Welke ligplaats is het beste voor mijn hond
Manden, kussens, bedden, stretchers... er zijn allerlei bedden te koop voor je hond, maar waar kies je nou voor?
Wat zijn de voor- en nadelen, en maakt het echt wat uit waar je voor kiest? In deze blog kijken we naar verschillende hondenbedden... en ook naar je eigen bed.
Kunststof manden
De voordelen van kunststof manden zijn dat ze makkelijk schoon te houden zijn en ook behoorlijk stevig zijn. Even een sopje er over en de mand is schoon! Ja, honden kunnen er aan gaan knagen en dan krijgt het mandje een rafelig randje, maar deze mand zal niet snel echt helemaal kapot gaan.
Het nadeel is dat deze manden niet het meest prachtige uiterlijk hebben, hoewel je daar wel verandering in kunt brengen door een leukere kleur te kiezen dan het traditionele saaie grijs, en door een kussen of deken met een kek kleurtje in de mand te leggen.
Houten manden
Een houten hondenmand of hondenbed is vaak erg mooi. Houten hondenmanden en bedden zijn best zwaar, en stevig, dus ook geschikt voor grotere honden zonder dat ze alle kanten op schuiven als je hond er op springt.
Sommige houten manden staan wat hoger op de poten, waardoor je hond ook minder in de tocht ligt. Er kan ook een handige opbergruimte aanwezig zijn onder het ligvlak!
Het nadeel van een houten mand is dat hout uitnodigt om er aan te kauwen. En afhankelijk van de behandeling kan een houten mand lastiger schoon te houden zijn dan kunststof. Met kiertjes loop je meer risico op vlooien!
Rieten manden
Voor gevlochten manden gelden dezelfde voordelen als voor houten hondenbedden: ze zien er erg leuk uit en vaak ligt je hond iets hoger van de grond af.
De nadelen lijken ook op die van houten manden, hoewel het bij een gevlochten mand nog makkelijker is om er stukken uit te bijten. Voor sommige honden is dit echt het favoriete kauwspeeltje!
Schoonmaken is extra moeilijk vanwege het vlechtwerk. Eens per maand schoon spuiten, ook tussen alle kiertjes, is wel belangrijk, maar verkort wel de levensduur van je mand.
Metalen manden
Metalen manden, vaak gemaakt van olievaten, hebben een industriële uitstraling. Honden vinden de ronde vorm vaak wel prettig, en natuurlijk kijk je even goed welk kussen of deken je dan in de mand legt. Het kan anders glad zijn.
Qua schoonmaken is een metalen mand net zo handig als een kunststof mandje. Ze zijn vaak iets zwaarder, dus een metalen mand blijft goed op zijn plaats staan.
Stoffen kussens
Een kussen als ligplaats kan met of zonder een mand. Vooral puppy's en oudere honden met een korte vacht houden van een extra zacht kussen. Let er wel altijd op dat je het hoesje van het kussen af kunt halen om te wassen. Niet elke hoes is even vocht- en vuilafstotend, kijk dus goed naar wat nodig is voor jouw hond.
Stoffen kussens zijn ook snel kapot als je hond besluit zijn tanden er in te zetten, en sommige honden, die erg intens graven aan hun ligplek, trekken met hun nagels het kussen snel kapot.
Lederen kussens
Leer is sterker dan stof, en ook makkelijker schoon te houden. Maar... wel duur! Kun je dus je hondenkussen voorzien van goed onderhoud, en heb je een hond die niet extreem fanatiek is met slopen, dan kan een lederen kussen een mooie optie zijn.
Een leren kussen in combinatie met een stoere metalen mand staat echt heel mooi in sommig interieur!
Orthopedisch kussen
Een orthopedisch kussen heeft een stoffen of leren hoesje, met een traagschuim, koudschuim of memory foam binnenkussen dat zich vormt naar het lichaam van je hond en zo perfecte ondersteuning geeft.
Een orthopedisch kussen is vooral belangrijk voor oudere honden en honden met gewrichtsproblemen, maar het ligt natuurlijk heerlijk voor elke hond. Jonge, oude en andere viervoeters die moeite hebben met hun warmteregulatie hebben hier ook baat bij!
Bia Bed
Een Bia Bed is een klassieker onder de hondenkussens. Bia Bed heeft een vuilafstotende, makkelijk schoon te houden kunstlederen hoes, waardoor ongedierte zich niet kan huisvesten in het kussen.
De meeste honden vinden de randen van Bia Bed heel fijn, omdat deze steun geven. Daarom heb je bij een Bia Bed niet ook nog een mand nodig. Bia Bed heeft ook een outdoor variant, waardoor je hond buiten net zo comfortabel kan liggen als binnen.
Hondenbed
Er zijn ook echte bedden te koop voor honden, zodat hun ligplaats zoveel mogelijk lijkt op die van jou. Zo'n hip bed staat natuurlijk veel leuker dan een losse matras in je kamer.
Voor kleine hondjes zijn er bedden die lijken op een wieg voor een baby. Ja, uiteraard wil het oog ook wat, maar verlies ook vooral het praktische deel niet uit het oog. Voor jouw hond is een hemelbed met gordijntjes en kussentjes en touwtjes misschien wel minder prettig dan een gewone mand met een simpel dekentje er in...
Stretcher
Stretchbedden geven mee met bewegingen van je hond. De bodem is niet strak en egaal, maar je hond heeft een beetje het gevoel van een kuiltje. En dat vinden de meeste honden fijn!
Een stretcher kun je gewoon zonder iets extra's gebruiken, maar ook in combinatie met een kussen of een deken. Een stretcher heeft nog een voordeel: ze zijn makkelijk mee te nemen omdat je ze kunt inklappen. Zo kan het eigen bed van je hond mee op reis!
Dekens en kleedjes
In een mand, op bed of op een stretcher leg je meestal een kleedje of een deken om je hond wat zachter te laten liggen. Dit is inderdaad comfortabel, maar ook hier geldt dat zachte dekens haar, vuil en parasieten verzamelen.
Regelmatig wassen is dus wel noodzakelijk, anders ruiken de dekens al snel naar 'natte hond' en dat is nogal muf! Bij het materiaal let je dus op de wasbaarheid, en kies je het liefst niet iets wat erg statisch aanvoelt. Let er ook op dat het dekentje of kleedje niet alle kanten op slipt, dus geen gladde stof op een glad oppervlak van een kunststof mand.
Het beste bed voor je puppy
Met puppy's zou ik kiezen voor een stevige, kauwbestendige mand van kunststof of metaal met een vetbed er in. Heeft je pup een ongelukje met een plasje (en dat gebeurt in bed), dan kun je dat makkelijk schoonmaken.
Een vetbed ligt zacht, en is ook handig wat warmteregulatie betreft, omdat het met kou lekker warm aanvoelt, en met warmte wel ademt. Door het stevige materiaal blijft een vetbed ook beter op zijn plek dan bijvoorbeeld een fleecedeken. Daarbij houden de meeste puppy's van stukjes fleece opeten!
De beste keuze voor een sloper
Bij potentiële slopers zou ik ook kiezen voor een kunststof mand of een metalen mand, met een dik badlaken er in. Kussens met vulling zoals schuim, vlokjes of bolletjes zijn geen goed idee, omdat je sloper dit bewust of per ongeluk kan slopen en inslikken.
Natuurlijk is je keuze ook afhankelijk van de kaakkracht van je hond. Een vlinderhond die alles wil slopen kan misschien 10 jaar doen met een dik leren hoesje om een kussen, terwijl een herder hetzelfde kussen binnen 10 seconden heeft versnipperd.
Fijn slapen voor een oudere hond
Voor een oudere hond zou ik kiezen voor een orthopedisch kussen, of een Bia Bed in de orthopedische variant. Een stretcher of een houten bed onder een orthopedisch kussen is ook fijn.
Met een oude hond moet je ook letten op de hygiëne, want oudere honden kunnen ook in hun slaap wat urine verliezen en als dat in een stoffen kussen gaat trekken, is dat niet fijn.
Het juiste hondenbed kiezen
Bij de keuze van een ligplaats moet je ook denken aan de hoogte. Een stretcher met een dik zacht kussen er op kan wel fijn liggen, maar als je hond echt moeite moet doen om erop te springen, kan het zo zijn dat hij toch kiest voor de deurmat, want dan hoeft hij niet te springen of te klimmen.
Bij puppy's, kleine honden en senioren moet je er op letten dat je hond er makkelijk op en af kan stappen, of maak een trapje. Is je hond heel schoon, of een echte smeerkees die elke wandeling wel een moddersloot of gierpoel vindt? Dat heeft ook invloed op de materiaalkeuzes.
Eén plaats of meerdere?
Moet een hond dan een vaste plaats hebben, of kunnen het er ook meerdere zijn? Dat ligt een beetje aan je woonsituatie. Ligt je hond bij jou op de slaapkamer 's nachts, maar niet op bed, dan is het wel handig dat hij een mand of kussen heeft om op te liggen. En dan is het een beetje onhandig om elke keer het kussen mee te nemen naar de woonkamer.
Misschien heb je een thuiskantoor waar je hond graag ligt, dan zou je daar ook een eigen bedje kunnen plaatsen. Ik ben er een voorstander van om in elke ruimte waar je hond vaak ligt, een plaats te hebben. Wij hebben in de woonkamer een orthopedisch kussen, en in de tuin kunststof manden met een vetbed omdat ik vooral in de zomer graag buiten zit te werken.
Eigen mand, of in jouw bed?
Wat nou als je hond het liefst bij jou in bed slaapt? Is dat wel een goed idee? Vroeger dachten we dat dit echt niet kon. Je hond kon dan namelijk gaan denken dat hij net zoveel rechten had als jij, en hij kon door op bed te slapen dominant gedrag gaan vertonen.
Nu weten we gelukkig beter! Als jij het prima vindt, en je hond is er relaxed onder, dan is er niks mis mee. Uiteraard wordt het tijd om een andere slaapplek te regelen voor je hond als je hond het bed gaat zien als zijn terrein en jij of je partner er niet meer in mogen.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming