Renbaan; najagen mag!
27 september 2024 
3 min. leestijd

Renbaan; najagen mag!

Rennen op een renbaan – niet alleen voor windhonden!

Denk je dat rennen op een renbaan alleen is weggelegd voor windhonden? Think again! Bij veel renverenigingen zijn er speciale dagen waarop ook andere rassen mogen meedoen aan de trainingen. Ik ga zelf regelmatig met mijn herdershonden een rondje rennen op de baan, en ze vinden het geweldig!


Coursing en het ovaal

Op de renbaan zijn er twee verschillende disciplines: coursing en de lange baan, oftewel het ovaal. Bij de lange baan rennen honden op een ovaal, waarbij de lengte van de ronde tussen de 300 en 450 meter ligt. Hier is de snelste hond de winnaar, simpel zat! Bij coursing ligt het anders. Daar wordt de prestatie beoordeeld op basis van conditie, snelheid en intelligentie. De "haas" beweegt in onverwachte bochten over een ruiger terrein, waardoor de uitdaging groter is.

Waar jagen de honden op de renbaan op?

Geen zorgen, op de renbaan jagen de honden natuurlijk niet achter een echte haas aan. De "haas" (ook wel lure genoemd) is een bundel plastic slierten die via een touw over de baan wordt getrokken. Er worden dus geen dieren ingezet om op gejaagd te worden.


Leer je je hond niet te jagen door te coursen?

Een veelgestelde vraag: stimuleer je het jachtinstinct niet door je hond achter een lure aan te laten rennen? Het antwoord is nee. Honden die gek zijn op coursing hebben vaak al een sterk jachtinstinct. Door hen op de baan te laten rennen, geef je die jachtdrift juist een veilige uitlaatklep. Natuurlijk betekent dit niet dat je hond nooit achter een echte haas aan zou gaan, maar dat zou hij ook doen als hij nooit op de baan had gerend.

Is rennen op de renbaan veilig?

Zoals bij elke hondensport bestaat er natuurlijk een risico op blessures. Tijdens coursing rent je hond op hoge snelheid en maakt hij scherpe bochten, wat voor blessures kan zorgen. Daarom is het belangrijk dat je hond in goede conditie is en op een gezond gewicht. Een fitte hond loopt veel minder kans op blessures.


Veiligheid op de renbaan

Een veilige ondergrond is cruciaal. Bij coursing rennen honden vaak over langer gras, terwijl het ovaal meestal een gladde grasbaan heeft. De baan zelf loopt schuin, zodat de honden maximale grip hebben tijdens hun sprint. Aan het einde van de ovaal ligt een zandbak met fijn zand, zodat de honden veilig en zacht kunnen stoppen.

Voor en na het rennen: warming-up en cooling-down

Een goede warming-up is essentieel! Een kwartiertje wandelen is perfect, waarbij je begint met rustig wandelen en eindigt met een korte sprint. Na het rennen is een cooling-down minstens zo belangrijk. Laat je hond minimaal 15 minuten uitlopen, en zorg natuurlijk voor voldoende water na de inspanning. Als je van plan bent om je hond twee keer op een dag te laten rennen, geef hem dan voldoende hersteltijd tussen de rondes. Twee rondes kort na elkaar kan de kans op blessures vergroten.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen