Vlooien, teken en wormen bij honden
15 februari 2022 
9 min. leestijd

Vlooien, teken en wormen bij honden

Pilletjes, bandjes, sprays... ongedierte bij je hond weg houden is big business. Natuurlijk wil niemand vlooien in huis, of wormen in je hond, of van die vieze dikke teken, bah! 

Maar je hoort soms ook nare horrorverhalen over anti-vlooienmiddelen, en over sommige middelen hoor je juist dat ze helemaal niet werken. En hoe vaak moet je zoiets nu eigenlijk gebruiken? 


Vlooien

Vlooien... kleine, irritante, jeuk veroorzakende beestjes. Soms zie je ze over de huid van je hond kruipen en springen, maar vooral bij honden met een dikke vacht is dat soms erg lastig. Vooral als het nog maar een paar vlooien zijn. 

Vlooien zijn eigenlijk overal waar mensen of dieren zijn. Je hond kan buiten een vlo oplopen, of je kat kan een vlo meenemen in huis, waar deze dan weer over kan springen op je hond. Of op jezelf! Hoewel vlooien de voorkeur geven aan honden en katten, is een mens ook een optie voor ze. 

hoe zie ik als mijn hond heeft vlooien


De gevaren van vlooien 

Vlooien zuigen het bloed van dieren (en mensen) op. Bij puppy's kan een vlooienbesmetting bloedarmoede veroorzaken. Het meest voorkomende probleem met vlooien is dat je hond, door de jeuk, zijn huid kapot krabt. Een kapotte huid is dan weer vatbaar voor infecties. 

Je hond kan ook een vlooienallergie ontwikkelen, en dan kan zelfs 1 beet van 1 vlo ernstige huidproblemen geven. Jeuk veroorzaakt ook gedragsproblemen. 


Vlooienmiddelen

Tegen vlooien zijn er een heleboel verschillende middelen verkrijgbaar. Sprays, pilletjes, bandjes, poeders... maar wat zijn nu de voor- en nadelen? En hoe vaak gebruik je zoiets?

Bij honden die een vlooienallergie hebben, is voorkomen erg belangrijk. Bij honden die dat niet hebben, moet je jezelf afvragen hoe snel je een vlo zou ontdekken, mocht je hond ze hebben. 

Stel, je komt een vlo tegen op je hond. Dan zou je dus snel je hond en de omgeving (de omgeving is eigenlijk het allerbelangrijkste!) kunnen behandelen, zonder dat je constant gifstoffen gebruikt op en om je hond. 

hoe weet ik als mijn hond heeft wormen


Wormen

Er zijn verschillende wormen (en andere darmparasieten) die bij een hond voorkomen. Anders dan bij vlooien en teken, kun je wormen niet preventief bij je hond weg houden. 

Je kunt met ontwormingsmiddelen alleen de wormen die op dat moment in de darmen van je hond zitten, dood maken. En de dag erna kan je hond dus weer wormen oplopen. Ontwormen op het moment dat je hond geen wormen heeft, is dus zinloos. 


De gevaren van wormen

Wormen kunnen ernstige darmproblemen veroorzaken, en niet alleen bij honden. Wormen kunnen ook overgaan op de mens. Door een ernstige wormbesmetting kunnen darmen beschadigd raken en dat veroorzaakt uiteraard heel veel pijn. Het is dus zeker niet zo dat wormen geen kwaad kunnen. 

Naast wormen heb je ook andere darmparasieten, daarvan is Giardia inmiddels heel erg bekend. Giardia is geen worm, en de meeste wormenkuren pakken de Giardia parasieten dus ook niet aan. 

ontworming hond


Ontwormingsmiddelen

Pasta's of pilletjes, ontwormingsmiddelen geef je je hond via zijn bek. Maar deze middeltjes kunnen dus geen wormbesmetting voorkomen. Het veel gehoorde 'ik ontworm wel als ik wormen zie' is ook geen handig advies. Want dan ben je heel erg laat. 

Maar wanneer ontworm je dan wel? Je kunt heel makkelijk een mestonderzoek laten doen bij je hond, en je krijgt dan ook het beste ontwormingsadvies. Dit gaat door middel van een testkit, die stuur je op, en binnen een paar dagen heb je de uitslag en een advies in je mailbox! 


Teken

Er zijn diverse soorten teken. In Nederland komt de schapenteek het meeste voor. En nee, die zuigt zich niet alleen vast aan schapen, maar dus ook aan honden en mensen. 

Teken zijn overal aanwezig, in het bos en op de heide, en ook in woonwijken, in de tuinen. Het ontlopen van teken is dus bijna onmogelijk. Een teek die zich vol heeft gezogen met bloed laat zich weer op de grond vallen en legt daar duizenden eitjes die weer nieuwe teken worden. Dit gebeurt dus niet op je hond. 

hond heeft een teek


De gevaren van teken

Teken kunnen ziektes overbrengen zoals Lyme. In Zuidelijkere landen brengen teken ook andere ziektes over, en in de afgelopen jaren zijn deze teken, en dus ook deze ziektes, in Nederland ook steeds meer in opkomst. 

Net als bij vlooien kan er bloedarmoede ontstaan bij een grote hoeveelheid teken. Als een teek zich heeft vastgebeten, maar slechts gedeeltelijk wordt verwijderd (de kop van de teek blijft in de wond) kan dit een serieuze infectie als gevolg hebben. Middelen tegen teken 

Tegen teken zijn ook enorm veel verschillende middelen op de markt, van pipetten tot sprays, tot banden en druppels. Tekenbestrijding kan op twee manieren: voorkomen dat een teek bijt, of ervoor zorgen dat als de teek bijt, deze dood gaat. 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar heeft je hond een teek, probeer deze dan zo snel mogelijk los te draaien. Net als bij vlooien is het belangrijk je hond regelmatig te checken. 

middelen tegen vlooien


Onze tips! 

  • Gebruik bij voorkeur een band die je weg kunt halen, voor het geval dat je hond er last van krijgt
  • Ontworm je hond (met uitzondering van puppy's onder de 12 weken) alleen na een mestonderzoek 
  • Controleer je hond regelmatig (minstens één keer per week) grondig op vlooien en teken
  • Als je je hond makkelijk kunt controleren op vlooien en teken, heeft dit de voorkeur, in plaats van chemische middelen
  • Draai een teek los met je vingers, een tekenlasso of pincet. Geen boter erop smeren of 'gewoon trekken'
  • Ga je met je hond naar het buitenland richting het Zuiden? Gebruik dan een Scalibor band! 
  • Doe altijd wat vlooienpoeder in de stofzuigerzak/container 
  • Gebruik Verm-X hond om je hond minder aantrekkelijk te maken voor wormen 
  • Heb je je hond wel een pil of pipetje of pasta gegeven? Hou je hond dan goed in de gaten de eerste 5 dagen i.v.m. misselijkheid, huidirritatie, toevallen, trillen en andere bijwerkingen! 


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden!
Reactie plaatsen