Online puppycursus: doen of niet?
Hoi baasje! Voelt het wel of niet volgen van een (online) puppycursus voor jou nog als een dilemma? Houd jij op dit moment een serieuze “wel-niet-wel-niet” pingpong wedstrijd in je hoofd? Dan is dit het perfecte blog voor jou!
Na het lezen van dit blog weet jij precies wat de voor- en nadelen zijn én of jij een online puppycursus wilt volgen of niet!
Let op. Dit blog gaat niet over of een puppycursus nou wel écht nodig is. Want.. In het kort: Ja, die is nodig! (Als je je nu afvraagt: “Waarom?” of “Wanneer moet ik ermee beginnen?” lees dan eerst even het blog: “Is een puppycursus nodig?”)
Is een fysieke puppy training een goede optie?
Wanneer kies je voor een fysieke puppy cursus?
Train jij graag in een groepje? Of houd je van persoonlijke begeleiding door iemand naast je? Dan is een fysieke puppycursus écht wat voor jou.
Elke pup, baasje en situatie (gezin, werk, hoe je woont, enz.) is uniek. Daardoor ontstaan vaak ook ‘unieke uitdagingen’ (of in een slecht geval: problemen). Loop je tegen dat soort dingen aan? Dan is het fijn dat je ze aan iemand met verstand van zaken kan voorleggen.
Let op, voor zo’n sparsessie met je trainer moet er wel tijd zijn natuurlijk ;)
Voor- en nadelen van een gewone puppycursus
Dit zijn de voor- en nadelen van een gewone puppy training bij de hondenschool:
Voordelen van een fysieke puppy cursus
Straks, nadat je onderzoek hebt gedaan, heb jij de perfecte hondenschool gevonden (yessss! Eindelijk!). Je mag er dan vanuit gaan dat de hondentrainer (kynologisch instructeur) weet waar hij over praat.
• Je vragen? Die kan je dus stellen aan een pro.
• Specifieke problemen? Je trainer weet de oplossing voor je!
• Baasjes en pups ontmoeten? Check! Zo went je hond snel aan deze ‘nieuwe prikkels’.
Nadelen van een fysieke puppycursus
• Een puppy cursus van degelijke kwaliteit? Dat kost best wat geld.
• Kan je pup niet omgaan met zoveel prikkels? Dan kan het een vervelende ervaring worden.
• Is je hond snel afgeleid? Dan heeft hij misschien wel lol, maar leert hij weinig.
• Je pup kan ziek worden van andere honden als hij niet voldoende beschermd is. (Dat is hij pas na het titeren.)
Vaak wordt nog het (slechte) advies gegeven: “begin pas na 12 weken, ná alle vaccinaties!”. Op zich een logische redenering, toch? Maar je pup mist dan wel dé belangrijkste weken in zijn ontwikkeling op; sociaal, emotioneel en fysiek gebied. Dus oefenen met je pup is vooral in die weken ook écht belangrijk, los van of je naar eentraining gaat of dit thuis oefent.
Wat leer je in een fysieke puppy cursus?
In de puppy cursus ga je in op de basisvaardigheden voor een hond. Je leert hem te luisteren naar jou, zich te ontwikkelen én natuurlijk te gedragen. Plasjes op het tapijt, geknabbel aan de bank en (hard) bijten in je hand? Dat zijn het soort dingen die je leert te voorkomen en hoe je er op reageert wanneer het onverhoopt toch ooit gebeurt.
Vaak wordt er gezocht op termen als 'hoe leer ik mijn hond af om..." of termen gebruikt door trainers als 'hoe je jouw hond afleert om..', maar eigenlijk klopt die term niet. Je leert je puppy (of later volwassen hond) 'vervangend gedrag aan',. Dat is belangrijk inzicht als het gaat om je hond(en) iets 'afleren'. :)
Je leert je puppy dus juist andere dingen weer aan. Ja, “zit” en “af” leer je dus ook bij een puppy cursus. Dit vinden veel aanbieders van een puppycursussen al een goede basis, maar die 'basis' ziet er bij ons toch écht iets anders uit ;)
Je leert de commando's wel hoor én ook: “Kom!” Want je wilt niet dat je avontuurlijke puppy zijn eigen plan trekt als hij ‘even los mag’. Toch?
Maar het gaat om meer dan commando’s, want je houdt van je tapijt en bank zoals ze zijn, droog en heel. Daarom behandel je ook zaken zoals zindelijkheid (buiten plassen) en alleen kunnen zijn (wanneer jij gaat werken). Daar zijn je buren je dan weer dankbaar voor ;)
Hoe werkt een puppy training volgen bij een hondenschool? (offline)
Je komt bij de gemiddelde offline hondenschool zo’n 5-12 weken wekelijks samen voor een training. In de dagen tussen de training is het de bedoeling dat jij en je pup dagelijks bezig zijn met ‘het huiswerk’. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen dus!
Waar let als je op als je een fysieke puppytraining wilt volgen?
Als je kiest voor een fysieke training is het belangrijk om goed te letten op:
• De kwaliteit en achtergrond van de trainer én of je er een klik mee hebt.
• De manier waarop les gegeven wordt.
• Hoe verzorgd is de locatie waar de cursus wordt gegeven - en welke middelen zijn er?
Tips. Kijk altijd naar wat anderen zeggen en schrijven baseer je keuze nooit alleen op mooie praatjes. Let goed op uitspraken zoals “neus in de plas duwen”, “hem op zijn rug leggen” of überhaupt het woord “straffen” hoort moeten er alarmbelletjes gaan rinkelen. Dat zijn nog duidelijk achterhaalde methodes. In het blog: “Is een puppycursus nodig?” kan je nog veel meer informatie vinden over waar je op moet letten.
Welke hondentrainingen zijn er nog meer voor je puppy of hond?
Zowel on- als offline zijn er specialistische hondentrainingen te volgen. We raden je altijd aan om, waar je ook les neemt, altijd eerst te starten met een algemene (online) hondentraining. Jij wilt als baasje altijd het beste voor je hond en dat is logisch, maar in de praktijk gaat het het vaakst fout bij ‘te snel aan de basis voorbijgaan’. En dat is jammer, want dan haal je nooit het maximale uit je specialistische hondentraining. Toch?
En natuurlijk het alternatief! We gaan er al vanuit dat je weet dat een online hondencursus werkt, lees anders eerst nog even blog: "Een online cursus voor honden... Dat kan toch niet?"
De voor- en nadelen van een online puppytraining en "hoe zoiets werkt".
Wanneer kies je voor een online puppycursus?
Een online puppycursus is de perfecte keuze als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om jouw planning af te stemmen op die van de hondenschool. Het leven is nou eenmaal druk. Toch?
Een tweede reden is dat je soms kan zoeken wat je wilt, maar dat je toch niet dé hondenschool in de buurt hebt gevonden waar je van zegt: “nou, daar wil ik echt les bij volgen!”. (Ben je nog aan het zoeken in de buurt?