Spelen met je hond

Leuk, met je hond spelen! Hoe vaak speel jij met je hond, en wat voor spel doe je met je maatje? Misschien heb je een pup, en speel je er elke dag wel mee. 

En misschien heb je een wat oudere hond, en speel je er juist niet meer mee. Dat is best wel jammer! Want spel is echt een van de belangrijkste dingen die je kunt doen met je hond. In deze blog lees je alles over spelen met je hond. 


Waarom zou ik spelen met mijn hond? 

Dat had ik natuurlijk al een beetje verklapt... omdat dat één van de belangrijkste dingen is die je met je hond kunt doen. Maar misschien weet je nog niet waarom het zo belangrijk is! 

Samen spelen verbetert je relatie met je hond. Jij, als baas, wordt veel meer waard voor je hond, omdat je naast eten, drinken en beweging ook nog eens zorgt voor een superbelangrijke sociale behoefte, het spel. 

Omdat je spel ook kunt gebruiken als beloning, kun je door te spelen ook de gehoorzaamheid van je hond 'updaten'. En... het wel of niet kunnen spelen in een bepaalde situatie is een hele goede spanningsmeter!



Hoe kan ik spelen met mijn hond?

De allerbelangrijkste maatstaf van spel is, dat jullie het allebei leuk vinden. Als je hond het liefst ruige trekspellen doet, maar jij hebt bijvoorbeeld erg veel last van je spieren en gewrichten, kan dat een punt zijn waar je creatief moet denken. 

Wil jij juist stoeien en worstelen, maar is je hond erg terughoudend en voorzichtig? Ook dan moet je kijken naar hoe jullie speelstijlen dichter bij elkaar kunnen komen. En... ook belangrijk: je moet wel ECHT meedoen. Met emotie. Net als bij spelen met kinderen. Wees oprecht speels, vrolijk, durf een beetje gek te doen. 


Hoe vaak is goed om te spelen met mijn hond?

Ik vind dat je eigenlijk echt elke dag met je hond zou moeten spelen en met een puppy echt een aantal spelmomenten per dag zou mogen doen. En nee, je hoeft niet elke dag urenlang met je hond te gaan ravotten en trekspelletjes te doen of balletjes te gooien. 

Gewoon een bewust spelmoment, elke dag. En elke dag hetzelfde spel is ook maar saai en voorspelbaar. Is je hond gek van bal gooien? Doe dan ook eens bal zoeken. Of voedselcircuit gooien. 



Waarmee kan ik het beste spelen? 

Spelen kun je met alles en met niks. Wij mensen staren ons vaak blind op flostouwtjes en balletjes als het op spelen aankomt. Als je speelgoed uitzoekt, bedenk dan hoe dat in de bek van je hond voelt. 

De meeste honden houden van zachtere stoffen, zoals fleece, pluche en zacht rubber of foam. Het nadeel daarvan is dat het natuurlijk sneller stuk gaat dan hard speelgoed. Met speelgoed geldt ook dat het formaat er echt wel toe doet. Speeltjes die lang zijn, zorgen ervoor dat je vingers veilig blijven, en dat je hond niet uit beleefdheid het speeltje niet vastpakt omdat jij het vast hebt. 


Spelregels 

Vroeger was er één onvoorwaardelijke spelregel: JIJ MOET ALTIJD WINNEN! Nou, dat klinkt leuk, speels en gezellig.... niet echt hè?! Vroeger dachten we dat als jij je hond liet winnen bij een trekspel, je hond dan zou denken dat jij zwak bent en je hond de baas zou worden over jou. 

Dit is een beetje onzin, en dat zie je ook bij honden onderling. Daar laat de sterkere hond ook vaak de zwakkere hond winnen, puur om het leuk te houden en om ervoor te zorgen dat hij zijn speelmaatje niet kwijtraakt, omdat hij altijd maar verliest. 



Spelen met je puppy

Zoals ik al zei, met een puppy spelen is iets dat eigenlijk meerdere keren per dag zou moeten. En dan het liefst verschillende spelletjes. Rennen, stoeien, een zoekspel, samen met een speeltje spelen, een speeltje weggooien... zo leert je pup ook dat JIJ het allerleukste op de wereld bent.

Spelen is een behoefte die zich opstapelt. Als je dus niet vaak genoeg een spelmoment aan je pup geeft, stapelt het 'speltekort' zich op en zal je hond een soort van 'spelexplosie' krijgen. En dat gaat vaak gepaard met ongecontroleerd spelen, happen, blaffen....


Je hond wil niet spelen


Ja... maar mijn hond wil niet spelen. Mijn hond houdt niet van spelen. Mijn hond weet niet hoe hij moet spelen. Mijn hond doet niks met speelgoed. Mijn hond heeft nooit geleerd om te spelen.

Dat kan... maar wat je hond nog niet kan, kan hij wel leren! Misschien speelt hij wel met een andere hond? Kijk dan maar eens naar wat zijn spelvoorkeur is. Houdt hij van achter elkaar aan rennen? Dat kan jij ook! 

Of vindt hij samen gaten graven erg grappig? Kan jij ook! Misschien ligt hij op zijn rug en de andere hond ook, terwijl ze met open bek gekke geluidjes maken? Probeer dat maar na te doen. 



Je hond wil alleen met andere honden spelen

Ja... en dit is dus één van de redenen waarom spelen met jou zo belangrijk is. Wat als je hond inderdaad al zijn sociale spelbehoeften moet invullen met andere honden? Die andere honden worden dan stukken leuker en belangrijker dan jij. 

Dit is vaak een probleem wanneer je hond anders wel komt wanneer je hem roept, maar niet als hij andere honden ziet. Want... daar is het spel, en niet bij jou. 


Spelregels met je hond

Zijn er dan ook spelregels? Jazeker, maar niet dat 'jij altijd moet winnen'. Een regel vertelde ik eigenlijk al: het moet leuk zijn voor jullie allebei! Geen van jullie beiden mag de ander pijn doen of angst aanjagen.

Wat vroeger ook altijd werd genoemd als regel, was dat jij altijd bepaalt wanneer jullie spelen, en als je hond komt vragen om spel met een flosje in zijn bek, mag je niet meedoen. 

Ik heb goed nieuws... dat mag wel! Als jij daar op dat moment tijd voor hebt en zin in hebt. Je mag dus ook nee zeggen, maar als je altijd nee zegt... hoe leuk ben je dan nog? 



Wat als mijn hond niet leuk kan spelen? 

Als je met je hond gaat spelen en hij wordt echt vervelend en hapt in je handen... stop dan direct het spel. Loop weg, echt weg. Als je dit vanaf puppy consequent doet, snapt je hond dat te hardhandig spelen niet ok is.

Heeft je hond bezitsagressie met speelgoed (dat komt vaak omdat baasjes van alles zomaar afpakken van hun hond), zorg dan dat je bijvoorbeeld 5 speeltjes op ruime afstand van elkaar hebt liggen, je hond pakt er een, je gooit nummer 2, je hond pakt nummer 2, je gooit nummer 3. En niet speeltjes afpakken! 


Onze TOP 10 van speelgoed!

Deze is in willekeurige volgorde, want niet elke hond houdt van hetzelfde speelgoed en soms kan een oude fluffy sok met een bolletje kussenvulling erin nog leuker zijn voor je hond. Of een lege fles, een oude pannenlap, een sleutelhanger... 

Wees creatief, durf te experimenteren (zolang het natuurlijk veilig blijft voor je hond, dus geen glas of hard plastic!) 

1.  Tugg-En-Nuff speeltjes met bont en bungee-koord

2. Flirt Pole (deze kun je ook zelf maken, bijvoorbeeld van een oude longeerzweep en flapperende stukken fleece of pluche) 

3. West Paws speelgoed (te gebruiken met en zonder voer) 

4. KONG speelgoed (ook te gebruiken met of zonder voer) 

5. Zelfgemaakte hondenpuzzels (in de LOCA club hebben we superveel tips en inspiratie!) 

6. Zelfgeknoopte lange fleecevlechten 

7. Snuffelmatten en snuffelkleedjes (ook makkelijk en leuk om zelf te maken!) 

8. Chuckit speelgoed (een goed alternatief voor tennisballen!) 

9. Pullers (trekspel, gooispel, zoekspel... en ook nog drijven!) 

10. Voerdummy (hiermee speel je echt alleen samen, deze laat je niet achter bij je hond) 




Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming