Mijn hond is onrustig
05 juli 2022 
7 min. leestijd

Mijn hond is onrustig

Een hond die erg onrustig is, kan echt heel erg vermoeiend zijn voor jou als eigenaar. Als je hond de hele tijd heen en weer loopt, niet tot rust komt en blijft piepen, kun je je als eigenaar behoorlijk moedeloos voelen.

Waarom is je hond zo onrustig, en wat kun je er aan doen?


Waarom is je hond onrustig?

Voor onrust zijn er erg veel oorzaken.

  • Teveel energie/te weinig beweging of training
  • Hormonen (loopsheid, seksuele opwinding)
  • Pijn of misselijkheid (wagenziek, buikpijn)
  • Stress/angst (verlatingsangst)
  • Leeftijd (puberteit of juist ouderdom)
  • Karakter van je hond
  • Verhuizing (verandering van omgeving)
  • Onveilige situatie (je hond heeft slechte ervaringen met de omgeving of met een prikkel)

Je kunt je hond alleen helpen als je weet wat de oorzaak van zijn gedrag is.

hond is onrustig in huis


Je hond is onrustig in een nieuw huis

Honden die je in huis neemt als herplaatser of adoptiehond zijn vaak in de eerste weken erg onrustig. Het is voor hen moeilijk om hun rust te vinden. Alle prikkels zijn nieuw. Nieuwe geuren, een nieuw huis (sommige honden zijn nooit eerder in een huis geweest!), nieuwe geluiden en nieuwe mensen.

Deze honden slapen in het begin vaak erg slecht en oppervlakkig, en daardoor zijn ze als ze wakker zijn ook nog onrustiger. Probeer in het begin een vaste ruimte te hebben als rustplaats, met zo min mogelijk prikkels. Dit kan een bijkeuken of slaapkamer zijn waar je een radio aan zet met rustige muziek en waar je hond geen zicht heeft op een drukke straat.


Je hond is thuis onrustig

Is je hond thuis erg rusteloos? Dan kan het nuttig zijn om de hoeveelheid beweging en eetgewoontes onder de loep te nemen.

Loopt je hond ongeveer 12 km per dag (middelgrote hond)? Kan hij ook af en toe echt rennen? Teveel energie zorgt bij je hond voor frustratie en onrust.

Wat eet je hond? Teveel suikers kunnen bijdragen aan hyperactief gedrag. Voer een tijdje geen suikers en zorg voor veel kauwmaterialen, zodat je hond twee keer daags een half uurtje echt kan kluiven.

Is je huishouden erg druk, bijvoorbeeld met een aantal kleine kinderen? Zorg dan voor een rustruimte voor je hond waar hij echt met rust gelaten wordt.

onrustige hond


Je hond wordt 's nachts onrustig


Bij oudere honden zie je vaak toenemende onrust 's nachts. Door ouderdom lijden de honden aan (een lichte vorm van) dementie, en zijn ze vaak onzeker als ze alleen zijn 's nachts. Je hond gaat dan op zoek naar jou, en gaat misschien rondlopen, piepen en blaffen.

Ook jonge honden kunnen een tijdje heel erg nerveus worden wanneer ze alleen worden gelaten 's nachts. Bedenk hoe je je hond hierbij kunt helpen.

Soms kan het voldoende zijn om 's nachts de radio aan te laten en een gedragen trui in de mand te leggen, maar soms is het beter om een slaapplek voor je hond aan te bieden in de slaapkamer of net buiten de deur van je slaapkamer.


Je hond is onrustig tijdens het wandelen

Misschien heeft je hond slechte ervaringen gehad met wandelen. Voor een hond die angstig is voor vuurwerk, kan wandelen de hele winter een drama zijn.

Als je hond tijdens het wandelen ooit is aangevallen door een andere hond, kan het zomaar zijn dat hij bepaalde plekken wil vermijden, of zelfs helemaal niet meer mee wil lopen.

Als je hond alleen een bepaalde plek wil vermijden (zoals een parkje waar hij is gebeten) dan kun je gewoon op andere plekken wandelen. Als je hond helemaal niet meer naar buiten wil, is het uiteraard een groter probleem. Een kleine hond kun je tillen, een grote kan misschien eerst mee in de auto naar een zo veilig mogelijke omgeving.

hond is buiten onrustig


Je hond is onrustig in de auto

Onrustig zijn in een auto kan komen door misselijkheid. Dan zie je vaak hijgen, soms piepen en kwijlen. De oplossing is dan autotraining, eventueel aangevuld met reisziekte tabletten.

Maar het kan ook zijn dat je hond reageert op prikkels buiten de auto. Loopt je hond heen en weer op de achterbank, hyper-alert, en blaft hij tegen elke hond of fietser die hij ziet vanuit de auto? Dit is niet alleen irritant, maar kan ook echt gevaarlijk zijn in het verkeer.

Geblaf aan je oor tijdens het autorijden is niet bepaald bevorderlijk voor een veilige deelname aan het verkeer. Investeer in een goede, veilige autokennel zodat je hond niet alle voorbijgangers kan zien.


Je hond is onrustig als hij alleen wordt gelaten

Wordt je hond al helemaal zenuwachtig als je je schoenen aantrekt? Loopt je hond dan de hele tijd achter je aan? Niet alleen kunnen zijn is een veel voorkomend probleem. Dit gaat niet vanzelf over, in tegendeel, meestal wordt het steeds erger.

Het is dus van belang om zo snel mogelijk te beginnen om je hond te leren om alleen te zijn. In de aanleerfase van dit trainingstraject moet je wel zorgen voor een oppas aan huis of een opvang buitenshuis voor de momenten dat je echt weg moet en je hond niet mee kan.



Je hond loopt hijgend heen en weer


Dit kan drie dingen betekenen:

  • Je hond moet plassen/poepen
  • Je hond heeft pijn
  • Je hond heeft stress

Ga met je hond naar buiten. Moest hij plassen of poepen (misschien heeft hij diarree?) en is hij daarna rustig, prima. Helpt dat niet? Bedenk dan wanneer hij ermee begint. Was er iets waarvan hij is geschrokken? Kun je niets bedenken, dan is de kans groot dat je hond pijn heeft. Een bezoek aan de dierenarts dus!


Nerveus gedrag

Sommige honden zijn in het algemeen nerveus. Bij bepaalde rassen komt meer nerveus, onzeker gedrag voor. Uiteraard proberen de goede fokkers van deze rassen extra te selecteren op stabiel gedrag.

Bij de volgende rassen (of lookalikes) en types honden zien we in de praktijk vaak meer dan gemiddelde nervositeit en onrust:

  • Chihuahua's
  • Belgische herders, vooral Tervuerense herders
  • Staby's
  • Berner Sennenhond

Uiteraard is het bij alle honden belangrijk om een goede fokker te kiezen die aandacht besteedt aan het karakter van de ouders, maar bij de stressgevoelige rassen is dat nog eens extra van belang.

Nog een groep waarbij we in de praktijk erg veel angst en nervositeit zien, zijn buitenlandse adoptiehonden. Dit kan deels komen door het type hond en deels door de grote verandering in de leefomgeving of trauma vanwege het vangen en het transport.

welke rassen zijn onrustig


Onrust en stress bij je hond

Iedereen begrijpt wel dat stress en onrust niet fijn is, niet voor je hond, maar ook niet voor de baas. Stress kan helaas ook nare gevolgen hebben voor je hond.

Door aanhoudende stress gaat de weerstand omlaag, krijgen honden vaak huid- of darmproblemen. Door stress kan je hond steeds angstiger worden of juist agressie gaan inzetten.

Als je als eigenaar geïrriteerd raakt omdat je hond zo onrustig is en je moppert dan wel eens op je hond, of je corrigeert hem, dan heeft dat ook weer invloed op jullie relatie.


Hoe kalmeer je een onrustige hond?

Wat moet je dan wél doen als je hond erg onrustig is? Zoals hierboven al besproken, probeer eerst te bedenken waarom je hond zo onrustig is.

Heeft hij teveel energie? Ga even lopen, spelen of trainen met hem. Heeft hij wel genoeg activiteit gehad? Laat hem even uit, doe een rustig spelletje (zoals een zoekspel of puzzelspel) met je hond.

Massage kan heel behulpzaam zijn, of een lekkere kluif waar je hond aan gaat kauwen. Kauwen vermindert de spanning. Voor sommige honden is aanlijnen en dichtbij je houden op een rustige ligplaats voldoende om tot rust te komen.

hond rustiger maken


Hoe maak je een hond rustiger?

Een drukke hond wordt rustiger door aanpassing van beweging. Genoeg bewegen, bij voorkeur fietsen, joggen of zwemmen, kan al een groot verschil maken. Maar niet alleen fysieke activiteiten doen, want anders heeft je hond steeds meer en meer en meer nodig.

Naast beweging zorg je ervoor dat je hond ook mentaal wordt uitgedaagd. Leer je hond nieuwe oefeningen, en daag hem ook uit om zijn neus te gebruiken. Door meer met je hond te trainen, krijgt je hond ook meer zelfvertrouwen, waardoor hij minder nerveus is en beter kan omgaan met prikkels.



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen