Hond bijt en laat niet meer los
De aanleiding voor het schrijven van deze blog is een vreselijk incident dat bij ons in de buurt heeft plaatsgevonden. Tijdens deze trieste gebeurtenis is een hond doodgeschoten en hebben de eigenaren een afschuwelijk trauma meegemaakt. Zeker geen vrolijke blog die een lach op je gezicht tovert, maar wel een die mogelijk het leven van jouw hond of dat van een ander kan redden.
Gevecht tussen hond en kat
De eigenaar van de hond heeft tot in detail beschreven wat er is gebeurd. Een kat sprong uit de bosjes terwijl ze met hun aangelijnde hond aan het wandelen waren. Hond en kat raakten in gevecht. De hond had de kat vast en liet niet meer los. Niemand van de omstanders kon de kat bevrijden uit de kaken van de hond. Er ontstond paniek en totale chaos. Toevallig was er politie in de buurt die op het tumult afkwam.
Politie schiet hond dood
De politie probeerde de hond eerst met een taser te laten lossen, maar dat werkte niet. Vervolgens heeft een agent op de buik van de hond geschoten, waardoor de hond de kat losliet. De kat rende ervandoor (wat op zichzelf al een wonder is!). Daarna werd de hond echter nog door het hoofd geschoten. Onbegrijpelijk, want de kat was al weg en de hond was aangelijnd. De eigenaar is in beroep gegaan tegen het gebruik van buitenproportioneel geweld.
Een bijtincident maakt veel los in de omgeving
Het incident heeft veel ophef veroorzaakt. De krantenkoppen logen er niet om, en de gemoederen liepen hoog op. Er kwamen opmerkingen zoals "de hond kreeg zijn verdiende loon" en "honden moeten verboden worden", wat vreselijk is voor hondenliefhebbers. Ook de anti-kattenclub roerde zich, wat de discussie verder aanwakkerde. Aan de andere kant werd ook de politie fel bekritiseerd. Sommige mensen vonden dat Nederland steeds meer op een politiestaat begint te lijken, waar agenten zomaar kunnen doen wat ze willen.
Alleen verliezers door een bijtincident
Een ding is zeker: er zijn alleen maar verliezers in dit soort situaties. De hond verliest zijn leven, de kat raakt gewond, en de eigenaar ziet haar hond op een afschuwelijke manier sterven. Waarschijnlijk was de agent ter plekke ook in paniek en wist hij niet wat hij moest doen. In zulke situaties worden vaak verkeerde keuzes gemaakt. Al deze ellende had voorkomen kunnen worden als iemand in de omgeving had geweten wat te doen.
Invloed van de omgeving tijdens een bijtincident
Het belangrijkste, en tevens moeilijkste, is om rustig te blijven en helder te blijven nadenken. Wees ook duidelijk naar eventuele omstanders. Zij kunnen de situatie vaak verergeren door te schreeuwen of te gillen, wat de opwinding vergroot en de hond nog harder laat bijten of heftiger laat schudden. Als jij laat zien dat je weet hoe je moet handelen, kan dat rust brengen in de omgeving. Nu is er geen tijd voor beleefde vragen; je kunt beter duidelijk zijn: “Stil! Achteruit! Ik los het op.” Natuurlijk kun je hulp vragen voor bepaalde zaken, zoals het bellen van de politie of dierenambulance.
Wat kun je doen als een hond bijt en niet meer loslaat?
Nogmaals, het allerbelangrijkste is rustig blijven. En dat is vaak het moeilijkste wat er is. Probeer doelgericht te werk te gaan. In dit geval was de hond aangelijnd, wat het gemakkelijker maakt om in te grijpen. Probeer eerst de vasthoudende hond tussen je benen te fixeren. Pak de halsband vast met een vlakke hand, vanaf de staart naar de kop. Sluit je hand tot een vuist en draai naar links als je je rechterhand gebruikt, of naar rechts met je linkerhand.
Stikt de hond niet als ik dit doe?
Ja en nee. Je moet de luchttoevoer echt dichtknijpen. Het loslaten kan enkele minuten duren, maar vanaf het moment dat je de band hebt omgedraaid, wordt de schade niet erger dan deze al is. De druk zal afnemen en de hond kan niet meer extreem gaan schudden. Sommige honden gaan zelfs knock-out voordat ze loslaten. Nazorg is daarna erg belangrijk!
Wat als de hond geen halsband om heeft?
Gebruik dan wat je bij de hand hebt: een schouderband van een tas, een riem van je jas of broek, een extra hondenlijn (ik draag er altijd één om mijn nek), of zelfs een schoenveter. Met blote handen ingrijpen is voor de meeste mensen onmogelijk, en je vergroot ook het risico zelf gebeten te worden.
Hoe zit het met "de kaken op slot"?
Het is een diepgeworteld misverstand dat sommige honden hun kaken niet kunnen loslaten omdat deze "op slot" zouden zitten. Dit is niet waar. Ze willen gewoon niet loslaten, en ze hebben enorm sterke kaakspieren. Hoe langer de hond bijt, hoe groter de kans op kramp in de kaakspieren, wat het openen van de bek bemoeilijkt. Door correct te handelen met een wurggreep, verslappen alle spieren, inclusief de kaakspieren.
Nazorg wanneer de hond loslaat
Zodra de hond heeft losgelaten en de andere partij buiten bereik is, draai je je hand meteen terug, maar blijf de halsband goed vasthouden! Sommige honden worden bewusteloos door het afknijpen, maar zodra ze weer enigszins bij bewustzijn komen, kunnen ze direct weer aanvallen. Na een inschatting van de verwondingen ga je, indien nodig, direct naar de dierenarts.
Regelwerk na een bijtincident
Wissel direct gegevens uit, zoals telefoonnummers. Bel het nummer meteen, want door de stress geven sommige mensen onbedoeld een verkeerd nummer, of doen dit opzettelijk als ze denken dat hun dier de schuldige is. Maak een video van de omgeving, waarbij je inspreekt waar je liep, wat er gebeurde, en wat zowel jij als de andere partij deed. Probeer rustig en zakelijk te blijven. Vraag ooggetuigen naar hun verklaring en neem ook dit op.
Bijtincidenten voorkomen
Kun je bijtincidenten voorkomen? Had dit incident voorkomen kunnen worden? Als het verhaal klopt, nee, dit had niet voorkomen kunnen worden. Het is onmogelijk om katten volledig te vermijden als je met een aangelijnde hond loopt, omdat je ze vaak niet ziet. Een muilkorf had misschien geholpen, maar als jouw hond nooit eerder agressief is geweest, ga je niet standaard met een muilkorf naar buiten. Natuurlijk, als alle katten binnen zouden blijven, was dit ook niet gebeurd, maar dat is niet realistisch.
Impact van bijtincidenten verminderen
Wat wel mogelijk is, is het verkleinen van de impact. Elke eigenaar van een hond die ernstige schade kan toebrengen door te bijten, zou moeten weten hoe hij incidenten kan voorkomen en hoe te handelen als het toch gebeurt. Net zoals je in de auto een noodhamer hebt, zou je als hondeneigenaar altijd een extra lijn en een breakstick bij je kunnen dragen. Bewustwording, verantwoordelijkheid en kennis zijn de sleutels tot minder incidenten.
Waarom grijpt dit zo aan?
Dit verhaal greep mij erg aan, omdat het ook een van mijn honden had kunnen zijn. Zij zou namelijk ook een kat grijpen als die binnen haar bereik komt. En net als de hond in dit verhaal, laat zij niet los als mensen gillen, als er water over haar heen wordt gegooid (dat is voor haar zelfs een beloning), of als je aan haar staart trekt. Dit incident heeft dus niets te maken met het ras van de hond. Het ging niet om een hond die losliep en bewust katten ging opzoeken, bijvoorbeeld in iemands tuin. Het laat zien dat zoiets iedereen kan overkomen, zelfs als je je hond goed onder controle denkt te hebben.
Belangrijk: Gebruik deze techniek alleen in noodsituaties
Let op! Deze techniek is alleen bedoeld voor noodgevallen, niet om je hond te leren een speeltje los te laten. Met deze handeling leert de hond niet dat hij de volgende keer niet mag bijten of sneller moet loslaten. Het gaat hier puur om een noodoplossing in een ernstige situatie waarin direct handelen nodig is om verdere schade te voorkomen.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming