Mijn hond wil niet eten (oorzaken en oplossingen van slecht eten)

Mijn hond wil niet eten. Dat komt niet heel vaak voor, maar als het voor komt, is het een heel vervelend probleem. Want hoe meer jij je hond gaat dwingen en pushen dat hij wel MOET eten, hoe slechter hij gaat eten. Sommige honden eten als je ze uit je hand voert, maar ja, daar zit je natuurlijk ook niet op te wachten, dat je elke dag een uur lang brokje voor brokje je hond moet bedienen.

Waarom niet of weinig eten slecht is voor je hond

Slecht eten kan slecht zijn voor je hond. Hij door het weinig eten teveel afvallen en door te weinig voedingsstoffen, lichamelijke problemen krijgen. Honden die slecht eten, zijn vaak meer gespannen en ervaren meer stress. Vaak gaat slecht eten gepaard met nervositeit of depressief gedrag.

Geen van beiden is iets dat je graag ziet bij je hond! Reden genoeg dus om uit te zoeken waarom je hond slecht eet en wat je er aan kunt doen. Je leest hieronder alles over mogelijke oorzaken en oplossingen van het slechte of weinige eten van je hond



Ligt het slechte eten van je hond aan het soort voer?

Misschien vindt je hond het voer dat hij van je krijgt gewoon niet zo lekker. Dat is soms echt de enige reden waarom een hond al jaren slecht eet.

Probeer dus verschillende soorten hondenvoer en verschillende merken. Als je hond elke keer wel eet als het iets nieuws is, maar na een week weer stopt met eten, dan zou je echt elke dag kunnen afwisselen tussen soorten die hij wel lekker vindt.

Let op: deze aanpak gebruik je uiteraard pas nadat een medische oorzaak is uitgesloten!

Eet je hond soms wel en soms niet? (probeer een eet-dagboek)

Als je hond soms wel en soms niet eet, probeer dan eens een eet-dagboek bij te houden. Soms eten honden minder goed als ze 'last' hebben van hun hormonen. Zo kunnen teven tijdens hun loopsheid stoppen met eten (of juist extreem gulzig worden). Reuen die loopse teven in de buurt ruiken, kunnen ook met gemak een week of twee 'nee' zeggen tegen hun dagelijkse portie voer.

Eet je hond altijd slecht of slechts soms?

Eet je hond altijd slecht, of zijn er periodes dat hij wel goed eet? Als je hond altijd slecht eet, is er dan verschil tussen soorten voer? Eet hij alles even slecht, of zijn er ook dingen die hij wel met smaak oppeuzelt? Dit kan dus te maken hebben met de keuze van voer, maar ook met de hoeveelheid actie en beweging die je hond krijgt.


Eet je werkhond slecht?

Sommige werkhondenrassen stoppen met eten als ze 'werkeloos' zijn. Husky's eten bijvoorbeeld vaak slecht, tenzij ze echt werken als sledehond. Bepaalde hondenrassen hebben sowieso vaak meer moeite met eten. Ik ken bijvoorbeeld een heleboel poedels die gewoon extreem kieskeurig zijn en net genoeg eten om te kunnen functioneren.  

Maar gedrag, (voeding) voorkeur en beweegbehoefte van je hond hoeven niet de oorzaak zijn van het probleem. Dus hoe zit dat met medische oorzaken van weinig of slecht eten?

Begin bij het gebit van je hond checken

De eerste stap is eigenlijk altijd een complete lichamelijke check, daarbij kun je het beste beginnen met het gebit. Vooral als je hond wel graag zachte dingen eet, maar iets hardere hapjes niet.

Gewoon oppervlakkig thuis naar zijn tandjes kijken is niet voldoende. Een breuk in zijn kaak of in de wortels zie je niet, maar kan erg pijnlijk zijn als je hond net tussen die kiezen een harde brok krijgt. Laat de gebitscheck dus doen bij een specialist!


Laat onderzoeken of je hond spijsverteringsproblemen heeft

Misselijkheid na het eten kan een oorzaak zijn van slecht eten. Spijsverteringsproblemen zijn soms lastig om te detecteren. Een uitgebreid onderzoek is dus geen overbodige luxe.

Mestonderzoek, bloedonderzoek en klinisch onderzoek kunnen aangevuld worden met een endoscopie of echo. Bij een gewoon dierenartsbezoek wordt dit allemaal niet nagekeken. Maak dus een afspraak voor een uitgebreid onderzoek als je hond echt slecht eet.

Is je hond een slechte eter?

Soms denk je dat je hond slecht eet, omdat je hond niet meteen alles op eet. Misschien eet je hond maar de helft van wat op de zak voer aangegeven staat voor zijn gewicht.

Maar... Kijk eens goed naar je hond. Is hij prima op gewicht? Prima wil zeggen dat je hond lekker slank en rank is. En is hij ook gewoon levendig, blij en actief? Dan eet hij dus genoeg.

Wat is dan een prima gewicht? Lees onze blog 'Mijn hond is te dik'. Want misschien is je hond helemaal niet te dun maar juist op zijn gezonde gewicht! 50% van de honden in Nederland hebben zelfs overgewicht.



Hoe weet je of je hond wel genoeg eet?

Wat op de verpakking van hondenvoer aangegeven staat, is meestal ongeveer anderhalve keer wat je jouw hond zou moeten voeren. Is je hond ook nog minder actief, al iets ouder, gecastreerd of gewoon 'zuinig'? Dan kan het dus zijn dat 1/3 van de aangegeven hoeveelheid al meer dan genoeg is voor jouw hond.

Waarom eet je hond slecht?

Is er een lichamelijke oorzaak voor slecht eten? Of is het misschien mentaal? Er zijn honden die door angststoornissen steeds slechter gaan eten.

Soms eet een hond tijdelijk slecht door bijvoorbeeld loopsheid, maar jij maakt je enorme zorgen. Elke maaltijd wordt een heet hangijzer. De baas in de stress, de hond in de stress. En, stress zorgt er dan weer voor dat je hond minder zin heeft in eten. Minder eten zorgt dan weer voor extra stress...




Hoe zorg je dat je hond beter gaat eten?

Allereerst moet je er zeker van zijn dat er geen mentale en lichamelijke oorzaak aanwezig is. Geen angst, stress, diabetes, schildklierproblemen of pancreasproblemen. Check ook of er niks mis is met de spijsvertering of het gebit van je hond.

Weet je dat zeker? Kijk dan even kritisch naar hoe je je hond nu voert. Geef je eigenlijk heel vaak een hele bak voer? Of heb je zelfs altijd voer klaar staan zodat je hond kan eten wanneer hij dat wil? Geen goed plan... Je kunt beter 2 maaltijden per dag geven! (Met puppy's uiteraard 3x daags voeren tot ongeveer 5 maanden.)


Ander voer voor je hond kiezen bij eetproblemen

Vind eerst het voer dat je hond het lekkerste vindt. Uiteraard moet het wel gezond zijn, dus een patatje met telt niet mee. Misschien vindt je hond diepvriesvlees lekkerder dan brok? Of zijn stoommaaltijden zijn favoriet?

Start met het voer dat de grootste kanshebber is om je hond beter te laten eten. En ja, er zullen een heleboel mensen zijn die dan vinden dat jij je hond verwent, want hij moet gewoon die bepaalde brok eten want dat eet hun hond ook al 8 jaar elke dag, en niks anders.

Tja, er zijn ook mensen die elke dag gekookte aardappels eten... Ik wil zelf ook wel eens wat anders.



Haalbare doelen: laat je hond eten in mini-porties

Zet 's ochtends een mini-maaltijd klaar in de bak van je hond. Dit mag gewoon een tiende zijn van wat hij normaal krijgt en dus het voer waarbij de kans dat hij eet het grootste is.

Je zet de bak neer voor je hond en je wacht 10 minuten. Heeft hij niet gegeten, dan neem je het bakje weg. Die bak zet je 's avonds nog een keer neer. Je wacht weer 10 minuten. Is het op? Dan ga je met je hond datgene doen wat je hond echt het aller-aller-allerleukste vindt. Spelen met de bal, stoeien, masseren, borstelen... Oh ja, uiteraard geef je je hond geen tussendoortjes in deze periode!


Niet opgeven (leer je hond beter eten)

De volgende ochtend zet je weer zo'n mini-maaltijd neer. Je wacht weer 10 minuten. Op? Jaaaa... dan gaan jullie weer de favoriete activiteit van je hond doen. Niet op? Haal het voer dan weg en zet het 's avonds weer neer. En geen tussendoortjes. Echt niet.

Eet je hond 's avonds weer zijn bakje leeg, ga dan weer zijn favoriete bezigheid met hem doen. Met een aantal dagen zul je zien dat je hond beter gaat eten. Misschien eet hij 's ochtends nog niks, maar 's avonds schrokt hij de hele maaltijd binnen 3 seconden naar binnen.

Dan kun je kijken wat er gebeurt als je die maaltijd iets groter gaat maken. Sommige honden vinden 's ochtends eten gewoon niet fijn.



Wat gebeurt er hier? (spelen of leuke dingen doen na de maaltijd van je hond)

Wat hier gebeurt, is dat de waarde van de favoriete bezigheid die je met je hond gaat doen nadat hij heeft gegeten, omgezet wordt in het eten. Eten wordt een voorspeller van een balspel (of massagekwartier, of wat je hond dan ook het meest fantastische tijdverdrijf vindt).

Jij moet hierin wel consequent zijn, dus als je hond het liefste buiten speelt met de bal, doe je dat ook als het regent.

Samengevat doe je dit om je hond beter te laten eten:

1. Start met twee hele kleine maaltijden per dag

2. Je hond geen tussendoortjes geven

3 Na het eten leuke dingen doen

4. Smakelijk voer kiezen (eerst wat je hond het lekkerst vindt)

5. wanneer je hond beter gaat eten, 1 maaltijd iets groter gaan maken

6. Langzaam de hoeveelheid voer opbouwen

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming