Alternatieve geneeswijzen voor honden
26 juli 2022 
5 min. leestijd

Alternatieve geneeswijzen voor honden

Bach bloesems, etherische oliën, kruiden, bioresonantie, massage, edelstenen, homeopathie, osteopathie, acupunctuur, wrapping en tapping... er zijn allerlei alternatieve behandelingen voor honden die last hebben van aandoeningen, fysiek of mentaal. 

De ene eigenaar zweert erbij en een ander lacht er om. Helpt het nou wel of niet, en hoe weet je dat? 


Wat zijn alternatieve geneeswijzen voor honden?

Onder alternatieve geneeswijzen vallen enorm veel verschillende behandelingen, die ook vaak bij mensen worden toegepast. Doel van de alternatieve geneeskunde is om het dier (of mens) op een holistische manier te behandelen, dus als zijnde een geheel. 

Vaak denken mensen dat alternatieve geneeskunde bestaat uit een oudere vrouw in een hippiejurk, die dan met handoplegging, spreukjes en zwaaien met een veertje tegen je hond zegt dat hij moet genezen van allerlei aandoeningen. 

Dat is dus echt niet het geval. Uiteraard zijn er ook oplichters, dus kies altijd voor een opgeleide therapeut. Stel kritische vragen. Waarom werkt dit, hoe werkt het, wat gaat de therapeut doen en is deze behandeling individueel afgesteld voor jouw hond?

kruidentherapie voor hond


Holistische dierenartsen 

Holistische dierenartsen zijn dierenartsen die naast hun studie reguliere diergeneeskunde ook alternatieve geneeskunde toepassen en een holistisch uitgangspunt hebben voor de behandelingen. 

Er wordt dus gekeken naar het hele dier. De symptomen, het gedrag, de omgeving, emoties, en uiteraard worden er ook reguliere onderzoeken gedaan waar nodig. 

Een holistische dierenarts of natuurgeneeskundige heeft bijvoorbeeld geen röntgen-ogen, dus als er een vermoeden is van een breuk, worden er wel gewoon röntgen-foto's van je hond genomen!


Onderzoek naar alternatieve geneeskunde bij honden

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van alternatieve diergeneeskunde door dierenartsen in Nederland. 

Het grootste deel van de dierenartsen dat naast reguliere diergeneeskunde ook alternatieve geneeskunde toepast, bestaat uit vrouwelijke dierenartsen die met name gezelschapsdieren behandelen. 

Er zijn onderzoeken gedaan naar bijvoorbeeld de werking van homeopathie, waar medici niet kunnen vaststellen dat het helpt. Maar ook niet dat het nadelen heeft. 

In sommige landen (o.a. Duitsland, Polen, Spanje en Canada) wordt homeopathie erkend en onderwezen op universitair niveau. In Nederland beschouwt de faculteit diergeneeskunde in Utrecht homeopathie als onprofessioneel en keurt het af dat dierenartsen ook alternatieve geneeswijzen in hun praktijk toepassen. 

alternatieve diergeneeskunde


Wanneer kies je voor alternatieve geneeskunde?

Dat is afhankelijk van de klachten waar je hond mee kampt. Bij een gebroken poot kies je uiteraard voor een reguliere operatie. Een botbreuk behandel je niet met een kruidenmengsel door het drinkwater. 

Klachten waarmee baasjes vaak aankloppen bij de alternatieve geneeskunde zijn huidproblemen, darmproblemen en gedragsproblemen.

Als je kiest voor alternatieve geneeskunde, kies dan wel voor een therapeut die weet wat hij of zij doet. Dierenarts is een beschermd beroep, dus als iemand een praktijk heeft als holistisch dierenarts, dan is diegene ook een echte dierenarts. 

Maar een 'natuurtherapeut' is dat dan weer niet. Dus vraag naar het opleidingsniveau, zoek naar recensies, en wanneer je een alternatieve behandeling gaat inzetten, zorg voor meetbaarheid. Zoek je bijvoorbeeld hulp voor je hond die angstig is voor onweer? Film je hond dan tijdens het onweer, vóór en na de behandeling. Welke verschillen zie je echt? 


Baat het niet, dan schaadt het niet? 

Nou... zo simpel is het niet. Met bijvoorbeeld ortho-manuele therapie is het wel erg belangrijk dat de therapeut weet wat hij of zij doet. Verkeerde manipulatie van gewrichten of spieren kan uiteraard wel kwaad!

Sommige middelen kunnen botsen met eventuele reguliere medicijnen die je hond krijgt. Overleg daarom altijd met je dierenarts, en als je dierenarts tegen natuurgeneeswijzen is, vraag dan gerust om een second opinion bij een holistische dierenarts. 

holistische dierenarts


Helpt alternatieve geneeskunde bij honden?

Ja, dit is een lastige vraag. In mijn 35 jaar praktijkervaring heb ik honden gezien die na alternatieve geneeswijzen enorme verbeteringen hebben meegemaakt, vooral op het vlak van gedrag, en dan voornamelijk als het om angst gaat.

Ook met homeopathie heb ik goede ervaringen.

Het probleem is dat er vaak een combinatie aanwezig is van trainen en alternatieve middelen. Daarbij verandert een hond constant. Is je hond nu minder angstig naar knallen vanwege training, of vanwege een etherische olie? Heeft hij minder last van schijndracht vanwege de homeopathie, of omdat ze nu minder hormonen af heeft gegeven? 


Placebo-effect

Hoe weet je dan of je hond echt baat heeft bij zijn homeopathische behandeling of bij acupunctuur? Je hond kan niet puur vanwege het geloof in een bepaalde alternatieve behandeling bedenken dat het wel helpt, terwijl het niet zo is (wat wij kennen als het placebo-effect). 

Honden kunnen uiteraard niet liegen. Maar, ze kunnen ook niet praten. De eigenaar is dus degene die de effecten van een behandeling ziet en deze ook doorgeeft aan de behandelaar, of in zijn eigen netwerk. En daar kan dus een probleem schuilen. 

Als de eigenaar erg graag wil dat de behandeling helpt, kan dat zijn waarnemingen beïnvloeden. Er is dus geen verbetering, maar omdat de eigenaar zó graag verbetering wil zien, gelooft hij dat hij verbetering ziet.

dierenarts en natuurgeneeskunde


Zijn er opleidingen voor alternatieve geneeskunde voor dieren?

Ja, die zijn er zeker. namelijk Zilverlinde en Het veterinair homeopathie college Nederland. Er zijn verschillende opleidingen die je kunt doen, onder andere klassieke homeopathie, kruidgeneeskunde of veterinaire natuurgeneeskunde. 

Een opleiding duurt gemiddeld 3 jaar. Er zijn uiteraard ook opleidingen waar je met een paar maanden klaar bent en die alleen schriftelijke informatie aanbieden. De kwaliteit van zo'n korte opleiding is vaak wel twijfelachtig. 


Waar kun je terecht voor alternatieve geneeskunde voor je hond?

Op de website van de Vereniging van beroepsbeoefenaars van complementaire en natuurlijke geneeswijzen voor dieren kun je meer informatie vinden over natuurlijke diergeneeskunde. Ook kun je er aangesloten therapeuten vinden bij jou in de regio.

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen