Je oudere hond verzorgen
Wanneer je hond de seniorenleeftijd bereikt, heeft hij vaak wat extra aandacht nodig. Door rekening te houden met zijn leeftijd blijft je senior langer fit, gelukkig en gezond!
Met deze tips kun jij langer genieten van je hond, en zal je hond zich ook beter voelen. Een win-win situatie dus!
Wat gebeurt er wanneer je hond ouder wordt?
Je hond wordt een zogenaamde senior hond vanaf ongeveer 7-8 jaar. Net als bij mensen vinden er wat veranderingen plaats met het ouder worden.
Het zicht en gehoor kunnen minder worden, en de spiermassa neemt af. Je senior heeft misschien wat vaker de drang om te plassen, en honden kunnen ook dementeren of last krijgen van GVS (Geriatrisch Vestibulair Syndroom).
Wat heeft je oudere hond nodig?
Je hond heeft vooral geduld, begrip en liefde nodig! En daarnaast wordt een aantal dingen belangrijker naarmate je hond ouder wordt, zoals pijnbestrijding, rust en wat extra verzorging.
Oudere honden worden vaak weggedaan, ze worden naar het asiel gebracht omdat ze niet meer leuk, speels en fit zijn. Het afdanken van oudere honden vind ik eigenlijk het allerergste wat je kunt doen. Je hond heeft jaren bij je geleefd, deel uitgemaakt van je leven, en als het even tegenzit, moet hij ruimte maken voor een nieuwe hond.
Voeding voor je oudere hond
Oudere honden worden soms vanzelf ook minder actief, waardoor ze met dezelfde voeding als vroeger wat dikker worden. Ook kan de werking van de darmen wat vertraging oplopen.
Een oudere hond kan dus baat hebben bij wat minder calorierijke voeding met extra vezels. Ook is het vaak goed om oudere honden voeding te geven die helpt om hun gewrichten soepel te houden, zoals vette vis.
Supplementen
Oudere honden kunnen ook echt baat hebben bij supplementen die zorgen voor soepele gewrichten. Glucosamine, MSM, groenlipmossel, visolie en chondroitine helpen om de gewrichtsvloeistof te verbeteren en ze werken ook ontstekingsremmend. Minder last van artrose dus!
Ook kan het verstandig zijn om je oudje supplementen te geven voor een betere darmflora en om ontlasten makkelijker te maken. Denk hierbij aan psylliumvezels en probiotica.
Slaapplaats
Omdat oudere honden vaak wat stijver worden en vaak last hebben van artrose en moeilijker warm kunnen blijven, is een goede slaapplaats heel belangrijk. Een wat dikker kussen is prettiger voor de oudere gewrichten.
Soms kan opstaan een beetje moeizamer worden, en dan kan een verhoogde ligplaats zoals een stretcher met een dik vetbed er op fijner zijn voor je senior. Een orthopedisch traagschuimkussen op een tochtvrije plek is meestal ideaal.
Kou en warmte
Oudere honden kunnen dus net als puppy's minder goed hun lichaamstemperatuur reguleren. Zorg dus bij hitte voor een koelmat of koelbandana en zorg altijd voor schaduw en vers drinkwater.
Wanneer het koud wordt, let er dan op dat je hond niet in de tocht ligt en geef hem eventueel een warme hondenjas buiten. Een vetbed op hun kussen geeft warmte, maar ademt ook en laat eventuele vochtlekkages door zodat het oppervlak altijd droog en warm aanvoelt.
Kijk wel altijd naar je hond. Een oudere Pyrenese berghond met een enorme vacht heeft natuurlijk minder last van de kou dan een windhond op leeftijd.
Trainen met mijn oudere hond, waarom zou ik dat doen?
Nou, waarom zou je dat niet doen? Juist de oudere honden waarderen de een-op-een aandacht en samen met jou bezig zijn echt enorm. Daarnaast zorgt trainen ervoor dat je senior zijn hersenen blijft gebruiken.
Als je met je hond bezig bent, maakt zijn lichaam allerlei gelukshormonen aan door het bewegen en door contact met jou. Dat werkt ook als natuurlijke pijnstilling! Natuurlijk is het bij senioren extra belangrijk dat de training iets is wat je hond leuk vindt, en dat je beloningsgericht traint, zonder druk!
Overgewicht
Sommige honden worden dikker als ze ouder worden. Ouderdom is geen excuus voor overgewicht, en voor oudere honden is overgewicht nog gevaarlijker dan voor jongere honden.
Overgewicht verhoogt het risico op nierfalen, gewrichtspijn en hartproblemen, en deze risico's kan je oude hond er niet bij hebben. Zorg er dus voor dat je senior altijd mooi slank mag blijven! Minder eten en meer bewegen, op een gepaste manier.
Bij bepaalde ziektes zoals cushing en schildklierproblemen wordt een hond ook erg dik, dus check altijd eerst bij de dierenarts of je hond niet dik wordt vanwege een ziekte, voordat je een dieet gaat proberen. Ook bepaalde medicatie kan als bijwerking hebben dat je hond wat opgeblazen lijkt.
Beweging
Nee, je senior hoeft niet meer een halve marathon op topsnelheid te doen! Het is wel beter dat hij in beweging blijft in plaats van alleen in een mand voor de kachel te liggen snurken. Rust roest, en dat is bij honden niet anders.
Wandelen, zwemmen, aangepaste body awareness oefeningen en rustig joggen zijn prima geschikte bewegingsvormen voor een oudere hond. Maar... denk ook aan de kwaliteit van leven.
Is je senior helemaal verzot op achter een frisbee aan rennen, neem dat dan niet helemaal van hem af. Doe dat dan op kortere afstand, en op een zachte, niet gladde ondergrond.
Mijn hond wordt doof of blind
Bij oudere honden zien we vaak ook dat de zintuigen minder worden. De neus blijft meestal helemaal prima, dus speuren en zoekspelletjes kun je vaak blijven doen tot een hele hoge leeftijd.
Als je hond doof wordt, is het verstandig om je hond gebarentaal aan te leren en je hond buiten aan een lange lijn te hebben. Dit natuurlijk omdat hij je niet kan horen wanneer je roept.
Met blinde honden kun je het beste de omgeving zo min mogelijk veranderen, zodat hij thuis precies weet waar zijn mand staat en niet tegen meubels botst. Let ook op dat je hond sneller kan schrikken van bijvoorbeeld een aanraking, omdat hij je niet ziet of hoort aan komen!
Zindelijkheid
Tja, helaas... vaak zie je bij honden die ouder worden dat ze vaker moeten plassen. Bij reuen kan dit te maken hebben met een vergrootte prostaat, en sowieso worden de spieren ook bij de urinewegen minder sterk. Vaker uitlaten dus, net als met een puppy.
Mocht er dan een ongelukje gebeuren, niet mopperen, maar dweilen. Soms gaat een oude hond echt lekken, dus de urine komt eruit zonder dat de hond dat merkt. Een hondenluier kan dan een optie zijn, en onderleggers op de slaapplaats.
Dementie
Honden kunnen ook dement worden. En dat is best wel erg vervelend. Dan zie je soms een verstoord dag- en nachtritme, je hond lijkt opeens helemaal de weg kwijt te zijn in huis, of je hond herkent je niet meer. Dit kan natuurlijk ook gevaarlijk zijn voor je hond zelf en zijn omgeving.
Soms zie je bij dementerende honden dat ze in een hoek gaan staan blaffen, of opeens weer gaan slopen zoals puppy's. Het is niet makkelijk voor de eigenaren en ook niet voor de hond zelf om om te gaan met dementie. Goed contact met de dierenarts en/of gedragstherapeut kan je helpen om te beslissen wanneer de kwaliteit van leven en de veiligheid niet meer te waarborgen zijn.
Met je oudere hond op stap
Gingen jullie er altijd samen op uit, jij op de fiets en je hond lekker er naast rennen? Dat kan niet meer als je hond fysiek achteruit gaat, maar je kunt alsnog een fietskar aanschaffen.
Voor sommige oudjes is met de auto naar een nieuwe plek rijden, daar een kwartiertje snuffelen en weer naar huis, een geweldig uitje. Misschien houdt jouw senior van een picknick, of een kwartiertje naar het strand pootje baden. Of samen een terrasje pakken!
Verwenmomentjes
Plan regelmatig een echt verwenmomentje voor je senior! Dat kan een uitstapje zijn, of een wellness-momentje thuis met een massage of warm bad (als je hond dat fijn vindt).
Je kunt je senior verwennen met leuke puzzels en spelletjes zoals balletje balletje. Geef je oudje regelmatig een lekkere kluif, zoals een konijnenoor of lamsoor of een gedroogd visje.
Laat je senior met uitgaan de richting en het tempo bepalen (zolang het uiteraard veilig kan!). Geniet samen, zolang het nog kan! Laat je oudere hond merken dat jij nog net zoveel van hem houdt als toen hij in de bloei van zijn leven was (en misschien zelfs nog iets meer...).
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming