Loslopende hond.....hij doet niks hoor!

Een loslopende hond die op je af komt, en de eigenaar die vanuit de verte roept “Hij doet niks hoor!”
Over dit zinnetje zijn erg veel grapjes in de hondentrainingswereld.
“Hij doet niks hoor” valt in dezelfde categorie als “doet die anders nooit” en “hij wil alleen maar spelen”.
Ook standaard uitspraken van een eigenaar die zijn of haar hond in sneltreinvaart op een andere hond (of mens of paard of fiets) af ziet stormen.
Helaas doet die dan vaker toch wel iets, al is het maar een spelletje spelen, namelijk zijn voorkeurs-spelletje.

Mijn hond doet toch niks?

Wat doet je hond dan wel? Nou, het ongewenst benaderen van een andere hond/mens. De andere partij kan dat ervaren als eng of bedreigend of als te wild of te snel benaderen. Dus ook als de hond in zijn eigen beleving en in de beleving van zijn baasje echt niks doet, doet die toch wat.

Een vergelijkbaar voorbeeld uit de mensenwereld zou zijn, dat je even een drankje gaat doen in een kroeg.
Een man die je niet kent, komt binnen rennen, stormt op je af, geeft je een dikke knuffel en likt aan je wang. Je reageert geïrriteerd, duwt hem weg, en probeert weg te lopen. Hij blijft achter je aan lopen. Je wordt een beetje kwaad, en zegt nu duidelijk dat hij moet opzouten. Hij blijft “leuk” doen en gaat je aaien. Tja…hij “doet niks”. Of wel?


Wanneer laat je dan wel je hond los lopen?

Je kan je hond laten loslopen als je zeker weet dat hij direct komt als je roept en bij je blijft, ook al ziet hij andere honden of paarden of mountainbikes. Dus het is niet zo dat wanneer je in een losloopgebied komt, dat automatisch betekent dat je je hond los kan laten lopen.
Je hond mag daar loslopen, mits onder controle. Ook in een losloopgebied ben jij als eigenaar verantwoordelijk voor je hond, en zorg je ervoor dat hij geen overlast veroorzaakt. Ook niet tegen andere honden en hun baasjes.

Wil jij een handig GRATIS e-book waarin de hondenetiquette staan? Dan kun je die hier downloaden

Wat is het grootste probleem bij loslopende honden?

Ik denk dat het grootste probleem met loslopende honden is: dat ze honden en eigenaren benaderen die er niet op zitten te wachten. Dit is echt een toppunt van ergernis bij hondenbaasjes. En, vaak leidt dit tot gevaarlijke situaties, bijtincidenten, woordenwisselingen tussen de eigenaren en soms zelfs tot geweld.

Eline liep op een zomerdag met haar honden in het bos, toen een man aan kwam lopen met twee loslopende honden. Eline lijnde haar honden aan, en vroeg de man om zijn honden bij hem te houden. Daar had deze meneer geen zin in, en hij sloeg Eline met een lijn op haar arm.

Naast overlast naar andere honden en hondenbezitters, kunnen loslopende honden een groot probleem zijn wanneer deze achter paarden, fietsers of wild aan gaan. Al “doet je hond niks” een paard kan erg schrikken van een blaffende hond, en de ruiter heeft dan echt een probleem…



Hier, HIER, HIIIEERRRR!!!! Mijn hond komt niet als ik roep…

Als je hond niet komt als je roept, dan kan je hond dus niet los. Nergens. En nee, het is niet zielig dat je hond niet kan loslopen. Loslopen is geen eerste levensbehoefte van een hond. Je kan je hond laten rennen in een omheinde ruimte (er zijn veel hondenspeeltuinen die omheind zijn), je kan je hond naast een fiets laten draven of op een loopband. Je hond kan vast aan een 20 meter lijn. Hij kan dan ruim om je heen scharrelen, rennen, snuffelen en spelen. Ondertussen kan je hem leren om te komen als je roept.

Moeten honden het zelf maar uitzoeken?

Ja, dat kan soms, maar veiligheid gaat boven alles, dus als je daar aan twijfelt, niet doen. Als beide baasjes hun verantwoordelijkheid nemen en samen besluiten de honden samen los te doen, besef dan dat het altijd een keer mis kan gaan. Misschien moet je een keer dierenartskosten betalen. Want als ik een 40 kg grote herder heb, en jij een shih tzu van 6 kilo, hoe denk je dan dat die het “zelf oplossen” als het mis gaat? 

Het fabeltje dat als beide honden los zijn, er nooit iets gebeurt, is echt niet waar. Er kan altijd iets gebeuren. Dat fabeltje hoort in hetzelfde sprookjesboek als “volwassen honden zijn altijd lief naar puppy's” of “honden zullen altijd een gevecht vermijden” of “ze maken elkaar niet af”.

Honden hebben tanden, en kunnen elkaar ernstig (zelfs dodelijk) verwonden. Gelukkig gebeurt dat niet vaak, maar als jij je hond toestaat om zonder toestemming naar een andere hond toe te gaan, dan kan dat wel gebeuren.



Doet die anders nooit hoor!

Nee, voor alles geldt dat er altijd een eerste keer is. Honden veranderen ook, ze worden ouder, van puppy tot puber, tot volwassen, tot senior. Honden voelen zich niet elke dag hetzelfde. Hormonen, vermoeidheid, aanwezige prikkels, honger, pijn, alles kan invloed hebben op hoe je hond reageert op een andere hond of mens.


Stel, je komt de hond van de buren tegen, jouw hond heeft lekker gewandeld, heeft zijn buikje vol, heeft met jou gespeeld, heeft nergens pijn. Hij begroet de buurhond vriendelijk en loopt door.


De week er op had je het heel druk, dus de wandeling is iets korter geweest (nou, even snel…) en je moet je hond nog voeren.
Door alle drukte ben je ook een beetje chagrijnig. Je hond trok ook aan de lijn, je gaf hem een ruk en mopperde wat.
Je komt weer de buurhond tegen, en je hond valt uit naar de buurhond. Nou ja zeg!

Heeft jou hond ooit ruzie gehad met een losloper? Hoe ging dat? Vertel dat in de reacties!

M'n loslopende hond wil alleen maar spelen!

Ja…en? De andere hond heeft het recht om te zeggen “nee, ik wil dit spelletje niet nu met je spelen”. Denk even terug aan het voorbeeld uit de mensenwereld; die man wil ook “alleen maar spelen”.
Spel tussen 2 (of meer) loslopende honden kan ontzettend leuk zijn. Het is leuk als iedere hond die mee doet hetzelfde spelletje leuk vindt. En daar gaat het vaak fout. 

Voorbeeld: bulletjes houden van worstelen, windhonden houden van rennen en ronddansen. Herders houden er van om in van alles bijten. En retrievers vinden rennen, stoeien en rollen superleuk.
Als mijn jonge herder op z’n herders gaat spelen met je shih tzu, dan is de kans groot dat de shih tzu beschadigd raakt.
Dat hoeft niks te maken te hebben met opzet of gemeen zijn, maar met veiligheid.


Loslopende honden bij een puppycursus? (spelen en socialisatie)

Loslopen en veiligheid is ook een dingetje binnen hondenscholen. Een goede hondenschool kiezen die daar verantwoord mee omgaat is belangrijk. Ooit keek ik bijvoorbeeld bij een puppycursus waarbij “alle puppy's gezellig in de puppyren mochten spelen”. Ik weigerde om mijn puppy er bij te zetten. 

Ik vond de groep te groot, de verschillen in grootte en speelstijl van de pups enorm, en dus was het voor mij een te groot veiligheidsrisico. Uiteraard vond de instructeur dat ik een “aansteller” was en volgens hem zou mijn puppy asociaal worden…

Een rottie en een dog-puppy vonden elkaar geweldig leuk, en gingen dus lekker ruig met elkaar stoeien.
Met veel herrie achter elkaar van links naar rechts rennen, heen en weer speels happend.

Een klein kruising pupje vond het allemaal spannend en wilde oversteken… BAM! Ze werd totaal omver gelopen door de 2 grote kleuters. Gevolg; ze brak haar schouder, een operatie, 8 maanden revalidatie. Dus spelen is alleen leuk, als het leuk is voor alle honden.
Ik was blij dat mijn puppy veilig bij mij zat omdat ik “nee” durfde te zeggen.

Meerdere honden kan die (samen) wandelen, rennen en spelen.. Dat dus leiden tot problemen.

Is wandelen met meerdere loslopende honden moeilijk?

Hoe meer honden je hebt, hoe moeilijker het is om ze allemaal goed onder controle te hebben en te houden. Een loslopende hond die normaal prima luistert en nooit achter wild aan gaat, kan dat wel doen op het moment dat hij in een groep komt waar 2 andere honden wel plankgas achter een ree aan gaan rennen. 

Ook het benaderen van andere honden wordt steeds moeilijker voor de “tegenligger” als hij 3,4,5 of meer loslopende honden op zich af ziet rennen. Op veel plaatsen is hierdoor een maximum aantal loslopende honden per begeleider ingesteld, ook voor uitlaatservices. Laat je meerdere honden loslopen? Dan moet je er dus echt zeker van zijn dat je ze snel bij je kan hebben en aanlijnen als je iets of iemand tegen komt.


"Nee, is nee", dat geldt voor hond EN eigenaar!

Er is 1 tovermiddel om heel wat onderlinge ruzies tussen loslopende honden en baasjes te voorkomen.
1 wondermiddel om bijtincidenten te voorkomen.

Dat is om “Nee” te respecteren!

Dus – hou je “hij-doet-niks-hoor-hond” gewoon bij je. Ook als die echt niks doet.
Want het kan zijn dat de hond waar hij heen wil, al genoeg “hij doet niks hoortjes” heeft mee gemaakt. Honden die “leuk” blijven doen al zegt de hond zelf steeds "nee". 

Het kan zijn dat de eigenaar “nee” zegt omdat de hond een blessure heeft, een rugblessure of een gescheurde kruisband bijvoorbeeld.
Misschien is zijn hond agressief naar andere honden. Dit is echt niet altijd de schuld van de baas, mensen die supergoed met hun hond om gaan, kunnen ook een hond-hond agressieve hond hebben.

Wil jij een handig GRATIS e-book waarin de hondenetiquette staan? Dan kun je die hier downloaden

Bescherm je loslopende hond door de "nee" van andere honden en baasjes te respecteren

De eigenaar zegt dus “nee” om ook jouw hond te beschermen!
Soms hoor je  “nee” omdat de hond misschien een ziekte heeft die besmettelijk kan zijn.
Het kan zijn dat een baas “nee” zegt, omdat de hond aan het werk is. Bijvoorbeeld, zoekhonden, die lopen los als ze bezig zijn met zoeken naar vermiste personen.
Leer jezelf dus een nieuwe gewoonte aan; zie je een andere hond, los of aangelijnd, waar dan ook; hou je hond bij je.
Totdat je met de eigenaar kan overleggen of de honden wel samen los kunnen.
Alvast bedankt!

Hondengevecht stoppen?

Gaat het alsnog fout? Dan is het belangrijk om als baasje te weten wat je kan doen om een gevecht tussen honden te stoppen. Lees hier het blog over hoe je een honden gevecht kan stoppen, hoe je het kan voorkomen en bijtincidenten voorkomt.



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming