Het jachtinstinct van een hond

Wandelen met een hond die achter wild aan gaat, katten de stuipen op het lijf jaagt of helemaal door het dolle is wanneer hij een spoor van een konijn ruikt, is niet echt een ontspannen bezigheid.

Loslopen is dan ronduit onverantwoord en gevaarlijk, maar altijd aan de lijn lijkt toch ook zo zielig voor je hond. Kun je het jachtinstinct nou verminderen of het najagen zelfs afleren? 


Waarom jagen honden?

Honden zijn van nature jagers, en geen prooidieren. Een prooi opzoeken, speuren, stalken, najagen, aanvallen, grijpen, uit elkaar scheuren en opeten, is een gedragspatroon dat bij elke hond aanwezig is. Dat is als ware de essentie van een hond. Honden zijn daar voor gemaakt. 

En waar een gemiddelde herder deze hele gedragsketting met gemak kan uitvoeren bij een konijntje, en een kleine shih tzu puppy achter een blaadje aanhuppelt in een herfst windvlaag... het is hetzelfde gedrag. Iets wat van je af beweegt, najagen. Dat is het jachtinstinct dat in elke hond aanwezig is. 



Is najagen geen spel?

In spel kunnen honden achter elkaar aan rennen, maar in spel moet dit nooit omslaan in echt najagen. Het gebeurt wel eens, maar dan is het echt geen leuk spel meer. Helaas zien veel eigenaren het verschil niet, met als gevolg dat de gejaagde hond een traumatische ervaring meemaakt. 

Kenmerkend voor spel is het wisselen van rol. Dus de ene hond rent achter de andere aan en daarna wisselen ze van positie: de jager wordt de gejaagde. Heb je dat wel eens gezien bij een hond die achter een konijn of ree aangaat? Nee hè. Dus... het najagen van wild is geen spel. 


Is jagen agressie?

Daar zijn de meningen enigszins over verdeeld. Bij jagen komt er geen emotie van boosheid aan te pas. Wanneer het jagen dus bij agressie wordt ingedeeld, is het wat we noemen 'koude agressie'. 

Agressie naar andere honden of mensen zonder de intentie om deze simpelweg te doden als zijnde prooi, is heel emotioneel, en wordt 'hete agressie' genoemd. 

Denk eens bij jezelf, een ruzie met je vriend is emotioneel, naar de snackbar gaan om een hamburger te kopen en opeten niet. Voor een hond is het wegrennende konijn niets anders dan een hamburger, geen vijand. 



Het najagen van wild

Najagen van wild is niet fijn. Het is gevaarlijk voor het wild en voor je hond. Voor het wild is het stressvol, en het kan verwondingen veroorzaken of zelfs de dood tot gevolg hebben. Gejaagd worden is altijd stressvol, en menig ree is door de paniek onder een auto gekomen, of vastgelopen in een hek. Ook kunnen ze een poot breken tijdens het vluchten. 

Je hond kan dus iets doden zonder dat hij het te pakken kan krijgen. En natuurlijk zijn er ook honden die gewoon goed genoeg zijn in het jagen en wél het wild te pakken krijgen. 


Hoe kun je voorkomen dat je hond achter wild aan jaagt?

Uiteraard is het erg belangrijk dat je met je hond vanaf begin af aan veel tijd investeert in gehoorzaamheid, vooral in het hierkomen. En dat je dit ook blijft oefenen en blijft belonen, en ook op plaatsen met afleidingen zoals wild. 

Is je hond (nog) niet zo gehoorzaam? Dan kun je hem het beste aangelijnd houden. Met een 10-20 meter lijn heeft je hond ruimte om te lopen en te snuffelen, maar kan hij niet op jacht. 



Wild najagen in een losloopgebied

In een losloopgebied mag je hond ook niet achter wild aan. Als je nu denkt 'ja, maar hij doet het toch, en het is een losloopgebied'... bedenk dan dat je hond los MAG in een losloopgebied, MITS hij onder appel staat. 

Dat wil zeggen dat hij luistert en niet zonder toestemming ergens achteraan gaat. Dus ook niet achter wild. En ook niet achter fietsers, joggers, paarden, etc. Doet je hond dat wel, dan mag hij dus niet los, ook niet in een losloopgebied. 


Maar jagen is toch normaal?

Ja, wild najagen is dus normaal hondengedrag. Dat wil niet zeggen dat je het maar moet toelaten omdat het nu eenmaal normaal hondengedrag is. Jouw hond is jouw verantwoordelijkheid. 

Wil je dat je hond jaagt, sluit je dan aan bij een jagersvereniging en ga samen met je hond gecontroleerd jagen. Er is niks grappigs aan als je hond samen met een ree op een drukke autoweg terechtkomt en beiden worden doodgereden. 



Hoe kan ik mijn hond het jagen afleren?

Nou, niet. Maar je kunt hem wel leren wanneer en wat hij mag najagen. Door oefeningen te doen waarbij je hond iets mag najagen, krijg je meer controle over het jachtgedrag. Door deze oefeningen bevredig je ook de behoefte van je hond om dingen na te jagen. 

Dat is ook heel erg belangrijk, want als je hond een flink jachtinstict heeft en hij kan het nergens in kwijt, dan zal hij zeker gaan jagen wanneer de gelegenheid er is. Agility, speuren, coursing, pakwerk, apporteren en jachttraining zijn voorbeelden van sporten waarbij je hond zijn jachtinstict kwijt kan, en jullie kunnen samen leren om het najagen onder controle te hebben. 


Maar mijn hond heeft nooit iets te pakken gehad...

Dat maakt dus niet uit. Najagen op zich is al zelfbelonend. Honden (net als alle roofdieren) zijn zo 'geprogrammeerd'. 

Denk maar eens aan jonge dieren die voor het eerst gaan jagen. Ze zijn er nog niet heel goed in, dus mislukt de jacht heel vaak. Als alleen het pakken dus belonend zou zijn, zouden die honden stoppen met jagen, en verhongeren. 

Omdat het najagen op zich al zelfbelonend gedrag is, blijven de dieren ook jagen als ze niets te pakken hebben gehad. 



Jachthonden

Bij jachthonden is natuurlijk geselecteerd op jachtinstinct. Toch zijn er enorme verschillen. Waar een terriër moet najagen en de prooi moet grijpen, moet een staande hond deze juist niet zelf gaan pakken maar aanwijzen. Een retriever moet een geschoten stuk wild terugbrengen. En een bloedhond moet alleen maar het spoor volgen naar het wild toe. 

Dat je hond een jachthond is, is geen excuus om hem ongecontroleerd achter wild aan te laten rennen. Juist niet, want jachthonden worden getraind voor een specifieke taak en jagen samen met de baas, niet op eigen houtje. 


Honden met veel jachtinstinct

Bij sommige rassen heb je meer kans op een enorm jachtinstinct. Dit zien we bijvoorbeeld bij sommige herderrassen zoals Mechelse herders, bij stafford-achtigen, bij husky's en bij windhonden. Deze honden worden vooral getriggerd bij het zien van wild dat beweegt. 

Bij beagles, teckels, bassets en bloedhonden wordt het najagen vooral getriggerd door een spoor waar het wild heeft gelopen. Terriërs kunnen reageren op beide, en zijn ook behoorlijk vastberaden om het wild ook echt te pakken te krijgen. 



Honden met weinig jachtinstinct

Wil je een hond die makkelijk los kan lopen zonder risico op najagen, verdiep je dan in hun jachtgedrag. Praat met veel eigenaren van verschillende types honden. Meestal zijn gezelschapshonden, erfhonden zoals berghonden en molossers het minst 'jagerig'.

Het is niet helemaal eerlijk om een hond aan te schaffen die veel jachtinstinct heeft en je vervolgens te ergeren op het feit dat hij overal achteraan wil.

En andersom... wil je de show stelen op een coursingbaan met je Engelse mastiff? Dan zul je ook zwaar teleurgesteld worden.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve  LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming