Je hond rustig houden na een operatie
19 juli 2022 
7 min. leestijd

Je hond rustig houden na een operatie

Je hond is geopereerd. Dat wil je natuurlijk liever niet mee maken. Een gebroken poot, elleboogdysplasie, de kruisbanden stuk, de knie kapot... er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond onder het mes moest. 

Van sommige operaties is je hond snel weer hersteld, maar bij andere ingrepen heeft hij rust nodig. Maar wat als hij dat zelf niet nodig vindt? 


De eerste dagen na de operatie 

Meestal is je hond de eerste dagen na een operatie uit zichzelf wel wat rustiger. Hoe snel honden herstellen na een narcose is ook heel verschillend. Waar de ene hond na een paar uurtjes weer helemaal helder uit z'n oogjes kijkt, is een andere hond na twee dagen pas weer een beetje zichzelf. 

Je krijgt bij de dierenarts een nazorg-brief. Lees deze wel zorgvuldig en doe ook wat er wordt gezegd. 

wat kan ik doen met mijn hond


Benchrust 

Vaak wordt na een operatie benchrust geadviseerd, niet voor niks. Er zijn van die brokkenpilootjes die na een dag denken dat ze best wel een prachtige sprong over de bank kunnen maken als je even niet oplet. Met een beetje pech zit je dan weer bij de dierenarts. 

Dit is dus ook één van de redenen waarom ik vind dat elke hond een bench gewend zou moeten zijn. Want als je hond nog nooit benchtraining heeft gedaan, dan is direct na een operatie zo ongeveer het slechtste moment om met die training te beginnen. 


Lijnrust

Wandelen is na een operatie ook een dingetje. Je hond ziet dat jij de lijn pakt, en hij is helemaal klaar om lekker mee te gaan! Een veel gemaakte fout door baasjes is dat ze zien dat hun hond graag wil, en dan meer gaan lopen dan wat de dierenarts heeft aangeraden. 

Niet doen! Honden kunnen heel goed pijn negeren, dus neem de lijnrust serieus. Beloon je hond wel heel vaak voor het rustig lopen. Door het gebrek aan wandelen kan je hond de gewoonte van trekken aan de lijn ontwikkelen. 

lijnrust


Je hond verveelt zich 

Ja, dat kan, vooral als je een actieve hond hebt, een jonge hond, of een werkhond... en het wordt alleen maar erger als je hond ook nog eens langdurig rust nodig heeft. 

Geef je hond wel drie tot vier keer per dag een activiteit, zoals kleine oefeningen trainen. Wissel af met oefeningen waarbij je hond zijn hersens moet gebruiken, zijn neus aan het werk kan zetten, of dat je iets doet met zijn lijf voor zover dat kan en mag. 

Twijfel je of je hond een bepaalde oefening mag doen? Overleg altijd met je dierenarts of fysiotherapeut! 


Revalidatie

Als het een operatie betreft aan het bewegingsapparaat, dan zul je waarschijnlijk ook een heel traject krijgen van revalideren. Het kan zijn dat je oefeningen mee krijgt om thuis te doen, dat is natuurlijk een fijne afwisseling voor je hond. 

Revalidatie kan echt lang duren. Bij een botbreuk is het bijvoorbeeld niet alleen zo dat het bot moet herstellen, maar ook de spieren zijn afgezwakt en door de afwijkende houding zit de rest van het lijf ook niet helemaal zoals het hoort. 

hond wil meer doen


10 activiteiten bij verplichte rust

  • Massage-sessies
  • Hondenpuzzels 
  • Muilkorf (feestneus!) aanleren 
  • Voer uit de Kong of andere voerspeeltjes
  • Met de auto naar een nieuwe omgeving rijden
  • Verschillende kauwsnacks aanbieden
  • Kleine oefeningen aanleren met de kop, zoals ja-knikken, nee-schudden, de tong uitsteken
  • Pootjes-oefeningen aanleren, zoals liggend de voorpootjes kruisen of de poot over de oogjes leggen
  • Een geurtjes-bibliotheek aanleggen met doekjes waar geuren van verschillende dieren aan zitten
  • Kamperen met je hond in de tuin of in de woonkamer. Zet geluiden van een jungle op voor extra effect! 

benchtraining


Massage

Een massage kan de pijn verlichten, en je hond rustiger maken. Massage heeft ook invloed op de bloedsomloop. Heeft je hond een buikoperatie gehad, dan kun je beter geen buikmassage geven. Wel kun je je hond trakteren op een ontspanningsmassage op zijn kop, poten en oren. Poot gebroken? Dan is de kans groot dat je hond een rugmassage wel zal waarderen!


Hondenpuzzels

Nu kun je natuurlijk lekker gaan shoppen en allerlei puzzels uit de winkel meenemen. Maar je kunt ook superleuke puzzels zelf knutselen (of als je kinderen hebt, zet die maar eens aan het werk) van lege eierdozen, lege wc rollen, pakjes, doekjes, broekjes en keukengerei. Zelfs simpele lege dozen zijn heel bruikbaar! 


hond moet nadenken


Muilkorf aanleren

Leer je hond zijn neus overal in te steken, en daar ook te houden. Niet alleen een leuk tijdverdrijf, maar later kan het ook erg nuttig zijn dat je hond een muilkorf kent. Misschien had je hond wel een korf om bij de dierenarts en had hij op dat moment pijn? Des te belangrijker is het om de muilkorf nu weer leuk te maken. 


Voeren uit speeltjes

Uit een gewone voerbak schrokt je hond zijn maaltijd binnen 3 tellen naar binnen. Om je hond even wat langer bezig te houden, kun je zijn maaltijd in een Kong proppen, of op een lickimat. Of een van de geweldig leuke interactieve voerspeeltjes van StarMark of West Paws. 

uitje samen met je hond


Een uitstapje met de auto

Als je hond nog echt niks mag, kan hij ook op de plaats van bestemming in de auto blijven met de ramen open of met de kofferbak open. Hij hoort nieuwe geluiden, ziet nieuwe mensen of honden, ruikt een hele andere wereld. Als je hond wel een beetje mag lopen, kun je lekker met je hond ergens gaan zitten. 


Lekkere snacks

Voor extra afwisseling kun je in plaats van pensstaafjes, een pensplaatje geven, of nieuwe smaakjes proberen. Andere smaakjes en andere texturen is leuker dan elke dag hetzelfde. Door te voldoen aan zijn kauwbehoefte, heeft je hond minder stress en kauwen werkt ook rustgevend. 

hond bezig houden na opereren


Oefeningen aanleren

De meeste baasjes denken bij trainen en oefeningen gelijk aan zit, hier, volg, enzovoort. En dat gaat natuurlijk niet als je hond niet mag bewegen. Gelukkig zijn er een heleboel andere oefeningen! 

Door middel van shaping kun je je hond allerlei kleine gedragingen aanleren, zoals ja-knikken of een poot over zijn neus leggen. Deze trainingen kosten je hond trouwens meestal veel meer energie dan de zit-af-blijf-hier-volg. 


Geurtjes

Wat je hond mist tijdens de rust, is het wandelen en daardoor bezig zijn met geurtjes. Niet kunnen wandelen is eigenlijk hetzelfde als ons een blinddoek om doen. Dan kunnen we geen tv kijken, niet lezen, niet knutselen, tekenen of puzzels maken. Je hond kan niet naar de geuren toe... maar de geuren kunnen wel naar je hond toe!

Vraag iedereen in je omgeving om een bakje met geur te maken. Dat kan zijn een doekje waarmee je zus de kat heeft geaaid, een gedragen sok van je vriendin, een plukje haar of een veertje van andere dieren. 

thuis op avontuur


Kamperen

Als kind bouwde je wel eens een hut van stoelen, de bank en dekens. Nou, terug naar je kindertijd. Je hond mee, en lekker kamperen. In de tent in de tuin mag ook, mits je je hond dan rustig kunt houden. Je verandert even iets in zijn omgeving wat toch nieuwe prikkels toevoegt. Interessante geluidjes op de achtergrond en jullie hebben een helemaal nieuwe beleving!

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen