Mijn hond gromt als hij een kluifje heeft
Mijn hond gromt bij de voerbak, als hij een kluifje heeft, als hij een speeltje heeft…
Eén van de veel voorkomende problemen waar hondeneigenaren tegenaan lopen, is een hond die gromt en zijn tanden ontbloot, dus alles met hand en tand verdedigt. Kortom, bezitsagressie.
Zijn voerbak en speeltjes zijn het meest voorkomende ´bezit´, maar we zien ook regelmatig honden die een kind, vrouw, bench of zelfs een bankstel bewaken. Sommige honden maken er een ware kunst van en bewaken tijdens een wandeling zelfs een stok of dennenappel.
Als je hond gromt, zie je vaak ook een stijve houding, een gebolde, gebogen nek, een starende blik en hoor je een lage grom.
Probeer je het ´bezit´ te pakken, dan volgt een gromblaf en een uithaal.
En dat vinden wij mensen echt niet fijn…
Wat moet ik doen als mijn hond gromt?
De vraag die minstens 10x per week gesteld wordt in allerlei hondengroepen: mijn hond gromt bij zijn voerbak, mijn hond gromt als hij een kluif heeft, mijn hond gromt als hij een speeltje heeft, wat moet ik doen?
De adviezen zijn echt heel erg verschillend, van ´oh, doe maar niks´, tot ´als je hond gromt moet je hem bij z’n nekvel pakken en hem de hele kamer laten zien´.
Mooi, nog meer verwarring bij de eigenaar, die dan waarschijnlijk een week lang probeert het te negeren en wanneer dat niet helpt, overgaat tot ´aanpakken die handel´.
Inmiddels weet je hond ook niet meer waarom zijn baas zulk labiel gedrag laat zien en gaat hij zijn verdedigingstactieken nog meer verbeteren.
Lees; je hond gromt nog fanatieker, of je hond gromt niet meer, maar gaat misschien bijten in plaats van grommen.
Waarom doet mijn hond zo lelijk?
Ons mensen wordt vanaf peuter geleerd dat dingen delen, dubbel zo veel plezier is. En ja, wij mensen krijgen ook een goed gevoel van delen, dat hebben wij nou eenmaal zo geleerd.
Zou je een kind niet leren delen, dan zou hij of zij ook datgene wat van hem of haar is, verdedigen.
Ooit 2 peuters met speelgoed gezien? Volop krijsen ´dat is van MIJ!!!´, elkaar slaan, aan de haren trekken? Nooit? Ik adviseer een stageperiode van 2 weken bij je plaatselijke kinderopvang. In vergelijking daarmee lijkt je hond die gromt, kinderspel…
Heeft jouw hond ooit tegen jou of iemand anders van je gezin gegromd als hij een kluif, speeltje of bakje voer heeft? Vertel ons in de reacties hoe dat ging.
Is dit wel normaal?
Puppy’s in het nest zijn net zo; van mij, van mij, van mij, zoveel mogelijk eten, een speeltje pakken en daarmee wegdraaien van de andere pups, zijn speeltje bewaken, zijn kluifje bewaken.
Bij een hondenkind is dat niet om te leren delen, maar juist om te leren verdedigen. En leren dat als iemand iets verdedigt, je dan datgene met rust moet laten. Want voor je hond is delen niet nuttig, maar onnodig en onnatuurlijk.
Regel 1 in een hondenleven; wat je hebt, mag je houden! Je grommende hond is dus niet onaardig, hij is gewoon een hond. Ook in hun onderlinge taal betekent grommen; houd op, ik wil je niet bijten. Als je dus het grommen gaat bestraffen, zal je hond die stap gaan overslaan.
Moet ik het grommen dan goed vinden?
Ja, eigenlijk wel, want als je hond gromt, zegt hij eigenlijk heel duidelijk dat hij jou niet wil bijten.
En nee…want het feit dat je hond naar je gromt, geeft wel aan dat je hond jou niet helemaal vertrouwt. En dat is jammer.
Er niks aan doen, kan misschien later leiden tot bijten en happen. Je kan je hond wel leren dat er geen noodzaak is om dingen te bewaken: wat je hebt, mag je houden, niemand is van plan om je iets af te pakken.
Als er geen oorzaak is, is er ook geen gevolg.
Heeft mijn hond geen respect voor mij?
Vaak nemen wij het grommen een beetje te persoonlijk. ´Help, mijn hond gromt, dat mag toch niet?
Vindt hij mij niet leuk, of heeft hij dan helemaal geen respect voor mij?´
Je hond gromt, omdat hij een hond is. Grommen betekent simpelweg: wat jij nu doet, vind ik echt niet fijn, stop ermee, want ik wil je niet bijten. Dat je hond niet mag grommen, zou hetzelfde zijn wanneer jij nooit mag zeggen wanneer je iets niet leuk vindt.
Als baas moet ik toch alles af kunnen pakken?
Nou, nee. Dat jij de eigenaar bent van je hond, geeft je niet het recht om alles maar van anderen af te pakken. Vergelijk het met een situatie op de werkvloer.
Jij, de baas, hebt zin in koffie. Een van je werknemers heeft net koffie gehaald en neemt een slokje uit zijn beker. Jij loopt er heen, pakt de koffie af en drinkt het op. Zo….dat is lekker zeg. Of je loopt even naar kantoor, pakt het half opgegeten broodje beenham uit de hand van je secretaresse, toch weer een gratis lunch. Zo hoort dat! Of toch niet?
Iets afpakken van een ander is eigenlijk nooit echt bevorderlijk voor de onderlinge relatie.
Bij honden heeft iedereen het recht om datgene te verdedigen wat van hen is. Zo simpel ligt dat.
Dat wij mensen dan alsnog doorgaan met het afpakken, is voor je hond een vorm van abnormaal gedrag.
Wat moet ik dan wél doen als mijn hond gromt?
Nu kun je natuurlijk zeggen; nooit iets af pakken. Maar het kan toch een keer nodig zijn.
Stel je hond is aan het eten en je ziet een scherp stukje plastic tussen zijn voer.
Of je hond heeft iets gepakt om te eten dat gevaarlijk is, zoals een restje gegrilde halve haan (honden kunnen prima een halve haan eten, maar niet als het verhit is geweest).
Een speeltje kan ook kapot gaan op een manier waarvan jij vindt dat het in verband met de veiligheid van je hond beter weggegooid kan worden.
Het makkelijkste is natuurlijk als je kunt beginnen met een pup, maar ook met volwassen honden is dit prima te trainen.
Dat geldt ook als je hond al agressie toont bij bijvoorbeeld een kluifje, een speeltje of zijn voerbak.
Mijn hond bijt als ik iets wil afpakken
Wist je dat de meeste bijtincidenten in huis plaatsvinden in combinatie met bezitsagressie?
En dat het meestal gebeurt omdat de baas denkt ´doorpakken´?
Misschien kun jij als baas dan wel iets afpakken van je hond, maar wordt dat een steeds groter gevaar als iemand anders in de buurt van je hond komt wanneer hij een kluif, speeltje of bakje voer heeft.
Al zou je trouwens de bezitsagressie helemaal onder controle krijgen met trainen; laat NOOIT kinderen iets afpakken van je hond. Het wegpakken van iets blijft een onnatuurlijke gebeurtenis voor je hond en geeft dus altijd een extra risico op bijtincidenten. Vooral ook omdat kinderen vaak de waarschuwingssignalen van je hond niet goed kunnen lezen.
In de hondenbioscoop in onze LOCA community staan diverse video’s over hondengedrag
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming