Mijn hond heeft mijn kind gebeten

Als een hond een kind bijt, heeft dat vaak grote gevolgen. Voor het kind en voor de hond, en voor de rest van het gezin.

Kinderen zijn vaker slachtoffer van bijtincidenten, en de schade is vaak ook groter dan bij volwassenen. Al snel lopen de emoties erg hoog op en worden honden, kinderen en ouders als schuldige aangewezen.


Waarom worden kinderen gebeten?

Hondentaal lezen is voor de meeste volwassenen al een hele klus, laat staan voor kinderen. Hele kleine kinderen begrijpen de mensentaal nog niet eens, dus de hondentaal ook niet.

Kinderen zijn van nature ongeremd en nieuwsgierig. Wanneer een hond een nieuw speeltje heeft, of een lekkere kluif, tonen kinderen ook vaak interesse.

Vervolgens zegt je hond keer op keer 'niet dichterbij komen, niet doen'. Je kind begrijpt het niet, reikt naar het botje en wordt gebeten. Hetzelfde gebeurt vaak met knuffelen en bij de hond in de mand kruipen.

Een goedbedoeld knuffelmoment, waarbij het zou kunnen dat je hond de steun van de volwassene achter de camera zoekt. In deze situatie kun je dus je kind vragen rechtop te gaan zitten. Zoekt je hond dan zelf contact?  


Maar dan mag de hond nog niet bijten

Nee, het is ook absoluut niet iets wat je graag wilt. Je wilt ook niet dat je kinderen ruzie hebben met elkaar. En toch gebeurt het.

In de meeste gevallen is er dus puur sprake van niet met elkaar kunnen communiceren en niet weten wat je dan wél moet doen. Je kind weet niet dat hij of zij weg moet gaan als je hond gromt, en je hond weet niet dat hij ook weg kan en mag lopen.

Dit zie je vooral bij bijtincidenten op de eigen plaats. Je hond heeft geleerd dat als je hem naar zijn plaats stuurt, hij daar moet blijven. Meestal heeft je hond in zijn beleving nog maar één optie, en dat is bijten.


De schade van een hondenbeet bij kinderen

Kinderen lopen vaak ernstigere schade op dan volwassenen. Dit komt omdat kinderen kleiner zijn en hun gezicht dus vaak in de gevarenzone zit.

Ook is de kinderhuid kwetsbaarder dan die van volwassenen, en honden die niet met hun hele bek een volwassen been kunnen grijpen, kunnen wel een complete hand van een kind tussen hun kaken krijgen.

Nog een ander nadeel dat kinderen hebben, is weer het kunnen anticiperen op de beet. Waar een volwassene toch op een bepaald moment kan denken 'oei, dit gaat niet goed', ziet je kind nog geen gevaar...

Deze hond laat de omhelzing van het kind toe, maar of hij het leuk vindt en er ook van geniet...? 


Waarom bijt een hond een kind?

Meestal dus omdat je hond iets heeft (eten, speelgoed, ligplaats, aandacht) dat het kind triggert om je hond te benaderen. Je hond bijt dan om zichzelf, of zijn waardevolle bezittingen, te beschermen.

Een bijtincident kan ook veroorzaakt worden door schrik. Je kind zit op de bank, je hond ligt voor de bank op de grond. Je kind springt opeens van de bank af, bovenop je slapende hond. En je hond hapt. Dit is dus geen bewuste keuze, maar reflexmatig gedrag uit schrik.

Opwinding kan ook overslaan in bijten. Te wild spel met een rennend en gillend kind, of een kind dat een Pokemon-gevecht na wil bootsen met je hond, loopt ook risico om gebeten te worden.

En dan heb je dus ook nog honden die er echt bewust voor kiezen om je kind aan te vallen.


Is een hond die een kind bijt wel normaal?

Een hond die bijt uit (zelf)verdediging laat normaal, 'honds' gedrag zien. Dat geldt ook voor honden die in een wild spel te hoog in de opwinding komen, hun zelfbeheersing verliezen en bijten.

Een hond die bijt uit schik of pijn heeft geen keuze. Hij toont reflexmatig gedrag. Bij deze situaties is de mate van schade ook bepalend.

Een hond die een stilzittend kind of een kind dat gewoon met de moeder rustig op straat loopt, aanvalt en echt bijt, nee, dat is niet normaal en ook niet te voorkomen binnen de normale grenzen in onze maatschappij.

Het kind omhelst de hond, dit wordt vaak vanuit de hond gezien als dreiging. Deze hond lijkt het prima te vinden, ze kijkt naar het kind met een vrij neutrale houding. Toch zou ik het kind vragen om een arm weg te halen. 


Wat is de schade?

Een hondenbeet kan fataal zijn. Laten we dat voorop stellen. En al overleeft je kind een zware aanval, dan blijven er littekens achter, mentaal en fysiek.

Gelukkig is dit veel zeldzamer dan schaafwonden en punctiewonden, die ook enorm pijnlijk kunnen zijn en waar je kind ook zeker van schrikt. Een snelle hap als waarschuwing op een verkeerde plek, zoals een oog, is ook ernstiger dan bijvoorbeeld op een arm.

De schade die je kind heeft opgelopen vertelt veel over de intentie van je hond. Was het een waarschuwing of een poging tot beschadigen? Dat is dan weer belangrijk bij het zoeken naar oplossingen, zodat dit nooit meer gebeurt.


De bijtrem van honden

Honden kunnen hun bijtkracht aardig goed reguleren mits ze een normale bijtrem hebben. Een herder die een blauwe plek heeft veroorzaakt wanneer je kind boven op hem ging liggen, heeft een nette waarschuwing gegeven, want hij had ook met gemak botten kunnen breken.

Een klein hondje zoals een chihuahua die echt open wonden heeft veroorzaakt, was niet meer netjes aan het waarschuwen, maar had echt de intentie om schade aan te richten. Door zijn of haar formaat was dit niet mogelijk.

Een no-go! Deze hond wordt gebruikt als zitzak en wordt omklemd met de armen. Als er een pijnprikkel in de rug komt, kan de hond happen naar een van de kinderen. Laat dit NIET toe! 


Hoe kun je bijtincidenten voorkomen?

Je wilt bijtincidenten uiteraard voorkomen in plaats van achteraf gaan denken waarom je hond beet en hoe hard. Er is helaas geen toverformule om te voorkomen dat je kind wordt gebeten door je hond. Er zijn wel verschillende manieren om het te kunnen voorkomen.

Management is daarbij het belangrijkste. Training en opvoeding zijn ook onmisbaar wanneer je een kind en je hond veilig bij elkaar wilt hebben. Denken dat een normale hond nooit een kind zou bijten of dat ze het zelf wel regelen, zijn recepten voor ongelukken!


Hoe zorg je ervoor dat je kind niet wordt gebeten door je hond

  • Geef je hond zijn eten op een plek waar je kind niet kan komen
  • Laat je kind en hond nooit onbeheerd alleen
  • Leer je hond dat weglopen wordt beloond
  • Dwing je hond nooit om te blijven liggen als je kind er naartoe kruipt of loopt (ook niet met commando's!)
  • Laat je kind niet op je hond klimmen, of hem omklemmen met zijn armen
  • Leer je kind om met zijn gezicht weg te blijven bij de kop van je hond
  • Straf je hond niet als hij gromt, maar haal je kind weg als hij/zij de hond benaderde.
  • Investeer in een box voor je kind en puppyren of grote bench voor je hond. Traphekjes zijn ook goede tools!

Code geel: let er op dat een kind vaak vanuit deze positie het oor van de hond gaat vastpakken en de hond gaat zoenen


Wat doe je als je kind is gebeten?

Probeer rustig te blijven. Ja, het is bijna onmogelijk, maar toch heeft iedereen daar het meeste aan. Zorg allereerst dat je herhaling voorkomt. Zet rustig je hond in een andere ruimte, of ga met je kind in een andere ruimte.

Het huilen van je kind en je eigen reacties kunnen ervoor zorgen dat je hond nogmaals gaat bijten. Ga niet schreeuwen, slaan of schoppen naar je hond. Dit werkt agressieverhogend.

Stel zo snel mogelijk (natuurlijk zorg je eerst voor je kind) de rest van het gezin op de hoogte van wat er is gebeurd. Stel dat jullie deze hond pas een paar dagen hebben en jullie wisten niet dat hij zou bijten wanneer hij een kluif heeft en wordt benaderd en dat leidde nu tot een bijtincident... wel zo handig als de rest dat zo snel mogelijk weet!


Zorgen voor je kind

Houd de bijtplek onder stromend water, en probeer in te schatten hoe erg het is. Het huilvolume van je kind zegt niet zoveel. Er zijn kinderen die krijsen en alleen maar een blauwe plek hebben, en er zijn kinderen die bijna stil zijn en ernstig gebeten zijn.

Gaat het om een blauwe plek of schaafwond? Water, liefde, kusje er op en natuurlijk je kind geruststellen.

Is er meer schade zoals punctiewonden of een snee, dan ga je naar de eerste hulp. Was dit een bijtincident met ernstige schade, bel 112. De ambulance is sneller bij jou dan jij bij het ziekenhuis, en door je kind te gaan verplaatsen kun je eventuele niet-zichtbare schade erger maken.

Prima omgang tussen kind en hond, de hond kan weglopen of kiezen om bij het kind te blijven. 


Verder na een bijtincident

Waarschijnlijk zijn er eerst een heleboel emoties in het spel. Je mag huilen, boos zijn, jezelf schuldig voelen. Dat is normaal. Maar probeer wel zo snel en zo goed mogelijk te bedenken wat er gebeurde voordat je kind werd gebeten.

Reageerde je hond uit schrik of pijn (kinderen kunnen een hond ook pijn doen, het is niet alleen andersom), was hij iets aan het verdedigen of was het zelfverdediging, of was er misschien sprake van opwinding in het spel?

Vraag jezelf en de rest van het gezin daarna heel eerlijk: kunnen en willen we dit voorkomen? Soms zou dat best wel kunnen omdat je naderhand begrijpt waarom je hond beet, maar je vertrouwen is zo beschadigd dat je er alsnog voor kiest om je hond weg doen.

Als je niet wilt werken aan het management en het voorkomen van nieuwe incidenten, dan is het voor iedereen beter dat je hond weg gaat.


Je hond wegdoen nadat hij je kind beet

Heb je geen idee wat er gebeurde omdat er niemand bij was... dan hoop ik dat je nu begrijpt waarom er altijd wordt geroepen 'hond en kind nooit zonder toezicht bij elkaar'.

Vind je dat heel lastig, zo niet onmogelijk... dan zou herplaatsing in een huishouden zonder kinderen misschien een betere optie kunnen zijn.

Was het een bewuste, gerichte aanval op je kind met grote schade... dan moet je waarschijnlijk afscheid nemen van je hond. De veiligheid van je kinderen in hun eigen huis moet wel je prioriteit zijn en blijven. Misschien twijfel je of het wel of niet veilig is, of vraag je je af of je hond wel normaal is. Raadpleeg dan een erkende gedragstherapeut! 

Deze laatste foto is een foto die nooit genomen had moeten worden. Op dit moment had de ouder het kind al weg moeten pakken bij de hond. Dit is dus niet schattig, maar gevaarlijk. 


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve  LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming