Welke hond past bij mij?

Welke hond past bij mij? Het is best heel lastig om de juiste keuze te maken.

Onderstaande punten zijn dingen om mee te nemen in je zoektocht naar de hond die bij jou past.

  • Is het een goed idee om een hond te nemen?
  • Wat kan je je hond bieden qua verzorging, beweging en training?
  • Wat wil je doen met je hond?
  • Welke karaktertrekken vind je belangrijk?
  • Past een grote of past juist een wat kleinere hond bij je?
  • Ga je voor een puppy, een jonge hond, een volwassen hond. Of wil je misschien een senior?
  • Wil je een rashond of een kruising?
  • Wil je een reu of een teef?

Je weet het nu echt zeker. Jullie gaan een hond aanschaffen! Maar… welke hond willen jullie dan? En past de hond die jullie leuk vinden wel bij jou? Jij wilt een hond die vooral lief en makkelijk is. Je partner wil vooral iets wat stoer en sportief is. Je dochter weet zeker dat zij een chihuahua in huis gaat krijgen. En je zoon wil een husky… de keuze voor een hond die bij jullie past wordt steeds moeilijker.
Hoe ga je hier nu uitkomen? Maakt het zoveel uit welke hond je gaat kiezen? Als je er lief voor bent dan komt het toch wel goed?

Welke hond past nou bij jou?

Een snelle en sportieve hond…?

Ik wil een Ferrari! ¨Hallo, ik ben Marcus. Ik ben 48 jaar, vader van 4 kinderen en als hobby gaan we vaak kamperen en survivallen. Ook gaan dan onze 2 labradors mee.
We hadden een leuke Jeep maar die kwam niet meer door de APK na alle zware offroad-avonturen. Tijd voor een nieuwe auto dus!

We dachten om nu toch te gaan voor een Ferrari. Ik vind de vorm heel mooi en mijn vrouw houdt van het testarossa-rood.
Dus hebben we gekeken of we er genoeg geld voor hebben. Helaas valt dat nog een beetje tegen. Een tweedehandsje zou misschien kunnen. Of eentje met beschadigingen. Er hoeven niet zo nodig papieren bij. Als hij maar rijdt!
Hebben wij dat? Want volgende week willen we graag met het hele gezin in de nieuwe auto een trip maken naar de oerbossen in Polen!”

Of juist een lekkere grote luie lobbes?

Ik wil een Mercedes Vito! “Ja hallo. U spreekt met Betsie. Mijn auto is aan vervanging toe. Het is een Ford Ka en is wel heel handig. Ik gebruik de auto om bij mijn zoon en zijn gezin op bezoek te gaan. Ze wonen aan de andere kant van de stad weet je. Met de bus duurt het bijna een uur voordat ik er ben. Met mijn autootje doe ik er maar 10 minuten over. Nou ja… ik doe er eigenlijk ook nog 10 minuten over om een parkeerplaats te vinden bij mijn zoon. Zo druk is het daar. Verder doe ik met de auto 1 keer per week de boodschappen. Dan neem ik de zware boodschappen mee.
Of ik weer een Ford Ka wil? Nou ja ik zat wel een beetje in dezelfde richting te denken. Zo’n Mercedes Vito lijkt mij wel wat. Zo groot? Ja, hij is wel wat groter. Maar dat is een kwestie van wennen toch? Heb je ze ook in het groen? Want dat vind ik heel mooi. Mijn Ka heeft nu ook die kleur!”


Wat heeft dit nou te maken met de keuze van een hond? 

Hè, ik dacht dat ik een hondenblog aan het lezen was???
Ja dat is waar ook! Zullen we nu dan even de mening van een puppykoper gaan bekijken?

“Hallo, u spreekt met Marjan. Ik bel u omdat ik van mijn kapster hoorde dat jullie een nest met puppy’s hebben.
Mechelse herders toch? Ik vind het knap dat ze zo goed kunnen luisteren. Ik zag laatst nog een Mechelaar met zijn baas in het park en de hond rende niet weg. Hij bleef ook liggen als de baas dat zei. Zo knap!
Wij hadden een Lassie-hond vroeger, maar die was zo druk en die luisterde niet. Die hebben we toen moeten herplaatsen want het ging gewoon echt niet. Het is niet te doen als je hond niet luistert.”

Waarom nou een Mechelse herder?

Nou omdat we het echt hele mooie honden vinden. En wat ik al zei; ze luisteren zo goed.
Wat vroeg je? Oh, wat we van plan zijn om te gaan doen met de hond? Ja wij wandelen vaak!
Cursus? Nou nee dat zijn we niet van plan. Dat is toch niet nodig? U vindt dit wel nodig? Ja zeg. We kunnen toch wel zelf een hond opvoeden? We hebben ook 3 kinderen dus we weten echt wel alles van opvoeding.
Wat  zeg je… alleen voor mensen die met zo’n hond sporten? Moet je eens luisteren. Wij zijn echt heel goed voor een dier. Die zal bij ons echt wel goed verzorgd worden.
Wat kost de puppy dan? Hoe bedoel je, wij krijgen geen puppy? Ik hoef hem ook niet te krijgen. Ik wil er best wel voor betalen! Nee? Jullie willen de puppy’s toch verkopen?”

Nee, dit is niet verzonnen!

Ja de eerste 2 stukken met auto’s kopen zijn verzonnen.
Als iemand een auto aanschaft, wordt er heel zorgvuldig gekeken waar je de auto voor gaat gebruiken. Rij je vooral in stad. Hoe is je gezinssamenstelling. Wat is belangrijk qua bagageruimte.
Betsie zou het beste weer een kleine personenauto kunnen kopen terwijl voor Marcus een hele ruime gezinsauto met 4WD de beste keuze zal zijn.
Is een Ferrari of Mercedes Vito dan een slechte auto? Wat mankeert er aan?
Niets. Het zijn prima auto’s alleen niet voor deze 2 kopers. In een Ferrari zet je niet 2 volwassenen met 4 kinderen en 2 labradors. Met een Vito parkeer je niet even makkelijk bij de supermarkt.

Maar als iemand een hond gaat aanschaffen, beperkt het nadenken zich vaak tot plaatjes kijken in een hondenboek.
Het kan dan heel erg misgaan omdat het karakter van je hond niet bij jouw levensstijl past.



Moet iedereen dan een hond nemen?

Zeker meer dan de helft van alle gedragsproblemen zouden voorkomen kunnen worden als de kopers eerst zouden nadenken welke hond het beste in hun situatie past.
Is het wel een goed idee om een hond te nemen? Je werkt 40 uur per week en wilt daarnaast nog uitgaan. Ook wil je tijd besteden aan je relatie en je kinderen en je hebt andere hobby’s. Vraag jezelf af wat jij kan geven aan een hond? Wat kan een hond toevoegen aan jouw gezin?

Verkeerde hond gekozen?


Hond ter herplaatsing…

Er worden heel veel honden aangeboden ter herplaatsing. De reden?
Een scheiding of een kind krijgen en wisselen van baan zijn soms een reden om de hond te herplaatsen.

Maar veel vaker is het iets anders;

  • Er gaat zo veel tijd zitten in de verzorging!
  • Je hond kan niet met katten opschieten en ja de katten waren er nu eenmaal eerst.
  • Hij is enorm aan het bewaken en bijt mijn visite. En ja bij ons moet iedereen gewoon binnen kunnen komen…
  • Je hond is heel erg druk en blaft de hele dag door terwijl hij een hele mooie grote buitenkennel heeft.
  • Je hond kan niet los in het bos omdat hij direct achter het wild aangaat.
  • Wat onhandig….. Je hond is zo groot. Hij past niet eens in de auto. Ook is hij zo lomp dat alles van de tafel wordt geveegd.
  • Mijn hond verhaart echt zo veel.  Ik moet elke dag 2 x stofzuigen. Er komt geen einde aan.
  • Je hond wil niets te maken hebben met andere honden.


Hoe zou je dan wel een hond moeten kiezen?

Wat wil je doen met je hond?

Even in grote lijnen. Wil je sporten of ben je op zoek naar een makkelijke gezinshond. Wil je een bewaker voor het erf. Misschien moet de hond goed alleen kunnen zijn.
Vind je het belangrijk dat je hond makkelijk is met andere honden of gaat je voorkeur uit naar een kindervriend.
Hou je van rustige honden of juist van honden die bruisen van energie.
Heb je andere huisdieren waar je hond mee om moet kunnen gaan?
Maak een lijstje met de eigenschappen die jouw hond moet hebben.

Hoeveel verzorging en beweging kan jij je hond geven?

Daarna ga je nadenken over de verzorging. Je hebt honden die wekelijks veel onderhoud nodig hebben. Denk hierbij aan de vacht, ogen en oren.
Beweging valt ook onder verzorging. Wil je tien kilometer per dag rennen met je hond of is 4 x een blokje om ook genoeg?
Wil je met je hond gaan trainen en wil je nieuwe oefeningen blijven leren?

Een grote of kleine hond, wat maakt dat uit?

Denk ook aan praktische zaken. Een grote hond is soms onhandig als je veel gebruik maakt van het openbaar vervoer. Een hele grote hond past niet altijd makkelijk in een kleine auto.
Past een bench voor een grote hond in je huis? Ook als je niet van plan bent om een bench te gebruiken. Stel dat je hond een operatie moet ondergaan met daarna verplichte bench-rust?

Hoeveel kost je hond?

De aanschafprijs van een hond uit het asiel is natuurlijk anders dan die van een puppy met een stamboom. Maar als een hond duurder is, geeft dat niet altijd de garantie dat het beter is.
Bijvoorbeeld een jonge kruising staby x kooiker uit het asiel kost 200 euro. En een kruising staby van Marktplaats kost 1500 euro. Wat is het verschil? Bij een asiel is je hond medisch gekeurd. Ook is hij geënt. En als het niet gaat, kan je hem terug brengen. Bij de meeste marktplaats-hondjes is dat maar afwachten. Soms is een kruising staby-pup dan ook helemaal geen staby maar groeit hij op tot een kruising zwart-witte shetland-pony met alles behalve het zachtaardige karakter van een staby. Kijk dus kritisch naar wat je koopt!

Hoeveel kost het onderhoud van je hond?

Niet helemaal onbelangrijk is ook het financiële plaatje. Een Newfoundlander eet nu eenmaal 10 x zo veel als een shihtzu. Dierenartskosten zoals bijvoorbeeld narcose en castratie zijn veel goedkoper met een kleine hond. Groter = duurder in dit geval.
Kussens, halsbanden, riemen en speelgoed ook daar geldt groter is duurder!

Wat verwacht je van je hond?

Is het voor jou belangrijk dat je kan sporten of werken met je hond, focus dan op rassen zoals herders, veedrijvers, jachthonden en terriërs.
Wil je vooral een makkelijke hond waar je niet te veel mee hoeft te doen, dan is een hond uit de groep gezelschapshonden een betere keuze.
Wil je een hond die graag veel wandelt, dan kijk je weer meer richting de herders en jachthonden.
Vind je omgang met andere honden heel belangrijk, kies dan een van de rassen die van oorsprong een meutehond zijn.

Waar is je hond oorspronkelijk voor gebruikt?

Verdiep je in waar het ras oorspronkelijk voor is gemaakt. Een jachthond is gemaakt om te jagen. Dat je beagle graag op konijnenjacht gaat, moet dan geen verrassing zijn.
Een herder die achter alle bewegende objecten zoals fietsers en auto’s aan gaat, is ook niet raar.
Een rottweiler die het huis bewaakt en een labrador die altijd het water in wilt, zijn geen verrassing.


Realistische verwachtingen

Als je heel realistisch bekijkt wat je kan verwachten van een hond voorkom je heel wat teleurstellingen.
Dit kan je natuurlijk wel bijsturen. Je kan met een beagle gaan speuren waardoor je het jagen samen doet. Met je herder kan je veel trainen zodat hij achter een bal aan gaat in plaats van achter een fietser.
Maar je kan niet van een labrador met voorliefde voor mensen en water een extreme waakhond maken die altijd schone en droge pootjes heeft die jouw mooie tapijt te sparen.

Hoe kies je dan de juiste hond?

Van een goede keuze heb je 15 jaar lang plezier. Van de verkeerde keuze heb je meer verdriet dan plezier!


Teef of reu, pup of oudere hond…

Als je dan in grote lijnen hebt uitgezocht welk soort hond bij je past dan is het moment gekomen dat je kan denken aan de details. Dan ga je kijken naar het uiterlijk . Wil je een teef of een reu?  Ga je voor een pup of voor een oudere hond. 

Op een wachtlijst voor een puppy

Als je dan zo ver bent dat je een keuze hebt kunnen maken voor het type hond, het ras, en de fokker, dan begint het wachten. Bij de meeste fokkers zijn puppy’s niet op voorraad.
Soms is er ook een dusdanige wachtlijst dat de komende 2 nesten al zijn verkocht of gereserveerd. Misschien moet je meer dan een jaar wachten!
Wil je echt niet wachten? Vraag dan bij de fokker of hij andere fokkers kent die met dezelfde foklijnen bezig zijn. Misschien is daar sneller een puppy te krijgen.


Toch een wat oudere hond in huis nemen?

Overweeg je een herplaatser? Kijk dan in het asiel of daar de lieverd is die aan je wensen voldoet.
90% van de honden die in het asiel belanden, zijn jonge honden, Zij hebben de oh zo schattige puppy-periode achter zich gelaten en komen in de pubertijd.
Dat dit is geen verrassing want dat gebeurt bij alle honden en mensen. En ja puberhonden kunnen echt enorm irritant zijn. Dat ga ik niet ontkennen.

Voor welk soort hond heb jij zelf gekozen? Pup/volwassen? Rashond/type hond en is het de perfecte match? Laat het ons in de reacties weten.

Informatie vinden over verschillende soorten honden

Wil je een rashond?

Ga eens kijken bij tentoonstellingen. Op houdenvanhonden.nl. kun je rasbeschrijvingen, veel nuttige info en de rasverenigingen vinden.
Hier staan alle erkende rassen op! Bij de rasvereniging kun je vragen wanneer er een activiteit is met het ras van je keuze. Zo wordt er voorbeeld vaak een clubmatch georganiseerd. Ook zijn er “jonge honden dagen”, nestendagen , wandelingen en doe-dagen, en ga kijken.
Praat met eigenaren van verschillende honden over wat zij leuk vinden aan hun hond en vraag ook eens naar de nadelen. Ook is het een aanrader om contact op te nemen met verschillende fokkers . Wees niet verrast als een fokker begint over minpunten in het ras. Dat is een teken van eerlijkheid. Het doel van een fokker is niet alle puppy’s zo snel mogelijk te verkopen. Het doel van een goede fokker is zijn pup te verkopen aan de baas die het best past bij de pup.

Vraag hulp en advies bij het kopen of adopteren van je hond.

Als ik een auto wil kopen, dan vraag ik mijn partner om hulp. Hij is automonteur en hij heeft verstand van auto’s. Bij de aanschaf van een hond kan je ook hulp vragen bij de keuze van een ras, bij het kijken naar puppy’s, en bij de keuze van een geschikte puppy uit het nest.

Krijg jij binnenkort een puppy of heb jij net een puppy in huis gekregen? Volg bij ons de puppycursus PUPPYPOWER (klik hier) en je weet zeker dat je je pup op de juiste manier aan alles laat wennen en op de juiste manier alles aanleert.


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming