar je wilt straks niet mee doen met het 'pak me dan, als je kan' spelletje van hondje vangen.


Hoe en waarmee belonen

Je kunt je hond belonen met wat lekkers, met een spel, met iets in de omgeving. Waar je voor kiest, ligt echt alleen aan je hond. Wat wil je hond op dat moment het allerliefste?

Ziet hij aan de andere kant van het veld zijn beste vriend? Roep hem en als hij bij jou komt, geef het beloningssignaal en als beloning de lijn los en laten spelen!

Is je hond he-le-maal gek op zijn favoriete bal? Dan komt die bal alleen te voorschijn wanneer hij de 'hier' goed doet!

Heb je een hond die dol is op voer? Dan kan de combinatie van 'hier' met 10 heerlijke gehaktballetjes die je links en rechts gaat knikkeren ervoor zorgen dat zijn 'hier' echt zonder twijfel plaats vindt!



Hierkomen met afleiding

Als je hond binnenshuis en in de tuin een perfecte 'hier' laat zien, verwacht dan niet dat hij het in het losloopbos met 5 andere honden net zo goed doet. Afleidingen moet je ook gewoon aanleren!

Stel, je oefent in je tuin, dan zou je kunnen vragen of je buurvrouw leuke geluidjes zou willen maken achter je schutting. Of je hangt wat speeltjes en een biefstuk aan een boom, wel zodat je hond er natuurlijk niet bij kan als hij er langs loopt. Komt je hond wel bij jou, dan haal jij die afleiding uit de boom en dat is dan ook zijn beloning voor 'hier!'.


Wat moet ik doen als mijn hond niet luistert?

Wat je in ieder geval niet moet doen, is echt heel erg leuk gaan doen als je hond besluit om niet bij je te komen. Want dan beloon je dus datgene dat je hond in plaats van hierkomen gaat doen. Streng of boos doen heeft ook geen zin, in tegendeel. Niemand wil bij iemand komen die boos is.

Dus als je hond duidelijk niet van plan is om te komen, kun je twee dingen doen. Je roept 'doei!' en je loopt weg. Komt je hond dan alsnog, bouw dan een feestje! En voorlopig niet meer los in die situatie.. nog even oefenen.

Komt je hond echt niet, ga hem dan rustig ophalen. Lijn je hond aan en maak verder een 'note to yourself' dat je hem eventjes niet meer los laat en nog meer gaat oefenen.



Ook handig, is je hond er eenmaal of moet hij juist bij je blijven? Dan is dit ook een handig commando om te oefenen.

Je hond het commando blijf aanleren

Het is erg handig als je hond veilig op zijn plek blijft als je dat tegen hem zegt. In dit blog leg ik uit hoe je jouw hond het commando blijf aanleert in 10 stappen.


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming