Nagels knippen bij je hond

Nagels knippen bij je hond... krijg je acute stress alleen al bij het idee? Je snapt ook niet wat je nou verkeerd doet, want iedereen zegt dat als je hond genoeg beweegt, zijn nagels mooi kort blijven.

Maar bij jouw hond zijn het net klauwen. Als hij een keer bij je op schoot springt, heb je benen vol met krassen. Maar tegen de tijd dat jij de nagelknipper in je handen hebt, staat je hond trillend en grommend achter de bank. Wat nu?



Moet je de nagels wel knippen bij je hond?

Als je hond mooie, korte nagels heeft, dan hoef je dat niet te doen. Check wel regelmatig de nagels en oefen wel het nagels knippen, want als je hond ouder wordt, kan het zomaar zijn dat je wel moet gaan knippen.

Dit komt omdat een oudere hond vaak minder explosief gaat bewegen, en bij ouder worden, worden ook de banden, pezen en spieren wat slapper en kan de stand van de poot veranderen.

En bij honden die normaal zelf hun nagels met hun tanden op de juiste lengte houden, kan dit met een ouder gebit ook moeilijker worden.


Slijten nagels niet vanzelf?

Sommige honden slijten hun nagels met lopen en andere honden bijten ze zelf precies op de juiste lengte. Maar dit geldt echt niet voor alle honden.

Als je hond een beetje een 'platvoet' heeft, groeien de nagels meer naar voren. Daardoor worden ze te lang en dan voelt het lopen voor je hond vervelend, waardoor hij meer zijn poten gaat optillen en anders neer gaat zetten.


Deze nagels kunnen wel een knipbeurt gebruiken!


Kunnen lange nagels kwaad?

Door de afwijkende beweging die veroorzaakt wordt door lange nagels, kan je hond dan weer gewrichtsproblemen krijgen. En lange nagels blijven ook makkelijker ergens in of achter haken. Een nagel die helemaal afgescheurd is, doet ook pijn. Des te meer reden om ze op een juiste lengte te houden dus.

Wat we ook wel eens zien, zijn honden waarbij de nagel helemaal krom door groeit en daarbij in de voetzool gaat prikken. Nou, je kunt je wel voorstellen hoe vervelend dit is... zo niet, doe dan maar eens wat stenen en spijkers in je schoenen en ga dan wandelen. Au!


Wanneer zijn hondennagels te lang?

Wat vaak wordt gezegd, is dat de nagels te lang zijn als ze de grond aanraken. Dit klopt niet altijd, want een te lange nagel bij de duim of bij de hubertusklauwen aan de achterpoten, gaat de grond niet raken, maar kan wel overal achter blijven haken of rond groeien in het kussen van de poot van je hond.

Bij sommige honden raken de nagels de grond wel, terwijl de nagels best heel kort zijn, omdat je hond heel erg op zijn tenen staat.



Wanneer zijn nagels te kort?

Als je in het leven binnen de nagel knipt, is dit erg pijnlijk. Met heel erg trekken aan de lijn op een harde, ruwe ondergrond zoals op asfalt, kan je hond zelf zijn nagels helemaal tot bloedens toe open halen. Dat is dus zeker te kort.

En honden hebben nagels natuurlijk niet voor niks. De hype in Amerika op dit moment is dat de hond echt hele korte, botte stompjes moet hebben. Dat is niet gezond, want nagels hebben ook een functie bij het krabben en vasthouden van dingen zoals speelgoed en kluifjes. Niet overdrijven dus!


Waarmee hondennagels knippen?

Met puppy's en echt hele kleine hondjes kun je een wat robuustere nagelknipper voor mensen gebruiken. Maar het beste en het veiligste is een echte nagelknipper voor honden. En wat erg in trek is, is een dremel waarmee je de nagels snel kunt vijlen.

Er zijn ook speciale apparaten waar je een nagel door een gat doet. Deze wordt dan afgeschuurd met een schuurmachine. Een ijzeren nagelvijl en gewoon vijlen kan ook, mits je dat regelmatig doet. Dat geeft voor sommige honden de minste stress en spanning.



Mijn hond wil niet dat ik aan zijn poten zit

Poten van honden zijn best wel gevoelig. En wij hebben de neiging om dan met nagels knippen opeens ook echt de poot te gaan vasthouden. Een goede oefening om mee te beginnen is het 'poot geven'.

Ja, het is dus niet een nutteloos circus-trucje, zoals sommige baasjes denken. Het is de basis van pootverzorging zoals nagels knippen en voetzolen controleren op wondjes.


Mijn hond probeert te bijten

Als je echt MOET gaan knippen, maar je bent bang voor de veiligheid van je vingers, dan is het echt verstandig om je hond te leren een muilkorf om te hebben. En uiteraard wil je dat niet vaker op die manier doen... dus je gaat trainen op verzorgingsoefeningen.

Het veel gehoorde advies dat 'als je hond probeert te bijten, moet je hem maar laten weten wie de baas is', kun je beter snel vergeten. Je hond probeert te bijten omdat jij hem niet hebt geleerd om mee te werken bij het nagels knippen.



Mijn hond is echt heel bang voor de nagelknipper

Als je hond al bij de aanblik van de nageltang bibberend achter de kast gaat schuilen of bevriest en je aankijkt alsof je hem elke dag zwaar mishandelt, dan is training ook noodzakelijk.

En nee, je hond stelt zich niet aan. Honden zijn eerlijk, je hond is dus echt bang, hij vindt nagels knippen eng. Elke keer doorpakken zoals hierboven uitgelegd, is ook echt niet leuk. Een andere optie is om naar de dierenarts te gaan en met een roesje de nagels te laten knippen, ook niet de meest gezonde optie...



Nagels knippen oefenen

  • Leer je hond de oefening 'poot geven' en verleng het 'poot in de hand houden'
  • Leer je hond op commando ontspannen op zijn rug te liggen
  • Ga rustig de poten van je hond betasten, meerdere keren per dag, royaal belonen
  • Laat je hond een nagelknipper zien voordat je gaat wandelen, of net voordat hij eten krijgt
  • Oefen een handeling van nagels knippen zonder de nageltang
  • Oefen het met de nageltang aanraken van de poot van je hond en belonen
  • Knip met de nagelknipper takjes of ongekookte spaghetti, om je hond te laten wennen aan het geluid
  • Wil je een dremel gebruiken, wen je hond dan ook eerst aan het geluid
  • Raak dan je hond aan met de dremel zonder deze aan te zetten
  • Raak ook zijn poten aan met de dremel; steeds belonen!
  • Zet de dremel aan en raak je hond aan op zijn schouder om mee te beginnen
  • Het kan zijn dat je in het begin maar 1 nagel kunt doen per sessie, dat is helemaal prima
  • Voordat je een nagel kunt doen, kan het zijn dat je 2 maanden verder bent. Dat is normaal!




Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming