Hoe word je een hondentrainer
04 oktober 2022 
5 min. leestijd

Hoe word je een hondentrainer

Droom jij over werken als hondentrainer? Vind jij het trainen van honden echt het allerleukste wat er is? Je wilt het natuurlijk wel goed doen, zodat je als een echte professional trainingen kunt verzorgen en niet zomaar wat aanmoddert.

Maar hoe pak je dat nou aan? Hoe weet je of je alle nodige kennis in huis hebt, en hoe zorg je ervoor dat klanten jou weten te vinden?


Hoe word ik een hondentrainer?

Wil jij gaan lesgeven aan baasjes en hun honden? Dan zou je het beste een opleiding tot kynologisch instructeur kunnen doen.

Helaas zijn deze beroepsnamen NIET beschermd, dus iedereen, ongeacht of ze enige opleiding hebben gevolgd, mag zich 'hondentrainer', 'hondeninstructeur', 'hondenspecialist' en zelfs 'hondengedragsdeskundige' of 'hondengedragstherapeut' noemen.

Dit is echt heel erg! Dat je het wel zou kunnen en mogen, wil niet zeggen dat je het moet willen. Je kunt je beter wel goed laten opleiden!

hoe wordt je een hondentrainer


Hondentrainer of mensencoach?

Mensen die hondentrainer willen worden, zijn vaak dol op honden, Dat is prima, als je doel is om aan het werk te gaan als hondentrainer. Dat betekent dat jij honden opleidt voor een bepaalde taak. Denk hierbij aan politiehonden, zoekhonden, beveiligingshonden en blindengeleidehonden. Je bent dus echt bezig om honden te trainen.

Je kunt er ook voor kiezen om als instructeur aan het werk te gaan. Dan leer je mensen hoe ze hun honden kunnen opvoeden of trainen. Je werkt dan eigenlijk met mensen, maar je moet natuurlijk ook veel hondenkennis hebben!


Wat moet je kunnen als hondentrainer?

De werkplekken om honden op te leiden of te trainen zijn schaars, en er wordt nogal wat van je verwacht. Je kunt ook honden trainen in bijvoorbeeld een dierenasiel. Had je daar al eens aan gedacht?

Als hondentrainer moet je natuurlijk ook een enorme kennis hebben van de leerprincipes en hondengedrag, en je moet kunnen laten zien dat je dat ook in de praktijk kunt uitvoeren.

Je moet voor dit vak dus al ervaring hebben, en bijvoorbeeld al een lijst van behaalde resultaten hebben met je eigen hond. Meestal word je alleen aangenomen als hondentrainer als je ook instructeur bent en daarin al enige ervaring hebt opgedaan.

hondentrainingen gevenWat moet je weten als instructeur?

Allereerst moet je kennis hebben over de leerprincipes. Hoe leren honden? Hoe kun je bepaalde gedragingen aanleren? Daarnaast moet je kennis hebben van hondengedrag in het algemeen, je moet de lichaamstaal van honden en mensen kunnen lezen.

Het is cruciaal dat je weet hoe je duidelijk kunt uitleggen wat mensen moeten doen en waarom. Je staat voor een groep, je onderwijst, motiveert en inspireert de eigenaren om het beste uit hun hond te halen. Je moet dus veel meer kunnen dan een hond trainen, en je moet vooral met mensen om kunnen gaan.


Specialist of alleskunner?

Nadat je als algemeen instructeur genoeg kennis en ervaring hebt opgedaan, merk je misschien dat een bepaalde doelgroep jou het meeste aanspreekt, en je gaat je specialiseren. Denk hierbij aan een carrière als puppy-instructeur, of misschien spreekt het geven van fun-cursussen en creatief lesgeven jou het meeste aan.

Je kunt natuurlijk ook echt alles leuk vinden, en het voordeel van allerlei lessen geven is wel dat je jezelf niet snel zult vervelen!


hondentrainer worden


Beginnen met leren

Als je nu wilt beginnen met leren om instructeur te worden, dan is de eerste stap eigenlijk om zoveel mogelijk ervaring op te gaan doen. Ga met je eigen hond op cursus, ga met de hond van je moeder op een andere cursus bij een andere hondenschool.

Ga kijken bij seminars, workshops, wedstrijden. Vraag bij verschillende hondenscholen of je een avondje of dagdeel mee mag kijken. Stel vragen. Lees goede boeken over hondentraining en gedrag.


Verschillende opleidingen

Er zijn talloze instructeursopleidingen, de grootste en door de Raad en SPPD erkende opleidingen voor Kynologisch Instructeur vind je bij DogVision, Annorlunda, Tinley, Kynotrain, Gaus academie en O&O.

Bij deze opleidingen heb je een standaard programma met theorie en praktijk. Ethologie, leerprincipes, didactiek, veiligheid en standaard oefeningen komen er ook aan te pas. Daarmee heb je een basis om verder te kunnen leren... maar dan ben je er nog lang niet.


Wist je dat wij een speciale LOCA Prof opleiding hebben? Dit is een exclusief jaartraject!


hondentrainer of instructeur bijscholing


Bijscholingen

Het is erg belangrijk om jaarlijks bijscholingen te volgen. Als je als instructeur erkend bent bij SPPD of de Raad, dan moet je jaarlijks bijscholingspunten halen door congressen, cursussen of opleidingen te volgen.

Jezelf ontwikkelen is natuurlijk niet alleen nuttig voor de punten, maar ook omdat er zoveel te leren is over honden. Dit is wel een vak waar je nooit uitgeleerd bent. Er komen steeds nieuwe onderzoeken (op dit moment is bijvoorbeeld het neuro-wetenschappelijk onderzoek bij honden zich erg aan het ontwikkelen, waardoor we steeds meer te weten komen over emoties bij honden) en het is altijd fijn om weer kennis te delen.


Waar werk je?

Werk je als 'mobiele trainer' of 'instructeur' of werk je misschien op één plek, zoals bij een specifieke hondenschool of een specifieke instantie als je echt alleen met honden werkt?

Pas op dat je niet stil komt te staan. Ga naast bijscholingen ook bij anderen kijken (uiteraard alleen bij scholen/trainers die goed zijn in hun vakgebied!). Het grootste gevaar voor instructeurs is maand in, maand uit hetzelfde programma afdraaien op hetzelfde veldje. Daar word je niet beter van. Zoek altijd nieuwe uitdagingen en maak van elke cursus een feest.

hoe leer ik lesgeven


Is lesgeven wel leuk?

Ja! Ik geef nu al meer dan 30 jaar les als instructeur. Ik ben al iets langer hondentrainer. Ik combineer dus beide vakgebieden.

Ik geef les op verschillende hondenscholen, als mobiele instructeur bij LOCA en ook bij de Stichting Dutch Cell Dogs. Elke groep en elke hond-baas combinatie is weer een nieuwe uitdaging.

Ik heb herders en agressieproblemen als specialisatie, maar ik geef allround les in opvoeding, gedrag, gehoorzaamheid, dogdance, pakwerk, agility. fun, pubers.... dat past bij mij.

Dat kan voor jou natuurlijk anders zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij het gelukkigste bent als je puppylessen geeft bij mensen aan huis. Zolang je er gelukkig van wordt... ga er voor!


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen