Hondenfrisbee, wat is dat
12 april 2024 
6 min. leestijd

Hondenfrisbee, wat is dat

Frisbee met je hond, dat klinkt leuk, nietwaar? Lekker een paar frisbees kopen en gooien, en je hond vangt ze uit de lucht. Leuk spelletje! Maar... bij frisbee komt er iets meer kijken! Het is zeker de moeite waard om deze sport te ontdekken, want het barst van plezier en het is een geweldige uitlaatklep voor je hond (en voor jezelf!).

Is dogfrisbee veilig?

Ja, als jij goed kan gooien, je gooit worpen die bij je hond passen, je speelt frisbee op een veilige ondergrond en je hond is fysiek fit en beschikt over goede coördinatie om de frisbee op een veilige manier te vangen. Je speelt dus frisbee op een vlak grasveld, maar niet als het net heeft geregend en het gras is nat en glad. Je hond is fysiek fit; dat wil zeggen dat hij volgroeid is, slank en gespierd en medisch nagekeken. En je gebruikt veilige frisbees van goede kwaliteit die gemaakt zijn om met een hond te spelen.


Welke frisbees zijn goed voor honden?

De keuze voor de frisbees die je gebruikt is een heel belangrijk punt bij dogfrisbee. De frisbees die je meestal ziet in dierenwinkels of winkels die van alles verkopen, zijn niet geschikt voor honden. Niet als je frisbee niet echt serieus als sport wil gaan doen, maar gewoon een spelletje spelen met je hond. Een goedkope, harde frisbee kan namelijk barsten veroorzaken, en als de lip of tong van je hond daar in komt... oei, moet je niet aan denken! Een goede frisbee voor honden is flexibel, die kan je dubbel vouwen zonder dat er barsten in komen. Frisbees zijn er in verschillende formaten, voor pups en kleine hondjes heb je uiteraard een ander formaat en hardheid nodig dan voor een volwassen herder!

Goede merken voor frisbees zijn onder andere 

  • Jaws
  • Hero
  • Supersonic
  • Softlite.

Hoe begin je met dogfrisbee?

Je begint eerst met dogfrisbee zonder hond. Huh? Je doet toch frisbee juist MET hond? Dat klopt... maar jij moet eerst leren gooien, zodat het veilig blijft voor je hond. Je kunt deelnemen aan een workshop, of advies vragen aan een ervaren frisbeeër. Je leert gooien in de juiste richting en op de juiste hoogte, zodat je hond zonder heftige hoge sprongen de frisbee kan vangen. Als het goed zit met de basis, ga je ook allerlei verschillende technische worpen leren. Er zijn namelijk meer dan 100 verschillende manieren om de frisbee te gooien.


Hoe leer ik mijn hond om een frisbee te vangen?

Om je hond te leren een frisbee te vangen, kan je natuurlijk naar een frisbeecursus of workshop bij een goed opgeleide frisbee-instructeur. Maar je kan alvast wel de interesse van je hond vergroten in een frisbee. Je kan wegrennen van je hond met de frisbee in je hand, en wanneer je hond dat vastpakt, zelf loslaten. Rollers (de frisbee op zijn kant weg laten rollen) motiveert honden ook om deze vast te pakken. Na het oefenen berg je de frisbee weer op; dit is een exclusief speeltje waar jullie alleen samen mee spelen. Frisbee ligt dus nooit thuis tussen alle andere speeltjes waar je hond altijd mee mag spelen.

Is dogfrisbee goed voor je hond?

Dogfrisbee is een ontzettend leuke sport, en vooral de energieke werkhonden genieten van de actie. Een belangrijk aspect van dogfrisbee is dat het aansluit bij de behoefte om te jagen. In frisbee focust de hond op de prooi (frisbee dus). Je hond mag er achteraan, najagen en grijpen. Tegemoetkomen aan de jachtbehoefte is dus een voordeel van frisbee. Samenwerken met de baas, beter luisteren naar verschillende aanwijzingen en lekker bewegen zijn andere voordelen van frisbeesport.


Vanaf welke leeftijd kan je frisbee spelen met je hond?

Met jonge honden kan je spelenderwijs beginnen met de frisbee uit je hand laten pakken terwijl je de frisbee beweegt, of met de zogenaamde "puppyworpen". Vanaf dat je hond echt fysiek volwassen is (18+ maanden), kan je de fysieke belasting omhoog brengen. Mits je hond natuurlijk gezond is, dus eerst uiteraard röntgenfoto's van het bewegingsapparaat (heupen, ellebogen, rug) laten maken, en liefst ook nog langs een fysiotherapeut voor honden. En je hond moet uiteraard een goede basisconditie hebben, geen overgewicht en prima spieropbouw.

Hoe lang kan je frisbee gooien met een hond?

Frisbee is een sport met veel impact op de hond. De oefensessies zijn daardoor ook heel kort. Frisbee is een beetje vergelijkbaar met agility. Je kan dus uitgaan van ongeveer 30 seconden frisbeeën. Daarna geef je je hond rust, en later kan je nog een sessie doen. Hoe lang je gooit hangt uiteraard ook af van hoe ervaren je hond is, en gooi je alleen afstand of doe je ook allerlei trucjes tussendoor. En weersomstandigheden spelen ook mee!


Warming-up en cooling-down

Voor frisbee is (net zoals voor agility) een goede warming-up en cooling-down echt van belang. Dat wil zeggen de spieren opwarmen voor het explosief bewegen, springen en sprinten. Een voorbeeld van een warming-up kan zijn:

  • 5 minuten wandelen in vlot tempo
  • 3 minuten joggen
  • Hond draait rondjes om eigen as (twist / draai)
  • Sprongetjes maken
  • Sprintjes trekken
  • Trekspel doen

In totaal neemt de warming-up zo'n 15 minuten in beslag. Na de inspanning is je cooling-down een omgekeerde warming-up, dan eindig je dus met gewoon wandelen. Warming-up en cooling-down verminderen de kans op blessures. En ja, ook als het warm is heeft je hond een warming-up nodig.


Welke honden zijn geschikt voor dogfrisbee?

De meeste honden vinden het spelen met een frisbee erg leuk. Elke hond heeft van nature een instinct om achter bewegende dingen aan te jagen, maar het verschilt per hond hoe fanatiek ze hierin zijn. Er zijn ook honden die graag achter de frisbee aan rennen, maar deze niet willen vastpakken, of juist wel vastpakken maar niet meer loslaten. Deze werkhondenrassen met een hoog energieniveau zijn vaak te zien in de frisbeesport:

  • Australian Shepherd
  • Mechelse herder
  • Border Collie
  • Cattle Dog
  • Nova Scotia Duck Tolling Retriever
  • Parson Jack Russell Terrier

Dogfrisbee als sport

Dogfrisbee (ook bekend als DiscDog) is ook een serieuze wedstrijdsport met verschillende disciplines zoals Freestyle en Distance. Bij freestyle krijg je bijvoorbeeld punten voor je choreografie, de verschillende worpen die je laat zien, en hoe goed je hond de frisbees vangt. Bij distance gaat het erom dat je hond de frisbee vangt op een bepaalde afstand. Je moet dus heel ver en precies kunnen gooien! In Nederland zijn regelmatig wedstrijden waar je kunt gaan kijken en ook informatie kunt vragen over trainingen, en je kunt daar goede frisbees kopen.



Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen