Je hond heropvoeden
De heropvoeding van je hond, oftewel je hond rehabiliteren, hem of haar een nieuwe start geven...
Volgens sommigen is het gewoon een kwestie van liefde en geduld. Volgens anderen is het einde oefening als een hond bijvoorbeeld eenmaal iemand heeft gebeten, want de hond heeft bloed geproefd. Hardhandig optreden wordt ook vaak goed gepraat omdat de hond moet rehabiliteren.
Wat is heropvoeding?
Met heropvoeding wordt bedoeld dat je hond opnieuw opgevoed wordt. Vaak betreft dit honden met probleemgedrag, zoals uitvallen, trekken aan de lijn, algehele ongehoorzaamheid, angstgedrag of agressie.
Het doel van heropvoeding is meestal om het ongewenste gedrag van je hond te stoppen of te verminderen en het gewenste gedrag te laten toenemen.
Wanneer moeten honden heropgevoed worden?
Meestal wordt er aan heropvoeding gedacht bij herplaatsing van een hond, maar heropvoeden kan ook gebeuren om juist herplaatsing te kunnen voorkomen.
Deze situatie is uiteraard wat lastiger, omdat de hond en de eigenaar al een geschiedenis samen hebben. De hond heeft namelijk al geleerd om bepaald gedrag te vertonen, en de eigenaar heeft al geleerd om daar op een bepaalde manier op te reageren.
Je hond heropvoeden in een roedel
Wat we vaak zien, is dat er een roedelopname wordt aangeboden om honden en baasjes van hun probleem af te helpen.
Roedelopname kan een prima oplossing zijn voor honden die bijvoorbeeld nooit de kans hebben gekregen om met andere honden om te gaan, en daardoor op het sociale vlak erg onzeker zijn. Een groep (honden leven niet in roedels) rustige, stabiele, sociale honden kan dan echt uitkomst bieden.
Overweeg je een roedelopname voor je hond? Let hier dan op!
- De groepsgrootte en het aantal begeleiders. Bij eventuele ruzie moet er minimaal 1 begeleider per twee honden zijn
- Hoe de groep is opgebouwd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond flink wordt aangepakt in de groep!
- Kennis en opleidingsniveau van de aanbieder (vraag naar diploma's van erkende opleidingen, bijvoorbeeld DogVision of Annorlunda)
- Roedelopname helpt niet tegen trekken aan de lijn of ongehoorzaamheid!
- Hoe gaan de begeleiders met de honden om?
- Hoe gedragen de honden zich in de groep? Blij, vrolijk, vrij en speels? Of vermijdend en erg rustig?
Je hond intern heropvoeden
Ook is het bij sommige aanbieders mogelijk om je hond intern op te laten nemen voor heropvoeding. Dit kan een prima idee zijn, vooral als er thuis een crisis situatie bestaat.
Maar het is niet zo dat je hond intern gaat trainen en jij daarna een kant-en-klaar, goed luisterend product in huis krijgt en dat je dan van het gedragsprobleem af bent. Nee, je moet dan zelf ook de stapjes van de training nog doorlopen als je hond weer thuis is. Een goed intern project betrekt dus ook de eigenaar erbij, tijdens en na het traject.
Je dominante hond heropvoeden
Dominante honden bestaan niet, want dominantie is een relatiebegrip. Het zegt iets over de verhouding tussen twee individuen.
Als je hond dus heropgevoed wordt door een trainer die werkt vanuit het dominantie-idee en die je hond wel even zal 'aanpakken', dan kan het zo zijn dat je hond in aanwezigheid van de trainer wel erg onderdanig is, maar is de trainer buiten beeld, dan komt het probleemgedrag steeds heftiger terug.
Je oudere hond heropvoeden
Ook oudere honden kunnen nog prima nieuw gedrag aanleren. Natuurlijk is het wel zo dat een hond van tien jaar, die altijd heeft geleerd om uit te vallen naar andere honden (om maar een voorbeeld te geven), deze gewoonte minder snel kan loslaten.
Het is dus zeer zeker niet zo dat als je hond ouder is dan drie jaar, je zijn gedrag dan niet meer kunt bijsturen.
Je angstige hond heropvoeden
Bij heropvoeding van angstige honden heb je twee dingen nodig: tijd en geduld. Een angstige hond moet allereerst meer zelfvertrouwen krijgen, en vervolgens in kleine stapjes (zonder angst te ervaren!) langzaam wennen aan datgene waar hij bang voor is.
Het heropvoeden van angstige honden kan soms erg lastig zijn. Dat zien we ook vaak bij buitenlandse honden die op straat hebben geleefd en erg moeten wennen aan het in huis wonen, het aan de riem lopen en andere voor ons vanzelfsprekende dingen.
Je agressieve hond heropvoeden
Agressie is het meest voorkomende probleem waarbij eigenaren hulp zoeken voor heropvoeding. Hierbij kan het gaan om agressie naar mensen, andere honden of andere dieren.
Met agressie is vooral het veiligheidsaspect echt heel erg belangrijk. Een hond die agressie toont naar mensen 'even op zijn plek zetten' of corrigeren totdat je geen uitvalgedrag meer ziet, is extreem gevaarlijk, omdat fysieke correcties en intimidatie het gedrag (blaffen, grommen, happen, bijten) onderdrukken, maar de emotie die het gedrag opwekt (boosheid, frustratie, angst) vergroot.
Je mishandelde hond heropvoeden
Honden die mishandeld zijn, zijn vaak hun vertrouwen in mensen kwijt. Ook zie je vaak heftige reacties op bepaalde bewegingen met armen of benen (slaan/schoppen). Honden die zijn mishandeld door middel van een lijn of halsband kunnen extreem schuw of met agressie reageren bij het omdoen van een halsband of bij het aanlijnen.
Heb je een hond met een mishandelingsverleden? Denk dan goed na over wat er met deze hond is gebeurd en welke handelingen en prikkels slechte herinneringen kunnen oproepen.
TIPS voor de heropvoeding van je hond
- Schroom niet om hulp te vragen bij een professional
- Verdiep je in de behandelmethodes van de trainer voordat je hem/haar bij je hond laat
- Kies altijd een professional die beloningsgericht werkt
- Vraag naar het behandelplan en hoe jij er als eigenaar deel van gaat zijn
- Bereid je voor door de tijd in te plannen die intensief trainen in beslag neemt
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming