Je hond vergelijken met kinderen
'Je laat je kind toch ook niet urenlang alleen?'
'Een corrigerende tik! Je slaat je kinderen toch ook niet?'
'Het is gewoon een hond hoor, geen baby'
'Je kind zit toch ook gewoon bij jou aan tafel?'
'Als je kind bang is, steun je hem of haar toch ook?'
Wanneer kinderen en honden worden vergeleken, gaan bij de helft van de mensen de nekharen overeind staan. Dat kan toch niet! Bij de andere helft is de redenering dat deze vergelijking prima kan omdat voor hen hun hond net zo'n volwaardig lid van het gezin is als een kind. Maar hoe zit het nu echt?
De verschillen tussen kind en hond
Allereerst zijn het natuurlijk 2 verschillende diersoorten. Kinderen begrijpen vanaf een bepaalde leeftijd gesproken taal, waardoor je ze kunt uitleggen waarom bepaald gedrag wel en niet kan. Bij kinderen kun je ook vantevoren vertellen welke gevolgen hun acties zullen hebben. Bijvoorbeeld 'Als jij vandaag je kamer opruimt, mag je morgen naar het feestje van Elza'.
Dit is voor honden, met zo'n lange tijd tussen gedrag en gevolg, niet haalbaar om te kunnen begrijpen.
Honden kunnen niet praten of nadenken
Nou, honden kunnen niet praten in mensentaal, maar ze praten in hun eigen taal. Alleen nemen de meeste mensen niet de moeite om de hondentaal verder te leren dan de simpele zinnetjes zoals 'ik moet plassen' of 'ik heb honger'.
Honden kunnen ook prima gedrag leren waarbij ze zelfstandig beslissingen maken, afhankelijk van hun omgeving. Denk hierbij aan de taken van hulphonden en geleidehonden. Het idee dat honden alleen simpele taken zoals zitten en liggen kunnen leren als wij dat afdwingen, mag naar het rijk der fabelen verwezen worden.
Zijn er dan ook overeenkomsten?
Ja, die zijn er zeker. Honden zijn qua emoties vergelijkbaar met kinderen. De cognitie van honden ligt op het niveau van een 2-3 jarig kind. De leerprincipes zijn hetzelfde bij alle diersoorten, dus ook wat leren betreft, kun je kinderen en honden prima vergelijken!
Honden maken ook de ontwikkeling naar volwassenheid door, met de puberteit ertussen. Dus ja, zo verschillend zijn honden en kleine kinderen nou ook weer niet. Wist je dat honden meer dan 200 woorden kunnen leren? En zelfs hoeveelheden kunnen begrijpen en concepten zoals groter/kleiner, links/rechts?
Je hond is je kind?
Ik ga even een geheim verklappen. Wij zijn ook 'mama' en 'papa' voor onze honden. Alleen bedoelen we dat niet letterlijk, maar meer luchtig, als een grapje. Het is wel zo dat jouw rol als baasje voor je hond ook voor een groot deel overeenkomt met die van een ouder.
Je moet zorgen voor veiligheid, het is jouw taak om je hond te begeleiden en te leren wat wel en niet kan en mag. Jij geeft je hond te eten, aandacht en een veilige verblijfplaats. Jij bent verantwoordelijk voor de opvoeding en als je dat niet doet (of als je het niet goed doet)... dan kun je je hond niet de schuld geven van zijn gedrag.
Wat zijn de nadelen als je je hond als kind behandelt?
Honden hebben andere behoeftes dan kinderen. Honden willen jagen en snuffelen. Honden willen rennen in de regen en rollen in rotte vis. Als jij je hond in een kinderwagen mee naar buiten neemt in een rompertje en met een mutsje op... als je verwacht dat je hond zich als een kind gedraagt.... dan zul jij misschien teleurgesteld zijn wanneer je hond niet voldoet aan je verwachtingen van 'lieve harige baby'.
Je hond zal zeker teleurgesteld zijn als hij niet zijn aangeboren instincten kan gebruiken. Die frustratie is de oorzaak van vele gedragsproblemen.
Je laat je kind toch ook niet urenlang alleen?
Nee, dat klopt. En sommige honden kun je ook beter niet urenlang alleen laten. Bij andere honden kan dat weer wel. Dit heeft niet zozeer te maken met het feit dat je hond hetzelfde of anders is dan een kind, maar met het feit dat elke hond een individu is.
Waar de ene hond zonder problemen lekker ligt te chillen als de baas naar het werk is, raakt een andere hond al in paniek wanneer je naar de WC gaat. Het is dus belangrijk om geen probleem te maken van iets als er geen probleem aanwezig is, maar wel je verantwoordelijkheid te nemen als er wél een probleem is. Een hond met verlatingsangst kun je dus niet zomaar alleen laten.
Je laat je kind toch ook niet buiten slapen?
Nee, en ook hier geldt; sommige honden ook niet. Maar honden die gefokt zijn voor het buitenleven en daar ook duidelijk de voorkeur aan geven, kunnen echt wel buiten slapen. Je berghond buiten op het erf in 5 graden laten slapen, is voor hem hemels, terwijl voor hem op je slaapkamer liggen met 20 graden zonder overzicht over zijn terrein een vorm van geestelijke mishandeling kan zijn. Ook hier moet je kijken naar het individu.
Je slaat/schopt je kind toch ook niet?
In dit geval gaat de vergelijking wel op. Kinderen en honden ervaren allebei de pijn en angst. Het is eigenlijk nog niet zo lang geleden dat er werd gedacht dat kleine kinderen en dieren dat niet zouden kunnen ervaren, eigenlijk onvoorstelbaar...
In dit rijtje zouden ook andere pijnprikkels en strafmiddelen moeten zitten, zoals een stroomband en een lijntje hoog achter de oren om je hond gedwee met je mee te laten lopen. Een lijn die je vast maakt aan je hond moet eigenlijk dezelfde functie hebben als je kleine kind bij de hand vasthouden voor de veiligheid.
Natuurlijk mag zowel je hond als je kind leren wat 'Nee' betekent, beide wezens hebben grenzen nodig. Maar in beide gevallen hoeft daar geen fysieke straf aan te pas te komen!
Je doet je kind toch ook niet weg?
Dit argument wordt vaak aangehaald als mensen hun hond herplaatsen. Een kind herplaatsen is natuurlijk iets dat minder vaak voorkomt dan een hond herplaatsen, maar het gebeurt wel. Een kind kan uit huis geplaatst worden wanneer de ouders niet in staat zijn om voor het kind te zorgen.
Bij honden moet de baas eigenlijk zelf op het idee komen dat het niet gaat lukken. Alleen bij zeer ernstige verwaarlozing wordt er vanuit bepaalde instanties iets aan gedaan. En ja, er zijn baasjes die hun hond weg doen omdat hij toch teveel troep maakt, blijft blaffen en niet luistert... eigenlijk is dat goed, omdat wanneer je als baas geen moeite wilt doen voor je hond, deze hond beter af is bij een andere baas.
Deel van het gezin
Een hond verdient zijn plaats als volwaardig lid van het gezin, maar dan met respect voor je hond als hond en als individu. Geef je waakhond dus een taak als bewaker, wat je dus met een kind niet zou doen. Ga met je jachthond jagen, al zou je je kind niet een eend uit het veld laten apporteren.
Geef je hond beweging, laat hem snuffelen aan geurtjes van andere honden, ondanks dat je kind zijn neus niet in de toiletpot mag steken. Laat je hond hond zijn, zonder jurkjes, mutsjes, kinderwagens (uiteraard met uitzondering van een buggy voor je pups of senior hond wanneer je echt lang gaat wandelen) en verwachtingen van goede tafelmanieren, iedereen netjes de hand geven en spreken met twee woorden.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming