Agressieve hond
'Je hond is agressief!!' Voor de een het grootste compliment, voor de ander een regelrechte ramp als iemand je hond bestempelt als 'agressieve hond'.
Wanneer plakken we er dan een stempel 'agressieve hond' op? Nou… heel vaak. Maar is dat wel terecht?
Agressieve hond vs agressief gedrag
Elk dier (ja, ook elke baas, hoe leuk, lief en aardig ook) is in staat om agressief gedrag te laten zien. Agressie is normaal en agressie heeft een functie.
Stel, iemand wil je kind mishandelen. Dan word je natuurlijk heel boos. Dat is agressie en agressie inzetten om je gezin te beschermen wordt vaak getolereerd en begrepen.
Agressie om je eten te beschermen, of om jezelf te beschermen, kan meestal rekenen op stukken minder begrip. Agressie om te laten weten dat de straat van jou is, of om indruk te maken op dames, nou… nog minder begrip.
Grommen en blaffen naar andere honden of mensen levert dan snel het etiketje 'agressieve hond' op.
Onzeker of agressief?
Vaak vragen mensen 'mijn hond is toch gewoon onzeker en niet agressief?'. Dat is eigenlijk een rare vraag. Meestal is je hond dan onzeker en als gevolg van de onzekerheid laat hij agressief gedrag zien.
Onzeker of bang zijn is voor ons mensen op de een of andere manier 'beter' of meer acceptabel dan agressief zijn. Terwijl je hond meestal juist meer last heeft van de onzekerheid.
Agressief gedrag maakt van je hond geen monster, geen gevaar, geen valse hond. Een onzekere hond kan agressie laten zien, een angstige hond kan ook agressie laten zien, een zelfverzekerde hond kan agressie laten zien, zelfs een puppy van 5 weken kan al agressief gedrag laten zien.
Net zoals ook elke mens zijn stem kan verheffen, kan vloeken en tieren, stampvoeten om te laten merken dat je toch echt boos bent.
Wanneer is agressie een probleem?
Agressief gedrag wordt een probleem, als het onbeheerst wordt. Niemand geniet ervan om over straat te lopen met een uitvallende hond. Dat is dus een probleem voor zowel de baas als de hond en vaak ook hinderlijk voor de omgeving.
Als je hond niet meer kan functioneren omdat hij constant agressie inzet, is dat een probleem. En dat geldt natuurlijk ook als hij daarmee anderen gaat beschadigen of daar de mogelijkheid voor krijgt.
Een lastige situatie wordt het wanneer je als eigenaar je best doet om de omgeving te beschermen tegen agressie, door je hond aan te lijnen en bij jou te houden. En dan laten andere eigenaren hun honden bij jouw hond komen en worden ze gebeten.
Dit is van alle kanten (voor zowel de baasjes van de bijtende hond als de gebeten hond) echt ergernis nummer 1. En nog laten mensen hun hond nog steeds naar andere honden toe lopen. Dat is eigenlijk onbegrijpelijk.
Wat zijn agressieve gedragingen?
- Fixeren (een andere hond/mens strak aankijken)
- Grommen
- Blaffen
- Een stijve houding
- Tanden laten zien
- Bek sluiten
- Oren naar voren richten
- Staart omhoog/met snelle kwispel
- Frontale houding (kop en borstkas richting degene op wie de agressie is gericht)
- Happen
- Stoten (bijvoorbeeld met een gesloten bek)
- Frontaal benaderen (dus in een rechte lijn op een ander af stormen)
- Bijten
- Vasthouden met de tanden en dan schudden (zgn. prooischudden)
- Voorpoot op de rug van de andere hond leggen
- Tegen je aan staan met strak een lijf en starende blik
- Najagen
Het doel van agressief gedrag
Het laten zien van agressie of inzetten van agressie heeft grofweg 2 doelen. Eén ervan is om anderen te beschadigen/verwonden, het andere doel is juist om een echt conflict te voorkomen.
Als je hond dus van grote afstand blaffend en klapperend met zijn tanden, op zijn achterpoten, al schuimbekkend uitvalt naar een andere hond, kan het zijn dat hij zegt 'ga weg uit mijn buurt, kijk, ik ben mega groot en sterk, ik kan je aan, ik ga je versnipperen, ga nu weg!'.
Het kan ook zijn dat hij zegt 'baas, laat mij los want dan vreet ik die andere hond op'. Het gedrag kan dus gericht zijn op het voorkomen van een gevecht, of een gevecht te creëren.
Bij stilstaan, fixeren en de bek sluiten, is de kans dat je hond een gevecht probeert te voorkomen veel kleiner. Het enge hiervan is, dat deze vorm van agressief gedrag in het algemeen slecht herkend wordt door de eigenaren. Dan komt de aanval 'uit het niets', of 'hij kijkt alleen maar', of 'hij doet niks'.
Je moet het een beetje zo zien, als jij iemand wilt aanvallen in het park, ga je niet op grote afstand al tegen diegene roepen 'ik ga je straks aanvallen hoor, pas maar op, ik kom er aan, let je wel op!'.
Dat maakt de kans op een geslaagde aanval namelijk stukken kleiner, omdat de tegenpartij kan weglopen of zichzelf klaar kan maken voor een gevecht.
Meer weten over dit onderwerp? Of heb je hulp nodig?
Sluit je aan bij onze gezellige online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!
Profiteer hier van onze tijdelijke super aanbieding; normaal 24,95 per maand maar hier slechts 17,95 per maand en maandelijks opzegbaar.
Is agressie een gedragsprobleem?
Net zoals jij soms gaat schelden, het maakt niet uit waarom je dat doet, maar het is agressief gedrag. Alleen dat maakt je geen 'agressief mens'.
Net zoals bij mensen heb je bij honden ook honden die heel snel agressie inzetten en honden die heel lang wachten voordat ze een grommetje geven. Je hebt honden en mensen met een zeer licht ontvlambaar karakter en honden en mensen met engelengeduld.
Kun je van een licht ontvlambaar heethoofd (bijvoorbeeld een hond die al uithaalt als hij een vreemde persoon ziet) een lieverdje met engelengeduld maken? Nee. Moet je alle agressie dan maar accepteren en ermee leren leven? Nee.
Onbeheersbare agressie is een probleem, maar het goede nieuws is dat, net zoals mensen kunnen leren om hun gedrag beter te beheersen, honden dat ook kunnen leren!
Hoe hou je het veilig?
Als een hond agressief gedrag laat zien, is het natuurlijk erg belangrijk dat er geen incidenten gebeuren. Gebeten worden door een hond is pijnlijk en maakt vaak erg veel indruk. Het kan vaak ook fysiek serieuze gevolgen hebben!
Een grote hond die bijt als doel om jou te beschadigen, bijt zo een botbreuk in je arm. Muilkorftraining zou in elke puppy-basis training aan bod moeten komen. Je weet nooit of het later van pas komt, maar heeft je hond dat al als puppy aangeleerd, dan is een muilkorf dragen later gewoon veel makkelijker.
Een ander punt is een veilig tuig en/of een halsband en een goede, sterke riem. Kijk HIER voor extra informatie over hondentuigen, maar als vuistregel gebruik je een anti-ontsnappingstuig met een dubbele buikriem. De halsband moet breed genoeg zijn en met een sterke, veilige sluiting. Een klein plastic clipje is niet sterk genoeg voor een hond van 50 kg.
Zorg voor een stevige riem met 2 musketons, zodat je een kant kan bevestigen aan het tuig en de andere aan de halsband. Mocht er iets gebeuren, dan is je hond niet direct los.
Hoe verminder je dan agressief gedrag?
Kijk eerst in welke situaties je hond agressief gedrag laat zien en hoe je hond zich op dat moment voelt. Kijk dan hoe je de situatie kunt veranderen en hoe je je hond zich anders kunt laten voelen.
Stel, je hond laat agressie zien bij vreemde mannen die hem benaderen.
Allereerst ga je er dan voor zorgen dat dat niet meer gebeurt. Dus help je hond om geen agressie te hoeven inzetten. Daarna ga je werken aan zijn emotie, de oorzaak. Als je hond vreemde mannen minder spannend gaat vinden, wil hij niet meer met agressie reageren.
Iets wat minder spannend vinden, kan door middel van geurtraining, visuele training en trainen op (zelf)controle. Hoe dat dan precies gaat? Dat is per hond weer net even anders!
Wil jij je hond helpen om minder agressief gedrag in te zetten? Kijk dan hier naar de online cursus voor reactieve honden!
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming