Wintertips voor je hond

De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Straks vallen de eerste sneeuwvlokjes en is het tijd om een dikke winterjas aan te trekken. Maar hoe zit het nou met je hond? Want die heeft altijd hetzelfde jasje aan. 

Je wilt natuurlijk niet dat je hond het te koud heeft. Hoe zit het nu met het winterweer... kun je zorgeloos in de sneeuw spelen met je hond of zijn er toch dingen waar je op moet letten? 


Wanneer is het te koud voor je hond?

Op internet circuleren allerlei goedbedoelde grafieken over honden en temperaturen. Volgens sommigen is -5 al gevaarlijk voor je hond en volgens anderen kan een hond prima tot -20 buiten slapen. En geen van beide heeft eigenlijk ongelijk of gelijk. 

Stel, je hebt een Chinese naakthond van 10 jaar (of 10 weken)... dan kan -5 al behoorlijk gevaarlijk zijn. Heb je daarentegen een malamute of een husky van 5 jaar (met een gezonde vacht)... die vinden -5 een heerlijke, zomerse temperatuur. 



Waar moet je dus rekening mee houden?

  • De leeftijd van je hond
  • Het ras en daarbij behorende vachtstructuur
  • Kan je hond bewegen om zich warm te houden?
  • Heeft je hond gewrichtsproblemen zoals artrose?
  • Ondergewicht of overgewicht van je hond
  • Is je hond droog of is zijn vacht nat?
  • Heeft je hond beschutting tegen wind en regen?
  • Wat is je hond gewend (binnen/buiten/kennel/stal...) 


Wandelen in de winter

Met een gezonde hond, die geen puppy of senior is, kun je naar hartelust wandelen, ook in de winter. In Nederland zijn de winterse temperaturen namelijk niet al te extreem. 

Met puppy's moet je wel iets voorzichtiger zijn. Pups kunnen nog niet helemaal goed hun lichaamstemperatuur reguleren. De meeste pups vinden spelen in de sneeuw geweldig, waardoor ze niet zo goed merken dat ze moe worden en het koud krijgen. 

Senioren bewegen wat trager, hebben minder spiermassa en hebben daardoor meer moeite met warm blijven. Belangrijk is dat je er wel voor zorg dat je hond in beweging kan blijven!



Hebben honden een jas nodig?

Voor senioren en honden met een dunne vacht is een jas geen overbodige luxe. Daar wordt vaak een beetje lacherig over gedaan, want honden kunnen toch prima tegen de kou? 

Zoals al eerder gezegd, ja, sommige honden wel. Maar niet elke hondenvacht is gemaakt voor temperaturen onder nul. En een jas kan ook toegevoegde waarde hebben bij sport en werkhonden. 

Als je je hond na een inspanning een jas aan doet, koelen zijn spieren minder snel af. Hoe warmer de spieren blijven, hoe minder scheurtjes er ontstaan in de spieren. Zo voorkom je dus ook blessures! 


Wat zijn dan goede jassen?

Een goede jas is er uiteraard een met de juiste pasvorm en maat en materiaal dat waterafstotend is, met een isolerende voering. Een jasje dat alleen over de rug zit (en deze zie je best wel vaak...) heeft niet zoveel nut. 

Een goede jas bedekt de hele rug, tot en met de staartaanzet. Daarnaast houdt een goede jas ook de bovenbenen warm. Een stuk dat de borst bedekt, zowel voor als tussen de voorpoten, is een goede keuze. 

Sommige jassen hebben echt een kraag. En anderen zelfs een ingebouwde muts. Belachelijk? Hele dunne oren, zoals bij dwergpinchers, kunnen bevriezen, en veel sneller dan je denkt. 



Je hond in de auto in de winter

Een auto is een tochtvrije plaats, dus je hond zal het niet erg snel te koud krijgen in de auto. Een goede wollen deken of een vetbed zorgt voor een nog beter verblijf in de auto. Voor extra warmte kun je een fles (of een paar flessen) heet water, gewikkeld in een handdoek, op de plek bij je hond leggen. 

Ook een goede tip is om op de bodem van je kofferbak of autokennel piepschuim te leggen, mits je hond natuurlijk geen sloper en opvreter is. Heb je veel ruimte in je auto voor je hond, maak dan één kant warm met piepschuim en een kruikje, en leg aan de andere kant alleen een kleedje. Dan heeft je hond de keuze, want hoewel wij het heel koud vinden, vindt je hond het juist vaak heerlijk fris...


Is sneeuw eten gevaarlijk voor je hond?

Alles waar TE voor staat, is niet goed. Maar een paar hapjes uit de verse sneeuw, nee, dat is niet gevaarlijk voor een gezonde hond. Eet je hond meer dan een paar hapjes, dan kan hij daar diarree van krijgen. Als je hond al een gevoelige maag heeft, kan dit dus echt een probleem worden. 

Ga je dus lang wandelen, neem dan wel drinkwater mee voor je hond. Als je thuis lauw water in een thermoskannetje doet, voorkom je dat het water bevroren is voordat je hond dorst heeft. 

Let ook op als je op plekken loopt waar gestrooid wordt, want dan kan er best veel zout in de sneeuw zitten. En zout is wel gevaarlijk. Door zout kan je hond gaan overgeven. Zorg dus dat hij thuis niet de sneeuwballen uit zijn vacht gaat oppeuzelen! 



Sneeuw en ijs aan zijn poten

De misschien wel meest voorkomende zorg, is sneeuw en ijs aan de poten van je hond. Je moet er zelf niet aan denken om blootsvoets buiten te lopen in de sneeuw met -5 graden... heeft je hond het dan niet heel koud aan zijn poten? 

Nee, voor de kou hoef je het niet te doen. Wel voor het zout/pekel. Je kunt de voetzolen insmeren met Paw Wax, met Purol (Vaseline zonder water) of met kokosolie (als je hond allergisch is voor kokos, dan deze laatste niet gebruiken uiteraard)! Als je dan weer thuiskomt, even de poten afspoelen met lauw water. 


Sneeuwklontjes aan zijn vacht

Sommige honden zien er na 5 minuten in de sneeuw wandelen uit als het verschrikkelijke sneeuwmonster. Zachte, lange vacht trekt sneeuw aan. Een manier om dat te voorkomen is een overall voor je hond, waarbij alleen de pootjes, kop en staart 'bloot' zijn, en natuurlijk ook de plekken om te plassen en te poepen.

De vacht kort knippen kan natuurlijk ook, sowieso is het verstandig om de haren tussen de tenen kort te houden, dan hoopt zich daar wat minder sneeuw en ijs op. Je kunt de vacht ook vet maken voordat je naar buiten gaat. Maak bijvoorbeeld kokosolie tussen je handen vloeibaar en ga met je handen over en door de vacht, of gebruik een speciale vachtspray. 


Zorg ervoor dat je hond in beweging kan blijven! Geen kletspraatjes met de buuv, etalages bewonderen of andere stilstandjes. 


Je hond op het ijs laten lopen

Elk jaar komen ze weer voorbij, de grappige video's waar de honden als Bambi uit de tekenfilm uitglijden op ijs, spagaatjes maken, proberen keihard te rennen maar geen meter vooruit komen. NIET grappig, NIET doen!

Naast het risico op door het ijs zakken, is glibberen en glijden op een gladde ondergrond een recept voor spier- en gewrichtstrauma's. Niks grappigs aan dus. Ga je schaatsen, laat dan je hond thuis, of train je hond om niet op het ijs te gaan! 


Sneeuwballen gooien!

Ja, het is leuk om een sneeuwballengevecht te doen met je hond. Of een sneeuwbal gooien waar je hond achteraan springt. Let wel op hoe je gooit... want als je hond de sneeuwbal te pakken krijgt en elke keer een hapje sneeuw doorslikt, kan het zijn dat jij de hele avond en nacht buiten staat met een hond die diarree heeft.

Hoog gooien bij honden die springen om de sneeuwbal te vangen, is niet slim, want ook al is het omhoogspringen niet het probleem, je hond moet ook nog landen. De ondergrond is gladder dan normaal, en onder de sneeuw kan van alles liggen. Gooi dus laag en voorwaarts, en pas op met teveel sneeuw doorslikken. 



Extra voer geven in de winter?

Moet je je hond iets anders of meer te eten geven als het koud is? Om te zorgen dat hij niet afvalt? Want vet zorgt voor warmte, toch? Verrassing: overgewicht is in de winter net zo gevaarlijk als in de andere jaargetijden. 

Als je hond voornamelijk buiten leeft (zoals in een kennel, of als erfhond), dan kun je wat extra vetten voeren. Dus met droogvoer tijdelijk overschakelen naar een variant met een hoger vetpercentage, of wat extra vet in de vorm van schapenvet/paardenvet toevoegen. 

Voer je vers, dan kun je kiezen voor vettere diersoorten, of extra vet zoals vette snijsels van een schaap toevoegen. Maar... wel opletten dat je hond niet dikker wordt. Extra voer om op het goede gewicht te blijven is natuurlijk wat anders dan je hond 'vetmesten'. 


Je hond zichtbaar in het verkeer 

Als je 's avonds je hond gaat uitlaten, is het wel zo handig dat je hond (en jij zelf natuurlijk ook!) opvalt voor andere weggegbruikers. Er zijn verschillende lichtgevende halsbanden en vesten op de markt, maar een paar fietslampjes van Action werken ook prima. 

Bevestig ze aan het tuig van je hond, aan de lijn, aan de halsband, en aan je eigen kleding. Heel makkelijk aan en uit te doen, en ze passen op elke riem, halsband of tuig. Let er op dat je zowel van voren als van achteren zichtbaar bent! 



Wat kan ik doen als mijn hond het echt koud heeft?

Een hond die het echt koud heeft, gaat trillen, wordt traag, reageert langzamer, wil niet bewegen, staat met een kromme rug. Zijn huid wordt wittig en later rood en is gevoelig. De meest gevoelige plekken zijn de oren, staart en poten. 

Een normale lichaamstemperatuur is 38,5-39 graden. Als je hond daaronder zit (rond 37,5) dan heeft hij al echt een probleem. Vermoed je dat je hond echt onderkoeld is? Breng hem dan naar een ruimte die niet extreem warm is, wacht 5 minuten, wikkel hem in een dekentje, wacht 5 minuten en breng hem dan in een warme ruimte. 

Geef eventueel lauw water of lauwe bouillon om te drinken. Niet echt warm/heet, want daar kunnen honden niet zo goed tegen en je wilt niet dat het lichaam te snel opwarmt. Een klein hondje kun je in je jas stoppen waarbij jouw lichaamswarmte zorgt voor geleidelijke opwarming. 


Antivries

In de winter ligt nog een gevaar op de loer voor een hond. Namelijk de antivries voor je auto! Deze ruikt en smaakt lekker voor je viervoeter. Ruim de antivries dus altijd extra goed op in je garage, in een afgesloten kast, ergens waar je hond echt niet bij kan komen. 

Antivries eten kan je hond zijn leven kosten... of sowieso zware behandelingen tegen de vergiftiging. Heb je ook maar een licht vermoeden dat je hond antivries heeft binnen gekregen? Neem dan direct contact op met de dierenarts en laat je niet afwimpelen! En zeker niet zelf gaan dokteren, je hond moet waarschijnlijk aan het infuus. 




Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming