Mijn hond is wagenziek. Een vervelend probleem!
25 mei 2021 
7 min. leestijd

Mijn hond is wagenziek. Een vervelend probleem!

Als je hond wagenziek is (ook reisziekte genoemd), kan dit het leven van je hond en dat van jou behoorlijk beperken. Een auto vol slijm en kots is nu niet bepaald fijn om schoon te maken. Waarom is je hond eigenlijk wagenziek? En kun je er iets aan doen, zodat je hond toch lekker mee kan op vakantie, of een dagje uit, of naar een cursus waarvoor hij een half uurtje in de auto moet zitten?


Symptomen van wagenziekte

Symptomen van wagenziekte bij je hond kunnen zijn; onrustig zijn, piepen, kwijlen, braken, trillen, overgeven, plassen of poepen. Blaft je hond zonder een duidelijke prikkel, dus bijvoorbeeld tegen een hond die hij vanuit het raam van de auto ziet, dan is dat natuurlijk geen wagenziekte.

Soms begint het met hele subtiele spanningssignalen zoals zichtbaarheid van het oogwit en bij de reuen kan zijn piemel eruit hangen. Misschien wil je hond niet graag in de auto, maar merk je weinig van de symptomen. Daarom is het niet altijd direct duidelijk of je hond wagenziek is.

wagenziekte herkennen

Waarom wordt je hond wagenziek?

Dit kan fysiek, psychisch of een combinatie van beide zijn. Meestal eindigt het als een combinatie van fysieke en psychische oorzaken.

Als je hond door een fysieke reden bij elke autorit misselijk wordt, dan gaat hij autorijden niet fijn vinden omdat hij elke keer de misselijkheid gaat verwachten. Door de spanning die je hond ervaart vanaf het moment dat hij denkt de auto in te moeten, reageert zijn lichaam dan ook weer fysiek door het produceren van kwijl, misselijkheid en soms met het laten lopen van zijn urine. Je hond komt dus in een vicieuze cirkel terecht.

Een fysieke reden voor wagenziekte bij je hond

Jonge honden hebben een nog niet volledig ontwikkeld evenwichtsorgaan. Door de bewegingen van de auto worden ze misselijk. Bij sommige aandoeningen is het ook heel normaal dat je hond wagenziek wordt. Bijvoorbeeld bij een vestibulair syndroom, dit is een syndroom dat vaker bij oudere honden voorkomt waarbij hun evenwicht wordt beïnvloed.

Soms is epilepsie ook iets dat speelt bij een hond, waardoor hij wagenziek wordt. En een heel logische fysieke oorzaak is een maag vol met eten of juist een hele lege maag, waardoor je hond misselijk wordt in de auto.

Een bezoek aan de dierenarts is altijd aan te raden als je hond niet reageert op training.Uit het nest halen en wagenziekte

Sommige fokkers wennen hun pups niet aan autoritten en al helemaal niet om alleen in de auto mee te gaan. Als je het dus belangrijk vindt dat je pup goed gewend is om mee te kunnen gaan in de auto, vraag dit dan aan de fokker!

Er zijn zelfs fokkers die met elke pupje apart een blokje om gaan rijden. Waarom is dit belangrijk? Omdat, wanneer jij je pup ophaalt bij een fokker, dat op zich al een behoorlijk spannend moment is. Je pup wordt bij zijn moeder weggehaald, uit zijn vertrouwde nest en zijn eerste ervaring is dan… juist, de auto!

hond bang in auto


Is je hond wagenziek door trauma?

Soms begint wagenziekte door een traumatische ervaring, zoals een botsing met een andere auto of als er een berg bagage op je hond valt tijdens een vakantiereisje. Dit veroorzaakt uiteraard stress en je hond is bang geworden voor een nieuw trauma zodra hij in de auto zit.

Zorg er dus altijd voor dat je hond veilig is in de auto, vervoer je hond in een fatsoenlijke autokennel of reisbench! Netten, rekken, gordels of je hond los in de auto, dat zijn geen veilige opties.

Andere onprettige ervaringen in de auto

Stel, je hond gaat alleen maar mee in de auto als jullie naar de dierenarts gaan, of naar tante Marie, die vier vervelende kinderen heeft die je hond de hele tijd achterna zitten. Dan krijgt je auto de status ‘er gaat iets ergs gebeuren’.

Soms moet je met je hond naar de dierenarts, maar als je 30 keer naar het bos of strand rijdt en één keer naar de dierenarts, dan legt je hond toch de link met naar de dierenarts gaan en dat is niet leuk.

Ruzie maken met je partner in de auto, kinderen die gillen, of een ruziënde broer en zus die krap zitten… door allerlei situaties kan je hond stress gaan ervaren in de auto. En dit kan zich ontwikkelen tot een hond met wagenziekte, hij is dan misselijk van de stress.

Hoe kun je een hond met wagenziekte helpen?

In alle gevallen is training een onderdeel van de oplossing.

Naast de training zijn er ook andere mogelijkheden, zoals:

– medicatie
– de plaats in de auto veranderen (bij kleinere honden kun je de bench voorin de auto zetten in plaats van achterin)
– zorg voor meer frisse lucht in de auto (dus ook al heb je het koud, raampje open)
– beperk het zicht of zorg dat je juist meer zicht creëert
– kies voor een ander soort reisbench (een kleinere bench stabiliseert de bewegingen meer)
– bekijk het voedingspatroon (is de maag van je hond misschien te vol of te leeg)


Medicatie

Laten we even kijken naar medicatie. Ga nooit zelf experimenteren met medicijnen voor mensen!

Vrij verkrijgbare middelen voor je hond zijn o.a.:

– Adaptil (feromonen die rust geven)
– Adaptil Transport
– PUUR Tour (homeopathisch middel)
– Beaphar Reisfit tabletten
– Pet Rescue spray (niet te verwarren met Bach Rescue Remedy, dat is iets anders).

Persoonlijk heb ik enorm goede ervaringen met Pet Rescue Spray.

Helpt dit niet in combinatie met training, dan kun je je dierenarts pillen laten voorschrijven tegen wagenziekte.

socialiseren met auto

Heb je hulp nodig?

Wil je hulp in het herkennen van stress bij je hond?
Je hond beter leren begrijpen? Hulp bij het opvoeden van je puppy? Of met training van je puber of herplaatser?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in cursussen en een megagezellige community met veel leerzame video’s en artikelen. En je hebt de mogelijkheid tot het krijgen van individuele begeleiding bij echt alle hondenproblemen!

Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn, door het delen van kennis en hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen. Wij vinden het daarom helemaal geweldig, als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen